Salon seurakuntatalon hinta pomppasi kahdeksasta 14 miljoonaan euroon

5
Salon seurakuntatalon uusi osa nousee vanhan puretun tilalle Kirkkokadun tontille.

Salon uuden seurakuntatalon hinta ja työmaan koko Torikatu 6:ssa kasvavat reilusti alkuperäistä suuremmiksi.

Seurakuntatalon laajennuksen hinnaksi arvioitiin alun perin kahdeksan miljoonaa euroa. Seurakunta on hakenut urakkaa varten samankokoisen pankkilainan.

Suunnittelun aikana on selvinnyt, että työmaalla joudutaan tekemään paljon muutakin kuin laajennus. Samalla koko hankkeen kustannusarvio on noussut 14 miljoonaan euroon.

Kirkkoneuvosto esittää helatorstaiviikolla kokoontuvalle kirkkovaltuustolle kuuden miljoonan euron lisämäärärahaa. Pankista otettavan lainan määrä kasvaisi saman verran.

Seurakunnan kiinteistöpäällikkö Kai Fagerströmin mukaan alkuperäinen kustannusarvio laskettiin luonnoskuvien pohjalta vuonna 2019.

Kun urakkaa alettiin suunnitella yksityiskohtaisemmin, selvisi, ettei esimerkiksi vanhaa maanalaista autohallia voi jättää paikoilleen ja liittää uuteen rakennukseen.

– Uuden rakennuksen alle ei ole järkevää jättää vanhoja tiloja, jotka joudutaan jossain vaiheessa saneeraamaan. Vanha on purettava sieltä pois ja rakennettava uudelleen, Fagerström sanoo.

Maanalaisen parkkihallin koko on 700 neliömetriä. Se kattaa suuren osan Kirkkokadun suuntaisesta maanpäällisestä pysäköintialueesta ja tulee hyvin lähelle Kirkkokadun reunaa.

Kun halli puretaan, työmaa-alueelle syntyy valtava monttu. Kirkkokatua joudutaan tukemaan raskailla ja kalliilla tukirakenteilla, jotta se ei sortuisi.

– Työmaa tulee olemaan koko seurakunnan tontin kokoinen ja ulottuu jopa sen ulkopuolella. Tämä aiheuttaa rakentajille lisäongelmia ja kustannuksia. Miten koordinoidaan liikenne, missä varastoidaan työmaan tavaraa, kirkkoherra Timo Hukka jatkaa.

Salon seurakuntatalon alla on kymmeniä metrejä savea. Uuden rakennuksen paalutus tulee arvioitua kalliimmaksi, koska perustamisolosuhteita ei tunnettu alun perin riittävästi.

Laajennusosan ja nykyisen rakennuksen liittäminen toisiinsa tulee niin ikään alun perin arvioitua kalliimmaksi. Se vaatii työtä, johon ei voitu varautua suunnittelussa etukäteen.

Uudessa kustannusarviossa on varauduttu kalustehankintoihin ja mahdollisiin lisätöihin, joita tulee usein, kun vanhaa aletaan purkaa. Summassa on mukana myös esimerkiksi työmaan valvonta.

– Lisäkuluja voi tulla aina, kun puretaan vanhaa. Emme tiedä, mitä vanhan autohallin alla on. Edellistä rakennusta purettaessa selvisi, että sinne oli jätetty vanhoja käytöstä poistettuja öljysäiliöitä. Ne olivat vuotaneet, ja meidän piti puhdistaa maaperää, Timo Hukka kertoo.

Seurakuntatalon laajennuksen rakentaminen alkaa loppukesästä tai syksyllä, jos kirkkovaltuusto myöntää hankkeelle lisämäärärahan.

Kirkkoneuvosto oli yksimielisesti hankkeen kannalla, ja neuvoston puheenjohtajana toimivan kirkkoherra Timo Hukan mukaan laajennukselle ei ole oikein vaihtoehtoja.

Nelikerroksiseen uudisrakennukseen on tarkoitus keskittää seurakunnan työntekijät keskusta-alueelta.

– Vanha rakennus oli pakko purkaa painumisen takia. Meillä on keskustassa vanhoja huonokuntoisia rakennuksia, joihin emme voi jäädä. Tilalle on saatava uusi, Hukka perustelee.

Uusien tilojen myötä seurakunta luopuu muun muassa Rummunlyöjänkadun kerrostalostaan. Se on tarkoitus myydä.

Salon seurakunnan aikomuksena on luopua Rummunlyöjänkadun kerrostalosta sekä Ollikan, Paunalan ja Mahlakankareen seurakuntakodeista laajennuksen valmistuttua.

Kirkkoneuvosto päätti tällä viikolla panna myyntiasian vireille välittömästi. Kiinteistöpäällikkö Kai Fagerström saa kilpailuttaa kiinteistövälittäjät.

– Myynti on pitkä prosessi, ja se on syytä aloittaa heti, kirkkoherra Timo Hukka perustelee.

 

Rakennustoimisto Laamolle pääurakka

Kirkkoneuvosto hyväksyi Torikatu 6:n urakoitsijat kokouksessaan. Urakkasopimukset allekirjoitetaan, jos kirkkovaltuusto myöntää hankkeelle lisämäärärahan.

Rakennusurakan sai Rakennustoimisto Laamo Oy Raisiosta. Yhtiön veroton tarjous työstä oli 7,6 miljoonaa euroa.

Sähköurakoitsijaksi valittiin salolainen Laihon Sähkö Oy, jonka tarjous oli vajaat 580 000 euroa. Putkiurakan tekee Salon Finnputki Oy, jonka tarjous oli runsaat 330 000 euroa.

Ilmanvaihto- ja automaatiourakan tekee loimaalainen IV-Pelti Luuri Oy, jonka tarjous oli runsaat 460 000 euroa.

Urakkatarjousten yhteissumma on yhdeksän miljoonaa euroa.

 

 

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Uskox
12 päivää sitten

Onneksi tähänkin projektiin uskovat kantavat rahaa kasaan.

Imppa
12 päivää sitten

Kyseessä on ollut äärimmäisen huono valmistelu ja suunnittelu. Nuo asiat, mitä lehdessä mainittiin syiksi hinnan pompsahtamiseen, ovat itsestäänselvyyksiä varsinkin Salossa – ei jatkoon.

Seurakunnalla on tiloja etätyöläisille nyt jo riittävästi.

Keijo K.
12 päivää sitten

Taitaa olla niin, että hukka perii koko Salon seurakunnan.

Tavis torilta
12 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

Ja ettei vaan koko Salon, jos suuren montun kaivaukset ja muut töihin liittyvät toimenpiteet saavat ympärillä olevien rakennusten perustukset huojumaan tai painumaan.

Volkan
12 päivää sitten

Salo eläköityy.