Salolaisäidin Kela-vedätys toi petostuomion – kävi töissä ja nosti etuuksia

4
Nainen sai kolmen vuoden aikana perusteetta asumistukea ja työttömyysturvaa, vaikka hän kävi töissä.

Keski-ikäinen salolaisäiti kävi töissä, mutta nosti samaan aikaan liki 16 000 euroa asumistukea ja työttömyysturvaa. Käräjäoikeus tuomitsi naisen petoksesta.

”Teko ei ole puolusteltavissa sillä, että varat ovat menneet niin sanottuun normaaliin elämiseen”, Varsinais-Suomen käräjäoikeus toteaa keskiviikkona antamassaan tuomiossa.
Nainen ei ollut kolmen vuoden aikana ilmoittanut Kelalle olevansa ansiotyössä. Hän tunnusti saaneensa perusteetta 9 000 euroa työttömyysturvaa ja 6 800 asumistukea.

Syyttäjä vaati naiselle rangaistusta törkeästä petoksesta.

Käräjäoikeus puntaroi tuomiossaan petoksen ja törkeän petoksen rajaa. Syyttäjä näki, että nainen oli saanut rikoksella huomattavaa hyötyä.
Oikeuden mukaan naisen saama 15 760 euroa on vallitsevan oikeuskäytännön mukaan siinä rajoilla, onko se lain silmissä huomattava vai ei.

Käräjäoikeus päätyi tuomitsemaan naisen petoksesta. Hän ei oikeuden mukaan ollut ymmärtänyt tekonsa vakavuutta.
Rangaistukseksi tuli yli neljä kuukautta vankeutta, jonka käräjäoikeus muunsi 135 tunniksi yhdyskuntapalvelua. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Vankeusrangaistus ei ole naisen ensimmäinen. Hänet on aiemmin tuomittu törkeästä petoksesta.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ajattelija
8 kuukautta sitten

Luotetaanko Kelassa hakijoiden omiin sanomisiin yksistään? Eikö tulotietoja esimerkiksi tarkasteta ennen maksua? Outoa!

Kelan virhe
8 kuukautta sitten

Kela käyttää tulorekisteriä. On kummallista, ettei sitä ole tässä tapauksessa edes vilkaistu vai mitä on tapahtunut, koska tälläinen on onnistuttu tekemään. Mikäli on saanut normaalisti palkkatuloa, josta maksettu verot ja muut pakolliset maksut, se näkyy tulorekisterissä.

Pitäisin myös asian suhteen Kelan virkailijoiden vakavana virheenä. Työtehtävien laiminlyöntinä sekä korvausvelvollisena.

Arvo Konttinen
8 kuukautta sitten
Reply to  Kelan virhe

Tämähän on selvästi Kelasta johtuva virhe, josta ei pidä syyttää salolaisäitiä. Äitihän on pelkästään asiakas, joka hakenut etuuksia. Kelan tehtävänä on tehdä päätös, myöntääkö etuuksia vai ei. Kelan virhe.

Volkan
8 kuukautta sitten
Reply to  Arvo Konttinen

Niin, jos olisi ollut maahanmuuttaja, niin asia olisi ollut silloin eri.