Salo on nyt Suomen koronapääkaupunki

21
Salon seudun koulutuskuntayhtymä vastaa Salon seudun ammattiopiston toiminnasta. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon koronatilanne on tällä hetkellä yli 50 000 asukkaan kaupunkivertailussa väkilukuun suhteutettuna Suomen huonoin. Vaikka maanantaina uusia tartuntoja ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoihin kirjattukaan, on viruksen ilmaantuvuus kohonnut Salossa viimeisen seitsemän vuorokauden ajanjaksolla runsaaseen 182:een sataatuhatta asukasta kohden. Esimerkiksi pitkään kaupunkivertailun kärkipaikkoja pitäneiden Helsingin ja Turun lukemat ovat samassa ajassa pudonneet alle sataan (Helsinki 88,3 ja Turku 80,3).

Lähimmäksi Saloa kaupunkivertailussa yltää Lahti, jossa ilmaantuvuusluku on 158,4 viimeisen viikon ajalta. Salon kaupunki muistutti maanantaina iltapäivällä tiedotteessaan kaupunkilaisia siitä, että koronatilanne ei ole vielä Salossa lainkaan hyvä, vaikka valtakunnallisesti tartuntaluvut ovatkin olleet viime viikot laskussa.

THL julkaisee päiväkohtaiset tartuntalukemansa noin puoliltapäivin, joten ilmaantuvuusluvussa ei ole otettu huomioon maanantaina illalla raportoitua Märynummen koulun yhtä koronatartuntaa. Märynummen tartunta kirjattaneen THL:n tilastoihin tänään tiistaina.

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen muistutti maanantai-iltapäivän tiedotteessa, että kaupunki voi kiristää rajoitustoimia Salossa, jos tartuntalukemat eivät käänny parempaan kuluvan viikon aikana.

– Se oli enemmänkin sellainen muistutus, että tilanne on huolestuttava ja virustilanteen kääntäminen paremmaksi on meidän kaikkien salolaisten vastuulla. Torstaina tai perjantaina tehdään tarkempi analyysi, onko tiukemmille rajoitustoimille tarvetta. Siihen mennessä vapun juhlinnasta mahdollisesti aiheutuneet tartunnat pitäisi olla tiedossa, Nissinen tarkensi myöhemmin iltapäivällä.

Tiukemmilla rajoitustoimilla tarkoitetaan harrastustoiminnan rajoittamista ja opetuksen siirtämistä etäyhteyksien varaan.

– Siinä ne keinot käytännössä ovat. Olisihan se harmillista esimerkiksi rajata liikunnan harrastamista, kun vasta rajoituksia on saatu höllennettyä. Toivottavasti sellaisiin toimenpiteisiin ei ole tarvetta enää ryhtyä, Nissinen täsmensi.

Salon kaupungin ylilääkäri Kaisa Ellä ei ehtinyt maanantaina kommentoida tartuntoja Salon Seudun Sanomille.

Salon tartunnat ovat viime aikoina siirtyneet yhä nuorempiin ikäryhmiin. Tiedotteen mukaan viime viikon 46:sta tartunnasta peräti 29 merkittiin alle 20-vuotiaille. Salon lukioon uusia tartuntoja kirjattiin viime viikolla neljä, kun taas Salon seudun ammattiopistoon kuusi.

Ammattiopiston rehtori Anne Braggen mukaan lähes kaikki tartunnat ovat peräisin vapaa-ajalta.

– Kuudesta tartunnasta yksi on sellainen, joka on syntynyt jatkotartuntana koulussa. Kaikki muut viisi ovat peräisin vapaa-ajalta, hän vahvisti.

Ammattiopisto sai tiedon tartunnoista viime viikon perjantaina tartuntatautilääkäriltä, jonka jälkeen ammattiopisto tiedotti asiasta koteihin Wilma-viestillä.

– Toivon, että perheissä otettaisiin viesti vakavasti ja nuoret kiinnittäisivät huomiota nykyistä paremmin kasvomaskien tai -visiirien käyttöön sekä kontaktien määrään. Esimerkiksi koulussa on käytettävä joko maskia tai visiiriä, myös taukojen aikana. Opettajalla on mahdollisuus poistaa opiskelija opetustilanteesta, mikäli opiskelija ei suostu käyttämään maskia tai visiiriä, Bragge muistuttaa.

Tartuntojen seurauksena yksi opetusryhmä on siirretty etäopetukseen. Bragge ei kuitenkaan halua tarkentaa, minkä alan opiskelijoista on kyse.

– Toukokuu on kriittistä aikaa opintojen suhteen, koska meneillään on varmasti ruuhkaisin vaihe lukuvuoden aikana. Monella on edessä näyttötyön suorittaminen ja ne tehdään pääsääntöisesti työelämässä. Käytännön opetusta on vaikea suorittaa etänä, Bragge sanoi.

