Palanen salolaishistoriaa oli vaarassa tuhoutua tulipalossa

1
Trömperin kestikievari sijaitsee Halikon Hajalassa, ja se on nykyisin osa Salon historiallista museota. Kuva: Kunnallislehti arkisto/Kylli Salo

Trömperin kestikievarin museorakennuksessa syttyi tulipalon alku tiistaina aamuyöllä.

Päivystävä palomestari Olli Suominen kertoo, että automaattinen varoitusjärjestelmä teki hälytyksen paikalle. Kun vartiointiliikkeen työntekijä tuli kohteeseen, hän huomasi paljon savua ja soitti hätänumeroon.

Pelastustoimi lähti kohteeseen yhteensä kahdeksan yksikön voimalla Salosta ja Paimiosta.

Savun syyksi paljastui siirrettävä öljykäyttöinen lämmitin, joka oli vuotanut öljyä museorakennuksen lattialle. Patterin alla kyti palon alku, joka tuotti runsaasti savua. Lattia oli mustunut, mutta palo ei ollut levinnyt rakenteisiin.

– Onneksi oli automaattinen hälytysjärjestelmä ja pääsimme ajoissa paikalle. Tässä oli ainekset pahaan paloon, kun ottaa huomioon millaisia pihapiirin rakennukset ovat, sanoo Suominen.

Trömperin kestikievari sijaitsee Halikon Hajalassa, ja se on nykyisin osa Salon historiallista museota. Rakennus oli alun perin pappilan torppa, ja sen vanhin osa on 1700-luvulta. Kestikievari on suojeltu rakennusperintölain nojalla.

– Tarinoiden mukaan kreivit ja kuninkaalliset kävivät aikoinaan Fredrik Strömbergin perustamassa kestikievarissa metsästys- ja ravustusretkillään, Salon historiallinen museon nettisivuilla kerrotaan.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Pitääkö historiakin muuttaa kuntaliitoksen takia
11 päivää sitten

”Salolaishistoriaa”. Sori nyt vaan, Salolla ei ole mitään tekemistä Trömperin kanssa. Saloa ei ole ollut kuin 12 vuotta, Trömperi kauemmin.

Se on ja pysyy Halikossa ja kuuluu Halikon historiaan, piste.