Seuraparlamentin kysely: Salolaisseurat menettivät koronavuonna lähes miljoona euroa

0
Urheilupuisto on ollut kuluneen vuoden aikana pitkiä jaksoja kokonaan kiinni.

Koronaviruspandemia aiheutti vuonna 2020 salolaisille urheiluseuroille ja liikuntayhdistyksille 948 020 euron tulonmenetykset normaaliin toimintavuoteen verrattuna, paljastuu Salon seuraparlamentin tekemästä kyselystä.

Salon seuraparlamentti kysyi salolaisilta urheiluseuroilta ja liikuntayhdistyksiltä koronapandemian aiheuttamien rajoitusten vaikutusta toimintaan. Kyselyyn vastasi 26 seuraa tai yhdistystä. Vastaajien joukossa olivat harrastajamääriltään suurimmat salolaisseurat.

Kyselyyn osallistuneet seurat ovat saaneet yhteensä 133 500 euroa koronatukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä omilta lajiliitoiltaan. Se kattaa 14 prosenttia tulonmenetyksistä.

Kyselyn perusteella vaikeammassa asemassa ovat ne seurat ja yhdistykset, joilla on palkattua henkilökuntaa sekä omia tai vuokrattuja kiinteistöjä. Lisäksi esiin nousi perheiden maksuvaikeuksien kasvaminen.

Seuraparlamentin puheenjohtaja, Kirjakkalan Alun Arto Korpinen kuitenkin muistuttaa, että kaikkia koronan aiheuttamia ongelmia seuratoimintaan ei ole mitattavissa euroina.

– Pienillä seuroilla kyykky on yhtä syvä kuin isoilla. Meidänkin pitäisi tarkastella ja kehittää toimintaa jatkuvasti, mutta nyt kehittäminen on pysähtynyt täysin, Korpinen kertoo.

Esimerkiksi pienessä ja perinteikkäässä yleisseurassa Kirjakkalan Alussa ei pystytty viime kesänä aloittamaan toimintaa juuri ollenkaan. Harrastajamäärät putosivat ja koko toiminnan jatkuvuus on vaakalaudalla.

– Saadaanko me heitä takaisin, jotka nyt ovat jääneet pois, Korpinen kysyy.

– Nyt Salossa on pieniä yhdistyksiä, jotka ovat joutuneet nostamaan kädet ylös, koska he eivät voi tai saa toimia.

Seuraparlamentti on erittäin huolestunut koronasulkujen aiheuttamista vaikutuksista salolaisten terveyteen ja liikkumattomuuden kasvuun.

Parlamentti muistuttaakin Salon kaupunginhallitukselle suunnatussa tiedotteessaan, että koronasulkujen jälkeen seuratoiminnan palauttaminen entiselle tasolle on vaikeaa ilman taloudellisia resursseja.

– Näiden kaikkien yllämainittujen seikkojen perusteella katsomme, että urheiluseurat ja liikuntayhdistykset tulee ottaa huomioon, mikäli Salon kaupunki päättää tukea yhdistysten toimintaa erillistuella koronapandemian aiheuttamien sulkujen johdosta, seuraparlamentti pyytää.

 

Mikä seuraparlamentti?

  • Seuraparlamentti perustettiin maaliskuussa 2016.
  • Tavoitteena on lisätä seurojen välistä yhteistyötä sekä seurojen ja Salon kaupungin liikuntapalveluiden välistä yhteistyötä.
  • Tehtävänä on muun muassa vaikuttaa liikuntaolosuhteisiin, tuoda liikuntapalveluiden käyttöön urheiluseurojen ideoita ja aloitteita sekä tarvittaessa antaa lausuntoja.
  • Kahdeksan jäsentä ja sihteeri, joka on Salon liikuntapalveluiden työntekijä. Parlamentti kokoontuu vähintään neljä kertaa vuodessa.
  • Toimikausi on kalenterivuosi (tammikuu-joulukuu). Puheenjohtajan ja jäsenten toimikausi on kaksi vuotta. Puolet seuraparlamentin seuroista on vuosittain erovuorossa. Sama seura voi olla parlamentissa peräkkäin kaksi kaksivuotiskautta.
  • Jäsenseurat päätetään vuoden lopussa pidettävässä seurafoorumissa, jonne kutsutaan kaikki salolaiset urheiluseurat.
  • Kokoonpano pyritään valitsemaan niin, että mukana on kaksi isoa seuraa, kaksi erikoisseuraa, kaksi terveys- ja harrasteseuraa sekä kaksi alueellisen kattavuuden täydentävää seuraa.
  • Seuraparlamentin kokoonpano 2021: Arto Korpinen pj. (Kirjakkalan Alku), Tommi Itkonen vpj. (Angelniemen Ankkuri), Minna Elo (Tanssiurheiluseura Swivel), Risto Gustafsson (Rasti-Perniö), Juha Talviniemi (Salon Viesti), Ari Mäenpää (Mesuca), Hasse Robertsson (Salon Vilpas), Kari Virtanen (Salon Seudun Avantouimarit).