21 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Maiju
1 vuosi sitten

Hyvä Salo! Mahtavan surullista.

Kontaktit minimiin
1 vuosi sitten

Ei se etäkoulu ole ratkaisu, nämä oppilaat tapaavat toisiaan kumminkin vapaa-ajalla. Kuten jutussa lukee, tartuntoja on vähän levinnyt kouluissa.

Ainut keino olisi alle 17-vuotiaiden ulkonaliikkumiskielto klo 22 jälkeen. Tai vanhemmille vahva suositus pitää nuoret kotona, etteivät tapaisi ystäviään.

Sankarit
1 vuosi sitten

Hyvä idea, mutta ulkonaliikkumiskielto pitäisi koskea kaikkia, ei vain alaikäisiä. Vanhemmatkin ihmiset levittävät tautia, vaikka jutussa nyt keskityttiin nuoriin.

Menepä Prismaan, niin huomaat, että on unohtunut melko monelta aikuiseltakin se maskin käyttö. Mutta onhan se mukavampi rajoittaa muiden elämään ja liikkumista kuin omaa.

Maija
1 vuosi sitten
Reply to  Sankarit

Sulkutila. Malli niinkin kaukaa kuin Paimiosta.

Vanhempien malli
1 vuosi sitten

Juuri tällaisten ihmisten takia tauti leviää, se on vaan flunssa. Ja kun samaa hokee jälkikasvulleen. Nyt näyttää Suomessa sentään paremmalta, tehohoitopaikat riittävät muillekin kuin koronapotilaille. Toista se on Intiassa, kun ihmisiä kuolee, kun eivät pääse sairaalahoitoon.

Toivon että tällaiset ihmiset, jotka vähättelevät asiaa, eivät joutuisi tilanteeseen, missä lääkäri joutuu päättämään, annetaanko tehohoitopaikka koronaa sairastavalle vai auto-onnettomuuden uhrille. Nimittäin tämä tilanne oli aika lähellä Suomessakin.

Mutta nämä kaikkivaltiaat kuolemattomat eivät tajua tätä ja vähättelevät asiaa.

Uskox
1 vuosi sitten

Nyt on syytä laittaa kirkonkellot moikaamaan.

Tero
1 vuosi sitten

Miten tilanteeseen voi vaikuttaa? Alueellisesti kohdennettua live stream -kansalaisinfoa kaupungin ja tartuntatautilääkärien taholta? Lisäksi on tarpeen huomioida myös eri ikä- ja kieliryhmät.

Kiire
1 vuosi sitten
Reply to  Tero

Mutta kun ylilääkäri ei ehdi.

Angelos
1 vuosi sitten
Reply to  Tero

Ei kai se enää tässä kohtaa ole infosta kiinni.

Jerppu
1 vuosi sitten
Reply to  Tero

No kyllä kaikki mahdollinen info on annettu, mutta jotkut eivät vain välitä. Nuoret uskovat olevansa itse kuolemattomia – eikä paljon kiinnosta, jos joku vanhempi sukulainen kupsahtaa. Ei ikään kuin koske heitä. Jotkut vanhemmat ovat sitten muuten vain yksinkertaisia ja kuvittelevat, että sen viruksenkantajan voi jotenkin tunnistaa ulkonäöstä. Että ei ikään kuin koske heitä. Infoa on ollut yli vuoden ajan joka tuutti väärällään, mutta ei tarvitse kauas mennä katsomaan, kun näkee kaikenlaisia porukoita keskinäisessä lähituntumassa. Sitten vielä koulut, päiväkodit yms. laitokset, joiden olisi pitänyt olla kiinni jo yli vuoden. Miksi niitä nyt täytyy väkisin koettaa avata, kun epidemia Salossa on pahimmillaan?… Lue lisää »

Tero
1 vuosi sitten
Reply to  Tero

Lähinnä mietin informaation saamista muille kuin virallisille kielille. Lähes kaikki paikallinen informaatio on suomeksi. Esim. Märynummella voitaisiin tarvita postilaatikkoihin tai muutoin Baltian maiden ja Lähi-idän kielistä informaatiota.

Eläköön elämä
1 vuosi sitten

Syyttely ei nyt auta. Toivotaan vain, että rokote ja maski suojaavat meitä riskiryhmäläisiä ja eristyksissä eläneitä kauppa- ja apteekkireisuillamme.

Äitienpäiväjuhlat on peruttava ainakin isovanhempien luona, jos haluaa suojella heitä.

Maiju
1 vuosi sitten

Tämän kun eräät tajuaisivatkin viimein. Mutta kun lampataan vanhuksilla joka päivä ja jopa syödään heillä, kun ei viitsitä tehdä ruokaa itse. Tulee halvaksi eläminen.

