Repussa kilo amfetamiinia – nuori salolaisnainen toimi raskaan sarjan huumerikollisten kuriirina

0
Amfetamiini on yleisin Salossa käytettävä huume. Arkistokuva poliisin takavarikosta.

Salolaisen huumekuriirin repussa oli kilo amfetamiinia, kun poliisi otti hänet kiinni. Nuori nainen oli mukana ketjussa, joka oli huumerikosten raskassarjalaisten käsissä.

Poliisi tiesi odottaa 26-vuotiasta salolaisnaista turkulaisen kerrostalon rappukäytävässä lauantaisena iltana viime marraskuussa. Nainen ei aavistanut, että rikostutkijat olivat kuunnelleet huumeketjun puhelimia ja seuranneet epäiltyjä jo hetken aikaa.

Poliisin syksyisessä iskussa katkesi yksi huumereitti Helsingistä Vantaalle ja sieltä edelleen Turkuun ja Saloon. Takavarikkoon päätyi kaikkiaan kolme kiloa amfetamiinia.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on nyt langettanut törkeistä huumausainerikoksista pitkiä vankilatuomioita.

Laajassa jutussa oli syytettynä yli kaksikymmentä naista ja miestä Salosta, Turusta ja pääkaupunkiseudulta. Suurin osa heistä myös tuomittiin.

Joku huume-erä oli vaihdettu autosta toiseen liikenneaseman pihalla Suomusjärvellä, mutta suurin poliisin selvittämä lasti Vantaalta Turkuun kulki taksin kyydissä 7. marraskuuta.

Salolaisnainen oli lähtenyt junalla Helsinkiin yhdessä turkulaisen huumerikollisen kanssa. Nainen ei ilmeisesti ollut matkalla ensimmäistä kertaa. Oikeudessa hän kertoi, että tarkoitus oli vain käydä vaateliikkeissä.

Kampin kauppakeskuksesta kaksikon matka oli jatkunut taksilla vantaalaisen naisen kerrostaloasuntoon Pakkalassa. Heidän liikkeitään oli tarkkaillut eri vaiheissa ainakin neljä poliisia.

Turussa poliisi otti kaksikon kiinni vielä saman päivän iltana.

Salolaisnaisen repussa oli 992 grammaa 83-prosenttista amfetamiinia, jonka arvo oli ainakin 35 000 euroa. Turkulaismiehen taskussa oli ase ja 6 000 euroa.

Kotietsinnässä turkulaismiehen asunnosta ja kassakaapista löytyi lisää amfetamiinia ja muun muassa lääketabletteja ja mdma-jauhetta.

Miehellä on lukuisia vankeustuomioita törkeistä rikoksista 2000-luvulla. Hänet on tuomittu muun muassa jutussa, jossa Suomeen tuotiin lähes kymmenen kiloa amfetamiinia.

Mies oli päässyt vankilasta ehdonalaiseen vapauteen elokuun alussa, kun hän alkoi järjestellä huumekuljetuksia Turkuun ja Saloon. Edellisestä tuomiosta oli istumatta vielä 718 päivää.

Huumeketjun alkupäässä toimi helsinkiläismies, joka oli mukana ainakin Aurinkorannikon huumejutussa. Espanjassa asuneet suomalaisrikolliset tilasivat Kiinasta muuntohuumeita, joita he toimittivat edelleen Suomeen postin ja kuriirien välityksellä.

Mies oli vankilasta ehdonalaisessa vapaudessa. Aurinkorannikko-jutun viiden ja puolen vuoden huumetuomiosta oli istumatta vielä 689 päivää.

Ankarimmat rangaistukset Varsinais-Suomen käräjäoikeus langetti huumeringin päätekijöille. Helsinkiläinen Jussi Santeri Saukko (51) ja turkulainen Tommy Mikael Heikkilä (43) tuomittiin kumpikin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen.

Vantaalainen Mirka Henriikka Lehtonen (39) sai kuusi vuotta vankeutta. Salolaisen Sara Elisabet Norrbyn rangaistus on neljä vuotta ja yhdeksän kuukautta vankeutta.

Heidän lisäkseen oikeus tuomitsi muita syytettyjä vankeus- ja sakkorangaistuksiin.

Tuomio ei ole lainvoimainen.