Salo testaa robottileikkuria Mököisissä, kaupunkilaisilta äkäistä arvostelua

13
Matti Nikander kertoo robottien olevan uudenlainen tapa kaupunkien nurmialueiden hoitamisessa. Kuva: SSS/Minna Määttänen.

Robottileikkuri on leikannut Salon Kylmälähteenpuiston nurmikkoa toista viikkoa. Äänettömästi liikkuva kone tekee laajaa lenkkiä, ottaa uuden suunnan esteen kohdatessaan ja poikkeaa välillä latausasemalle.

– Se menee yllättävän ripeästi. Syyskuussa nähdään, mikä työn lopputulos on, kaupunginpuutarhuri Matti Nikander sanoo.

Robotti on uudenlainen tapa hoitaa kaupunkien nurmialueita. Salon puistoyksikkö päätyi hankkimaan robotin tilanteessa, jossa työntekijöiden määrää on vähennetty. Kokeilupuistoksi valikoitui Mököisten Kylmälähteenpuisto, jonka nurmikkoa on tähän asti leikattu päältä ajettavalla, keräävällä ruohonleikkurilla. Robotti liikkuu 2 800 neliön alalla, loppu puistosta hoidetaan edelleen päältäajettavalla.

– Leikkuujäte kerätään säiliöön, joka pitää tyhjentää. Tyhjentämisestä tulee ylimääräistä ajoa ja kustannuksia. Suurin syy robotin hankintaan on leikkuujätteen vähentäminen, Nikander perustelee.

Lisäksi puiston laidalle kerättävä leikkuujätekasa alkaa yleensä haista ennen kuin kasa kuljetetaan pois.

4 000 euroa maksanut robotti vapauttaa päältä ajettavan leikkurin työskentelemään muilla alueilla. Lämpö ja sateet ovat kasvattaneet nurmikkoja vauhdilla niin, että on paine tiivistää leikkuutahtia.

Robotin jäljiltä ei jää leikkuujätettä, vaan silppu jää maahan.

– Ruoho innostuu kasvuun ja tihenee, Nikander sanoo ja silittää nurmikon pintaa.

Alueella, jolla robotti on liikkunut eniten, nurmikko on lyhyt ja tasainen. Toisaalla leikkuussa on vielä toivomisen varaa, mutta Nikander uskoo työn jäljen tasaantuvan viikkojen kuluessa.

Robotti työskentelee puistossa maanantaista perjantaihin kello 8–15. Sen alue on rajattu maahan upotetulla kaapelijohdolla.

Jos robottiin koskee, se alkaa hälyttää äänekkäästi. Väärään paikkaan joutunut robotti pystytään löytämään gps-paikantimella.

Robottileikkuri työskentelee Kylmälähteenpuistossa. Kun tielle tulee este, puu, pylväs tai kukkaistutus, se pysähtyy, peruuttaa, kääntyy ja jatkaa matkaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen.

Robottileikkuri on herättänyt kiivaan keskustelun ja arvostelun sosiaalisessa mediassa. Kaupunkilaiset pelkäävät robotin vahingoittavan tai tappavan pieniä eläimiä, kuten siilejä.

Matti Nikander sanoo, että kommentointi uudesta laitteesta ei sinänsä yllättänyt, mutta keskustelun äkäinen sävy yllätti. Ikävintä hänestä on, että keskustelu on mennyt henkilötasolle ja yhdelle työntekijälle on lähetetty runsaasti sähköpostia.

– Maalittaminen on kurjinta, mitä tiedän. Kaupungin oli reagoitava viesteihin ja moderoitava niitä pois, Nikander toteaa.

Vaaraa siileille hän ei tunnista.

– Tiedetään, että siili on hämärän eläin, joka aktivoituu illalla. Leikkuri tekee työtä kello 8–15. Pahaksi onneksi tipu voi jäädä alle, mutta sitä voi olla hankala havaita ruohonleikkuristakaan.

Sosiaalisessa mediassa on ihmetelty myös, miksi kaupunki ei palkkaa nuoria kesätöihin leikkaamaan nurmikoita.

– Työsuojelullisista syistä nuoret eivät käytä ruohonleikkureita. Heillä on muut tehtävänkuvat.

Leikkuri käy latautumassa latausasemalla. Kuva: SSS/Minna Määttänen.

