Salolaisvaras murtautui asuntoon jälkiä jättämättä – uhrin oli muutettava toisaalle

0
Poliisilla oli epäilys tekijästä, ja murtovaras jäi kiinni hetimiten. Kuvituskuva.

Turvattomuuden tunne oli vallannut nuoren salolaismiehen, kun joku oli käynyt varkaissa hänen asunnossaan. Murtojälkiä ei ollut.

”Toteuttamistapa on varmuudella ollut omiaan aiheuttamaan asianomistajassa erityistä järkytystä ja turvattomuuden tunnetta”, Varsinais-Suomen käräjäoikeus toteaa keskiviikkona antamassaan tuomiossa.

Oikeus tuomitsi törkeästä varkaudesta 34-vuotiaan salolaismiehen, jolla on aiempia tuomioita huumerikoksista. Hän oli tunkeutunut kerrostaloasuntoon avaimella.
Uhri kertoi hukanneensa toisen kotiavaimensa muutamaa kuukautta aiemmin. Lukkoa ei ollut sen jälkeen sarjoitettu uudelleen.

Nuorukainen oli joulukuussa 2018 vieraillut kaverinsa luona ja huomannut kotiin palattuaan, että joku oli sillä välin käynyt hänen asunnossaan. Kateissa oli muun muassa passi, henkilökortti, tietokone, pelikonsoli, kaiutin sekä 400 euroa rahaa.
Poliisilla oli epäilys tekijästä. Salolaismies jäi kiinni samana päivänä.

Mies kiisti murron. Hän selitti käräjäoikeudelle nähneensä aidatun roskakatoksen ulkopuolella laatikoita, jotka hän oli kantanut sisälle. Hän ei osannut sanoa miksi, mutta oli ehkä ajatellut vain siirtävänsä laatikot suojaan sateelta.
Avainnipussa olleelle avaimellekin syytetyllä oli selitys – hänellä on tapana keräillä niitä. Tämän avaimen mies sanoi löytäneensä pihalta.

Käräjäoikeus puntaroi tuomiossaan vastaajan tarinaa:
”Vaihtoehtoinen tapahtumainkulku on sinänsä mahdollinen, kuten elävässä elämässä miltei mikä tahansa mahdottomaltakin vaikuttava asia, mutta ei kuitenkaan niin todennäköinen, että sille olisi annettava asiaa ratkaistaessa mitään oikeudellista merkitystä”.

Rangaistus on viisi kuukautta ja kaksikymmentä päivää vankeutta. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Uhri kertoi kärsineensä tapauksesta niin, että hän oli joutunut muuttamaan toiseen asuntoon. Passinsa ja henkilökorttinsa nuorukainen sai takaisin.