Salon Alhaisiin esitetään uutta suurta senioritaloa – Hinttaan ja Kukonkallioon ei enää investoitaisi miljoonia

7
Alhaisten alueelle voi nousta tulevaisuudessa toistasataa asuntoa ja hoivapaikkaa vanhuksille.

Salon vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Anneli Pahta esittää, että kaupunki suunnittelee uuden suuren senioritalo-kokonaisuuden Alhaisiin.

Alueelle tulisi nelisenkymmentä ikäihmisille tarkoitettua esteetöntä vuokra-asuntoa, 20–30 tavalliseen palveluasumiseen tarkoitettua asuntoa ja 30-paikkainen ympärivuorokautisen hoidon yksikkö.

Mahdollisuuksien mukaan kokonaisuuteen kuuluisi myös noin 20-paikkainen asumisyksikkö ikääntyneille kehitysvammaisille.

Ajatuksena on, että ikäihmiset voisivat elää senioritalossa turvallisesti ja rauhallisin mielin riippumatta siitä, tarvitseeko säännöllistä hoivaa vai tilapäistä apua.

Ympärivuorokautisen yksikön henkilökunta vahvistaisi kaikkien talossa asuvien turvallisuuden tunnetta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee esitystä ensi keskiviikkona.

Pahtan esitykseen sisältyy, että Salo alkaisi suunnitella välittömästi myös toista 30-paikkaista ympärivuorokautisen hoivan yksikköä kaupungin alueelle.

Uusi yksikkö vastaisi lisäpaikkojen tarpeeseen, ja se pitäisi saada avattua jo alkuvuodesta 2022. Yksikön suunnittelussa pitäisi ottaa huomioon, että sitä voi tarvittaessa laajentaa ripeästi.

Uudessa yksikössä panostettaisiin erityisesti hoivateknologiaan ja yhteistyöhön yritysten ja oppilaitosten kanssa.

Pahtan mukaan uusien hoivayksikköjen tulee olla riittävän isoja, jotta hoivahenkilöstöä voidaan käyttää mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti.

Yksiköiden pitää olla työntekijöiden ja omaisten näkökulmasta helposti saavutettavia. Asukkaille on tarjottava kodinomaiset ja modernit tilat, jotka vetävät samalla puoleensa alan ammattilaisia.

Salossa on puhuttu jo vuosia vanhusten hoivan tarpeesta ja lisäpaikoista. Kaupunkiin on rakennettu useita yksityisiä hoivakoteja, joihin kaupunki on ohjannut vanhuksiaan.

Kaupungin omat päätökset ovat viipyneet muun muassa siksi, että Suomusjärven Hintan ja Salon Kukonkallion hoivakotien tulevaisuudesta on väännetty kättä.

Hintasta ja Kukonkalliosta on tehty kevään aikana kuntotutkimukset. Niiden mukaan rakennuksissa on merkittäviä teknisiä korjaustarpeita. Lisäksi niiden huonejako pitäisi suunnitella uudelleen, jotta ne täyttäisivät ympärivuorokautisen hoivan yksikölle asetetut vaatimukset.

Anneli Pahtan mukaan kaupungin ei ole tarkoituksenmukaista eikä perusteltua investoida vanhoihin kiinteistöihin 16–18 miljoonaa euroa sote-uudistuksen kynnyksellä.

Hintan ja Kukonkallion käyttöä jatkettaisiin esityksen mukaan toistaiseksi, ja niihin tehtäisiin tavanomaisia ja välttämättömiä korjauksia.

Kuinka pitkään yksiköt olisivat käytössä, ei ole tiedossa.

Pakettiin kuuluu kehitysvammahuollon suunnitelma luopua Isohärjänmäessä sijaitsevasta Artturi-yksiköstään.

Yksikölle on haettu uusia tiloja, ja samalla asumispaikkojen määrää on ollut tarkoitus lisätä.

Kaupunki hakee ensisijaisesti korvaavia tiloja kaupungin omista kiinteistöistä. Toinen vaihtoehto on vuokrata uudet tilat yksityiseltä toimijalta, ja kolmas hankkia Artturin asukkaiden palvelut ostopalveluna.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ei näin
4 kuukautta sitten

Kaikki vaan siirtyy pois yksityisille, ja sitten kilpailutetaan asukkaat kuoliaaksi. Jotkut pitäisi vaan jättää kilpailutuksen ulkopuolelle, esimerkiksi vammaisten asumisyksiköt.

Kaupungilla pitäisi olla omaakin toimintaa. Nyt kuulostaa siltä, että vanhus- ja vammaisasumisyksiköt siirtyvät kokonaan yksityisille toimijoille.

Koululaiset ovat homekouluissa tai väistötiloissa, miksi uusia kouluja ei rakenneta?

Vanheneva
4 kuukautta sitten

Tällainen senioritalo pitää rakentaa sairaalan kanssa samaan pakettiin. Näin vanhukset saavat helposti ja nopeasti terveydenhuoltopalvelut hoidettua. Jäävät myös kaikki turhat taksi- ja ambulanssikuljetukset pois.

Talon pitää olla niin iso, että siihen menevät kaikki alueen vanhukset. Muut vanhat vanhainkodit on purettava pois.

Maiju
4 kuukautta sitten

Toivottavasti kaupungin oma talosuunnitteluyksikkö suunnitteleekin tämän kompleksin eikä käytetä kalliita konsultteja.

Pertti
4 kuukautta sitten
Reply to  Maiju

Nykyiset pitää korjata, vaikka krynderit haluaisivat rakentaa uutta.

Ett mää ihmettele
4 kuukautta sitten

Tämä uutinen vaikuttaa ensi alkuun positiivisella, mutta Hintan ja Kukonkallion poistuttua hiljaisuudessa käytöstä hoivapaikkamäärät olisivat kuten tänä päivänä ja kuitenkin näitä paikkoja havittelevien määrä kasvaa kaiken aikaa.

Jos terveyskeskuksenkin vuodeosasto poistuu tai pienenee uudistusten myötä, niin missä meidät kaikki tullaan hoitamaan?

Allan
4 kuukautta sitten

Niinpä. Edellinen virkapomo, joka uhkasi Hinttaa ja Kukonkalliota sai potkut.

Mitenkähän nyt. Nykyisellä virkapomolla ei tiettävästi ole erimielisyyksiä parin puolueen kanssa.

Kirsti Pakaste
4 kuukautta sitten

On kohtuutonta, kun kuntaliitoksen jälkeen entisten kuntien alueella olevat vanhainkodit tai palvelutalot ovat sopimattomia. Vanhusten pitää muuttaa kotikulmilta ja omaisten lähettyviltä Salon keskustaan.

Ne miljoonat voidaan siirtää pieniin entisiin vanhainkotien korjauksiin ja toteuttaa inhimillisiä, kodinomaisia hoitopaikhoitopaikkoja.