Porin robotti tyssäsi roskiin

Porissa robottileikkuria kokeiltiin viime kesänä. Tänä kesänä leikkuri ei ole käytössä, sillä se ei vastannut odotuksia. Kaupunginpuutarhuri Ismo Ahonen sanoo, että laitteiden pitää kehittyä, ennen kuin kaupunki harkitsee niiden käyttämistä.

– Haimme robottileikkurilla rahallisia ratkaisuja, kun henkilökuntaa on vähennetty. Huomasimme, että robottikin sitoo henkilökuntaa.

Porin keskustan puistoissa työskennellyt robotti oli liian herkkä roskille. Kone tulkitsi varsinkin muoviroskat häiriöksi ja lukkiutui. Samoin kävi, kun uteliaat ihmiset tulivat liian lähelle. Häiriön jälkeen työntekijän piti käydä käynnistämässä robotti uudelleen.

– Muutaman vuoden päästä saattaa olla kehittyneempiä robottileikkureita. Uskon, että 10 vuoden sisällä tulee muutos viheralueiden hoitamisessa kustannuspaineiden takia, Ahonen sanoo.

Robotin työn jäljessä hänellä ei ole moitittavaa. Se oli siistiä. Koneen vaarallisuudesta siileille tai linnunpoikasille ei ole Porissa keskusteltu.

Robotti varastettiin kerran, ja se löytyi poliisin avustuksella 10 kilometrin päästä.

Nyt robotti on kaupungin varastossa.

– Myymme huutokaupalla tarpeetonta tavaraa. Se saattaa päätyä sinne, Ahonen arvelee.

Hitti useammalta kesältä

Yrittäjä Kati Nieminen Kone-Ruuskaselta Salosta kertoo, että robottileikkurit ovat olleet jo useamman vuoden ajan hittituote. Niiden hankintaan kotipihoille on yksinkertainen syy: huolettomuus. Ihmisillä on vapaa-ajalla muutakin tekemistä kuin nurmikon leikkuu.

– Yksityispihoissa robotti voi tehdä työtä vuorotta. Nurmikko ei pääse koskaan ylipitkäksi, Nieminen sanoo.

Hän on tietoinen Salon kaupungin puistoyksikön saamasta arvostelusta.

– Meidän tietoomme ei ole tullut, että eläimiä olisi jäänyt leikkurien alle. En ole kuullut asiakkaiden kysyvän, onko tällaista vaaraa olemassa.

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Suvi Länsisalmi
20 päivää sitten

Kaupunginpuutarhurin vastaus kaupunkilaisten huoleen robottileikkuria koskien on samoilla linjoilla aiemmin puistopuolen antaman lausunnon kanssa. Edelleen vähätellään kaupunkilaisten aitoa huolta pieneläinten puolesta ja jankataan vain samaa asiaa leikkuujätteestä ja sen poiskuljetuksesta. Oletetaan myös, että pieneläimet kuten siilit, sammakot ja linnunpoikaset liikkuvat vain hämärän aikaan. Kymmenien huolestuneiden salolaisten mielipide halutaan lakaista maton alle. Huomasin, että omat kommenttini Salon kaupungin Facebook-postauksessa, jossa roboleikkurin käyttöönottoa esiteltiin, oli poistettu. Näissä kommenteissa kehoitin kaikkia huolestuneita laittamaan palautetta suoraan asianosaisille eli kaupunginpuutarhurille ja puistomestarille. Näinhän on täysin luvallista demokratiassa toimia, jos kansalainen näkee epäkohdan vaikkapa kaupungin toiminnassa tai päätöksenteossa ja haluaa yrittää mielipiteellään vaikuttaa siihen, että epäkohta… Lue lisää »

Karniina
19 päivää sitten

Robottileikkureista oli jollain asiaan liittyvällä foorumilla keskustelua, ja kymmenet leikkurin omistajat kertoivat, etteivät ole yhtään pieneläimen raatoa löytäneet leikkurinsa jäljiltä. Leikkuri kääntyy esteen kohdatessaan, joten teoriassa sen ei pitäisi eläimiä viipaloida. Varmaan leikkurien laadussa on eroja. Veikkaan, että kaikkein halvimmat eivät yhtä herkästi käänny. Vaskitsa tuntuu kyllä jäävän helposti tavallisenkin ruohonleikkurin alle, auton alle, polkupyörän alle, jumiin sepelille tai asfaltille, miltei mihin tahansa. Sehän ylipäätään on nippa nappa liikuntakykyinen – jos vaskitsa olisi ihminen, sillä olisi varmasti invaliditeettiprosentti. Raatoja näkyy jatkuvasti milloin missäkin, vaikkei yhtään robottia ole lähimaillakaan. On ihme, että kyseinen pieni lisko on ylipäätään näihin päiviin asti selviytynyt.… Lue lisää »

