Omenaviinitehdas muuttaa Röölästä Halikkoon – Brinkhall Sparkling haluaa moottoritien kupeeseen

1
Jaakko Saivosalmi (vas.) ja Petri Halmetoja yhdistivät käsityönä tehtyjen omenapohjaisten alkoholijuomien valmistuksensa. Tehdas ja myymälä tulevat Halikon Design Hilliin. Kuva: Tuomas Lieskivi

Ympärivuotinen asiakasvirta moottoritien kupeessa houkutteli Rymättylän Röölässä toimineen omenaviinivalmistajan Brinkhall Sparklingin Halikkoon. Samalla yritys laajenee, sillä se on ostanut Fiskarsissa toimineen Kuura Ciderin liiketoiminnan.

– Pyrimme avaamaan kesä-heinäkuun vaihteessa, Brinkhall Sparklingin toimitusjohtaja Jaakko Saivosalmi sanoo.

Hän sanoo, että Röölässä oli kyllä kesällä asiakkaita, mutta talvikaudella oli hiljaisempaa. Yritys halusikin muuttaa paikkaan, jossa asiakasvirta kestää vuoden ympäri.

Yritys investoi nyt Halikon Design Hilliin, jonne tehdään uusi tehdas sekä myymälä.

Design Hillissä aloittava Brinkhall Sparkling valmistaa samppanjamenetelmällä omenakuohuviinejä. Kuura Cider on puolestaan omenasiiderien valmistaja. Jatkossa aiotaan panostaa omenasta valmistettujen kuohuviinien, jääviinien ja siidereiden kehitystyöhön.

Toiminta jatkuu Brinkhall Sparklingin nimellä, ja Kuura jää brändinimeksi tiettyihin tuotekategorioihin. Saivosalmi iloitsee, että saa myös Kuuran perustajan Petri Halmetojan vahvistamaan tuotekehitystä.

Yritys työllistää aluksi neljä vakituista, minkä lisäksi se tarvitsee useita kausityöntekijöitä.

Saivosalmi sanoo, että tuotanto perustuu kotimaisen omenan käyttöön. Yrityksellä on kaksi vuokraomenatarhaa, minkä lisäksi raaka-ainetta on ostettu muilta omenatarhoilta.

Kaikki tuotteet valmistetaan omenamehusta, jota myös pakastetaan. Pakastetusta mehusta valmistuu myös jääviini. Saivosalmi selittää jääviinin idean perustuvan siihen, että sulatettaessa hyödynnetään vain aromikkain mehu.

Saivosalmi sanoo, että käsityönä tehtyjen omenapohjaisten alkoholijuomien kiinnostus on kasvanut sekä kotimaassa että ulkomailla.

Koska alkoholittomien juomien suosio on kasvanut viime aikoina voimakkaasti, suunnitteilla on myös kehittää vähäalkoholisia ja alkoholittomia tuotteita.

Tavoitteena volyymin kasvattaminen ja vienti

Brinkhall Sparklingin toimitusjohtaja Jaakko Saivosalmi kuvailee vuonna 2015 perustettua yritystään sekä Kuura Cideriä alan pioneereiksi. Hän tosin sanoo, että myös tietyillä omenatarhoilla on erikoistuttu siiderien valmistukseen.

Brinkhall Sparkling panostaa kuitenkin volyymin kasvattamiseen. Tavoitteena on saada tuotteita laajasti kuluttajille, mistä ensiaskeleet on jo otettu. Kuura-tuotenimellä olevia tuotteita on alettu toimittaa myyntiin ympäri Suomea Keskon kautta.

Myös vientiä on ryhdytty avaamaan ensin kokeiluluonteisesti muun muassa Saksaan, Tanskaan, Espanjaan ja Japaniin.

– Olemme saaneet useampiakin tarjouspyyntöjä, Saivosalmi kertoo.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kirsti Pakaste
6 kuukautta sitten

Loistava ja erittäin hyvä myyntipaikka. Nähtävyys ja tutustuminen tuotantoon kohteeksi.