Pula hoivapaikoista tuo Somerolle 300 000 euron lisälaskun tänä vuonna – muun muassa vuodeosastolla paikkaa jonottavat nostavat kuluja

1
Someron kaupunki on ostanut hoivapaikkoja yksityiseltä puolelta naapurikunnista viime kuukausina aiempaa enemmän. Kaikki eivät kuitenkaan halua hoivapaikkaa oman kunnan ulkopuolelta. Kuva: SSS-arkisto/ Minna Määttänen

Pula hoivapaikoista lisää Someron kaupungin vanhustenhoidon menoja tänä vuonna noin 300 000 eurolla. Someron perusturvajohtaja Marjaana Sorokin kertoo, että kustannuksia nostavat muun muassa vuodeosastolla palvelutalopaikkaa odottavat vanhukset.
– Vuodeosastolla hoitopäivä maksaa noin 85 euroa enemmän kuin tehostetussa palveluasumisessa. Osastolla hoitopäivän hinta on runsaat 200 euroa, kun kaupungin omissa palvelutaloissa luku on 117 euroa, Sorokin huomauttaa.

Vuodeosastolla hoivapaikkaa jonottavat vanhukset vaikuttavat myös siihen, miten sairaalasta voidaan kotiuttaa potilaita osastolle. Jos kotiutus viivästyy, sairaanhoitopiiri peruu siirtoviivemaksuja.
– Tänä vuonna siirtoviivemaksuja on peritty noin 30 000 euroa, Sorokin toteaa.

Kolmas kuluja lisäävä seikka on yksityisen hoidon osuuden lisääntyminen. Vuosi sitten Someron kaupunki oli sijoittanut yksityisiin hoivakoteihin kuusi vanhusta, kun tällä hetkellä määrä on kaksitoista. Sorokin kertoo, että yksityisen hoidot kustannukset ovat 10–15 prosenttia korkeammat kuin kaupungin omien palvelutalojen kulut.

Tällä hetkellä Somerolla odottaa paikkaa tehostetusta palveluasumisesta kymmenkunta vanhusta.
– Heistä neljä on ollut jonossa kauemmin kuin kolme kuukautta, jonka sisällä hoivapaikka pitäisi saada, Sorokin huomauttaa.

Sorokin selvitti vanhustenhoidon tilannetta maanantaina Someron kaupunginvaltuustossa vastauksena Riitta Ryhdän (kesk.) hänelle esittämiin kysymyksiin.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Laajempaa katsausta odotellen
2 vuotta sitten

Miten mahtaa olla pienempien naapurikuntien tilanne. Toreilla ainakin puhutaan että jonot olisi vielä pitempiä, eikä lisäpaikkoja ole suunniteltu järjestää tai ostaa yksityiseltä sektorilta, kuten moni vastuullinen kunta ja kaupunki tekee.