Suvi Länsisalmi
19 päivää sitten

Mtvuutiset.fi: ”robottiruohonleikkurit-silpovat-siileja-elainlaakari-murheissaan-siili-on-kompelo-elain-joka-ei-valttamatta-juokse-pakoon”
Ja Karniinalle muutenkin tiedoksi että loukkaantunut tai osittain silpoutunut eläin vaistojensa mukaisesti piiloutuu ihmissilmältä. Ei siis jää keskelle pihaa odottelemaan apua ihmiseltä. Siksi niitä raatoja ei noin vain näy joka paikassa. Itse kyllä uskon enemmän kokeneiden eläinlääkäreiden osoittamiin faktoihin kuin roboleikkureiden omistajien ja myyjien mutu tuntumaan…Piiloutunut loukkaantunut eläin kokee tuskallisen pitkän kidutuskuoleman. Ja loputtomiin voidaan jossitella että kyllä tavalliset ruohonleikkuritkin silpoo, liikenne tappaa jne. Nyt tässä tapauksessa oli kyse siitä että kaupunki olisi voinut tehdä vastuullisemman valinnan yhdellä tietyllä osa-alueella mutta näin ei haluttu tehdä senkään jälkeen kun kymmenet salolaiset ilmaisivat huolensa.

Että Mää Ihmettele
17 päivää sitten

Näitä robottileikkureita on jo ollut vuosia omakotitalojen pihoissa tekemässä hiljaista työtään ja tulee niin niin siistiä. Golf-ravintolan edustan viheralueella jo muutamia vuosia sitten robottileikkuri teki työtään. Miksi nyt nousi näin kauhee haloo? Päällä istuttavia ruohonleikkuria ajetaan semmoista vauhtia, että ei kaikkia pieniä edessä näe.

Robomies
20 päivää sitten

Ne päälläistuttavat ovat tappaneet jopa miehiä, nuo tuskin sitä tekevät.

Tavis torilta
20 päivää sitten
Reply to  Robomies

Salossa kaikki aiheuttavat vaaraa toisilleen. Jopa autoilijat, pyöräilijät ja jalankulkijat välinpitämättömyyttään toinen toisilleen.

Totuuden megafoni
19 päivää sitten
Reply to  Tavis torilta

Juurikin näin. Et olisi voinut asiaa paremmin ilmaista. Jokaiselle salolaiselle pitäisi hankkia sellainen ”omakupla”, jossa voisi elää niin, ettei ole kontaktissa kehenkään.

Kontaktiton
19 päivää sitten

Mistä niitä kuplia saa?

Markku Erkamo
20 päivää sitten

Kaupungin pitää olla kehityksessä mukana. Hyvä puisto-osasto!

Vain kokeilemalla ja kehittymällä mennään eteenpäin.

Veka
19 päivää sitten

Tyytyväinen jaksaa harvoin nähdä vaivaa ja antaa palautetta, jolloin syntyy harhaluulo, että kaikki vastustaisivat.

Z.Z.Zalolainen
19 päivää sitten

Mitä turhaan leikkelemään. Antaa kaikkien kukkien kukkia ja eläinten vipeltää. Ihmisille on omat kulkuväylät.

Maalita
19 päivää sitten

Mitäpä tai ketä ei haukuttaisi tai maalitettaisi somessa tänä päivänä? Ihan arkipäivää löytää itsestä sieltä asiatonta kirjoittelua. Ihmisistä on tullut kurjia toinen toistensa mollaajia.

Miksi?
19 päivää sitten

Miksi seurakunnissa nuoret sitten saavat käyttää ruohonleikkureita? Totta kai niiden turvalliseen käyttöön annetaan koulutus. On taas oikein Salon kaupungin tapaista, säästöjä tässä haetaan.