Jottain pitäs jonku ny tehrä
1 vuosi sitten

Paras rokotussuoja Pfizerilla syntyy yksilötasolla vasta toisen piikin jälkeen. Aika monella äidillä ja isoäidillä se on vielä saamatta. Nuorten lisäksi myös vanhempien ikäluokkien syytä noudattaa ohjeita. Ei olisi kiva äitienpäivälahja.

Huonosalo
1 vuosi sitten

Ei tällainen hyvän informaation levitys ole paljon auttanut, joten miksei voi syytellä juuri niitä, jotka sitä levittävät. Ja nehän ovat juuri näitä nuoria, joilla tauti on niin lievä, että tuskin aluksi edes huomaavat sitä.

Media syytää koko ajan tietoja, kuinka korona on vähenemässä ja paikkoja avataan. Siitä helposti tulee käsitys, että eihän sitä täälläkään ole, kun ei ole aiemminkaan ollut. Salolaisten epäonni on se, että meillä sairastuneita oli aiemmin niin vähän, että nyt tartunnat leviävät helpommin, kun kaveri ei olekaan ennestään koronaa sairastunut. Salossa 1,4% saanut tilastojen mukaan tartunnan, Helsingissä 3,9 ja Turussa 2,9%.

Jerppu
1 vuosi sitten

Lääkkeet saa tilattua verkkoapteekista, ja myös ruokaostokset voi tehdä netissä. Eivät ole vaikeita käyttää. Ruokakaupoissa tilaukset kerätään valmiiksi, ja ne voi noutaa kontaktivapaasti tai sitten voi ostaa niille kuljetuksen kotiovelle.

Nurinkurisesti terveydenhuollon palvelut ovat ainoa asia, jota ei pysty hoitamaan etänä. Ainakaan julkisella puolella – yksityisillä on etävastaanottoja yms. Mutta hullulta tuntuu, että nimenomaan sairaala ja terveyskeskus ovat paikkoja, joissa voi altistua virukselle, vaikka koko muun elämän pystyy järjestämään kontaktivapaaksi.

Eläköön elämä
1 vuosi sitten
Reply to  Jerppu

Seinät kaatuvat päälle, ellen edes kauppaan voisi mennä. Saan sanasen vaihtaa ja näen ihmisiä kerran viikossa. Ei erakoituminen kaikille helppoa ole, eikä metsä vastaa, vaikka niin sanotaan.

Oletko itse kokeillut ärsykevajetta, yksinoloa? Yli vuoden tätä olen kestänyt, ja jos joku on tiukempaa eristystä noudattanut saamatta raivoromahdusta, onnittelen.

Ett mää ihmettele
1 vuosi sitten

Vuosi sitten Salossa kuten muuallakin olivat tartuntamäärät pieniä, vaikka maskien käyttö olikin hyvin vähäistä. Silloin tehokkainta oli se, kun kaikki pelkäsivät niin kovasti koronaa, ettei juuri kotoa minnekään liikuttu.

Nyt ovat maskit, mutta suurin pelko hävinnyt. Lapset, nuoret ja nuoret aikuiset menevät ja kulkevat, eletään vapaammin.

Ollaan taas ikävästi valtakunnan uutisissa.

Dx_ray
1 vuosi sitten

Kun seuraa nuorten touhuja vaikka Salossa. Niin somettaminen on todella tärkeää ”lankku” kädessä roskaamisen ohessa ilman maskeja. Ei sitten ihme Ylhäisten tapauksessa, että joku ilmoittaa jossain sovelluksessa iltabileistä, mitä siitä voi seurata. Kun käy esim. Motonetissä, niin taatusti suomensukuiset kielelliset liikkuvat siellä ilman maskeja. Minnesotan yliopisto julkaisi vuosi sitten raportin, että tämä pandemia loppuu kun maapallon väestöstä kaksi kolmasosaa on saavuttanut immuniteetin. Jota arviota ilmeisesti uudet mutaatiot ovat sekoittaneet, kuten Intiassa on tapahtunut. Suomalaista sisua siis edelleen tarvitaan, mutta monella se pinna tuntuu olevan hiuskarvan varassa ja vielä niitäkin, että koko korona on perustuslain vastaista huuhaata.

Jaksaa jaksaa
1 vuosi sitten

Kiitos tilannekatsauksesta. Tällaisia tarvitaan, koska on ahdistavaa olla näillä tartuntamäärillä uutispimennossa. Valitettavasti Suomessa on perustuslain vastaista oikeus elää terveysturvallisesti tai ”sakottaa tyhmyydestä”.

Toisaalta kuinka moni mahdollisista tartunnan saaneista kehtaisi kertoa olleensa Ylhäisten bileissä, kun lynkkaamisuho on nykyisellä tasolla? Menneisyyttä ei voi muuttaa, tulevan voi. Aloitetaan itsestämme.