”Omalla palstalla kasvavat parhaat perunat” – Muutama vuokrapalsta on vielä vapaana täksi kaudeksi

0
Kari Lyytikäinen muokkasi peltoa, johon hän aikoo istuttaa perunaa vielä ennen kuin sateet saapuvat. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kari Lyytikäisen puutarhajyrsin pärisee Kyntömiehenpuiston viljelypalstalla. Möyheään, hevosenlannan ja kompostin rikastuttamaan multaan istutetaan pian Annabelle-perunaa.

– Kiva saada omalta palstalta. Paljon parempaa ja tietää, mitä syö, hän myhäilee ja kertoo, että viime vuoden perunoita on riittänyt tähän asti.

Lyytikäinen on harrastanut kotitarveviljelyä yli 30 vuotta Salon kaupungin viljelypalstoilla.

– Eläkeläisiä on paljon, mutta on muutamia nuorempiakin. Tämä on harrastus, joka oli jo, kun kävin töissä. Joka päivä käyn palstalla katsomassa, mitä voisi tehdä.

Usein mukana on vaimo Sirpa Lyytikäinen. He viljelevät perunan lisäksi monenlaisia juureksia ja marjoja.

– Aina täytyy kokeilla myös uutta. Nyt on menossa viinirypälekokeilu ja kirsikkakin on uusi. Sen alku on omasta pihasta.

Vuokraajalla on etuoikeus samaan palstaan vuodesta toiseen. Kaksi vuotta sitten Kari Lyytikäinen aitasi alueen. Oli pakko, sillä alueella on vieraillut jänisten lisäksi peuroja.

– Jänikset tykkäävät pensasmustikoista ja mansikoiden päälle on vedettävä verkko rastaiden takia. Kaksilahkeisiakin on käynyt, mutta niihin puututaan.

Joveini Manninen istahtaa kevättöiden lomassa kahville ja nauttii katsellessaan ympärilleen. Hän tietää, miltä kukkivat ja satoa tuottavat laatikot näyttävät kesällä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

– Hyvän mielen palsta, Joveini Manninen sanoo ja kulauttaa termospullosta kahvia.

Hänelle viljelyyn kuuluu töiden lisäksi fiilistelyä ja jutustelua muiden vuokraajien kanssa.

Manninen on vuokrannut Kyntömiehenpuistosta neljä palstaa. Ensin oli kaksi, viime vuonna tuli kolmas ja tänä keväänä hän vuokrasi neljännen, joka vapautui sopivasti.

– Olen kouluttautunut puutarhuriksi, mutta suurin oppi tulee käytännön töistä. Palstoilla on pitkän linjan viljelijöitä, ja tapaan monenlaisia ihmisiä. Se on rikkautta.

Puutarhurin töitä Manninen ei ole tehnyt päivääkään. Hän on ammatiltaan optikko, jonka lyhennetty työviikko vapauttaa aikaa puutarhatöihin.

Neljään aariin mahtuu erilaisia viljelykasveja ja viljelytekniikoita. Kurkkua ja maissia on tulossa vierekkäisiin viljelylaatikoihin, joista toisen kasvupohja on perinteinen ja toisen lämpöpenkki. Sen pohjan hän on rakentanut risuista ja puoliraa’asta kompostista.

– Pidän kirjaa kasveista ja kasvusta. Kun tekee järkevästi, ei tarvitse kuin lannoittaa silloin tällöin ja kastella pari kertaa viikossa. Siemenkylvöt on pakko kastella useammin. Käytäviä ei tarvitse kitkeä, kun peittää ne mansikkamuovilla tai pahvilla ja hakkeella, hän neuvoo.

Muihin laatikoihin hän istuttaa esikasvattamiaan tomaatteja, papuja, vesimelonia, kaalikasveja ja lehtivihanneksia kuten mangoldia.

Maanantaina työn alla oli kurpitsapenkin rakentaminen.

– En ole kasvattanut talvikurpitsaa aikaisemmin, mutta olen kuullut, että ne säilyvät monta kuukautta. Niitä varten omalle pihalle on suunnitteilla maakellari, Manninen heläyttää.

Kellariin tulee myös hilloja ja mehuja omasta sadosta. Marjapalsta tuottaa mansikoita, herukoita, vadelmia, marjasinikuusamia ja jalomaaraimia. Viime vuonna yksi punaherukkapensas tuotti 40 litraa marjoja.

Perheen viidestä lapsesta osa viihtyy äidin mukana palstoilla. He viljelevät omia mansikoita.

Joveini Manninen on havainnut olevansa palstaviljelijöistä nuorimpia. Häntä harmittaa, että nuoret eivät ole innostuneita harrastuksesta.

– Vuokra on 12 euroa vuodessa, se ei ole paha. Siemenet maksavat jotain ja tarvikkeet, mutta rahaa ei mene kauheasti hukkaan, vaikka heti ei onnistuisikaan.

Palstaviljelykiinnostaa myös nuoria

Salon kaupungilla on vuokrattavia viljelypalstoja Kyntömiehenpuistossa Palometsässä, Tiilitehtaanpuistossa Ollikkalassa ja Jaanunpuistossa Pahkavuoressa.

Maanantaina 230 palstasta vapaana oli vielä 10. Niistä 8 sijaitsee Jaanunpuistossa ja kaksi Kyntömiehenpuistossa.

– Joka vuosi kysyntä on kova. Nuoret ovat kiinnostuneet enemmän ja enemmän, toimistosihteeri Terhi Ylöstupa kertoo.

Vuokraajista ulkomaalaistaustaisia on paljon, mutta Ylöstuvan mukaan suomalaisten osuus on kasvanut.

Palstojen koko on 10 x 10 metriä eli aarin. Vuosivuokra on 12 euroa. Kaikilla alueilla on vesipiste kastelua varten.