SalPa hankki naapurin portugalilaiset – Peimari Unitedin kolmikko Lima–Mavengo–Mendes testaa tasoaan pykälää ylempänä

0
Jakson Mendes (vas.), Efraim Mavengo ja Gerson Lima pääsivät keskiviikkona ensimmäistä kertaa Urheilupuiston loistokuntoiselle luonnonnurmelle.

Tulevan kauden joukkueen rakennustyössä pitkään tuskaillut SalPa turvautui viime metreillä samaan konstiin kuin Hjallis Harkimon Jokerit kultaisella 1990-luvulla: jos et löydä uusi pelaajia itse, varasta naapurilta.

Tosin ”varastaminen” on turhan jyrkkä sana kuvaamaan tilannetta, jossa SalPa hankkii naapuriseura Peimari Unitedista kolme viime kauden avainpelaajaa.

Yhtäläistä näille pelaajille on se, että he ovat kaikki portugalilaisia: hyökkääjä Efraim Mavengo, keskuspuolustaja Jakson Mendes ja pitkään Peimarissa pelannut maalivahti Gerson Lima.

Kolmikko oli suuressa roolissa, kun Peimari voitti viime kaudella Länsi-Suomen Kolmosen ja jäi tulkinnasta riippuen maalin tai voiton päähän paluusta Kakkoseen.

Mavengo ja Mendes saapuivat Suomeen viime viikolla ja he vapautuivat koronakaranteenista maanantaina.

Mavengon odotusarvo on kolmikon kovin. Hän teki viime kaudella Peimarissa 12 ottelussa yhdeksän maalia ja alusti syötöillään lähes yhtä monta maalia.

– Hän halusi pitkään tulla takaisin Suomeen ja SalPaan. Katsoin videoita ja muistin hänet hyvin viime kaudelta. Lisäksi sain hänestä tietoa tutulta pelaajatarkkailijalta, SalPan päävalmentaja Ilkka Virtanen kertoo.

178-senttinen ja 25-vuotias Mavengo on pelannut Portugalin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, eli paikallisessa ”Kakkosessa” yhteensä 100 ottelua, joissa hän on tehnyt 25 maalia.

– Huippuseurojen akatemiat olivat hänestä aikanaan kiinnostuneita, mutta kilpailu pelaajista on kovempaa kuin meillä luullaan, Virtanen kertoo.

Portugalin sarjajärjestelmässä kahdella ylimmällä sarjatasolla pelaa 18 joukkuetta ja kolmas sarjataso on jaettu peräti kahdeksaan 12 joukkueen lohkoon.

– Portugalin kakkonen on kova sarja, Virtanen muistuttaa.

Virtanen kutsuu Mavengoa ”täsmähankinnaksi”, jolta odotetaan tehoja. Mavengo pystyy pelaamaan kärki- ja laitahyökkääjänä.

– Mavengo on täällä tekemässä tulosta. Halusimme takuuvarman hyökkääjän, joka ottaa paineita pois muilta hyökkäjiltä. Hän on erittäin iloinen persoona ja joukkuepelaaja.

Mendes taas hankittiin lähtökohtaisesti Pekka Mattilan pariksi keskuspuolustukseen. Mendes pelasi viime kaudella lähes täydet minuutit Peimarin puolustuksessa.

– Meillä oli useampi topparihaku, mutta neuvottelut eivät menneet maaliin. Kyselin Mendesistä paljon muilta Kolmosen jengeiltä, eikä päätös ollut lopulta vaikea, Virtanen kertoo.

190-senttinen ja 25-vuotias Mendes on keskuspuolustajaksi kevytrakenteinen.

– Toisaalta hän on riittävän pitkä, on hyvä ilmassa, liikkuu hyvin ja pystyy syöttämään molemmilla jaloilla, Virtanen luettelee kompensoivia ominaisuuksia.

Lima taas on länsisuomalaisille futisfriikeille erittäinkin tuttu persoona. 19-vuotiaana Peimariin siirtynyt Lima pelasi Sauvossa kaudesta 2015 lähtien, ja piipahti kauden 2018 Karjaan BK-46:ssa.

– Hän tuntee Suomen ja sarjojen vaatimustasot, Virtanen muistuttaa.

192-senttisen ja toista sataa kiloa painavan Lima fyysinen preesens on vakuuttava – jopa liian vakuuttava.

– Lima on harjoitellut kanssamme jo kuukauden, mutta hän ei ole vielä täydessä fyysisessä kunnossa, Virtanen muotoilee.

Joka tapauksessa Lima tulee antamaan SalPan oletetulle ykkösvahdille Joni Rahilalle kovan paineen onnistua.

Kolmen portugalilaisen hankkiminen vaikuttaa ensikuulemalta taloudelliselta riskiltä, joihin ei SalPassa ole totuttu.

Virtanen kuitenkin muistuttaa, että Lima asuu Turussa ja tekee jalkapallon ohella muita töitä. Mavengo ja Mendes taas asuvat Halikossa koripallon Suomen mestarijoukkueen Vilppaan amerikkalaispelaajilta vapautuneessa kerrostaloasunnossa.

– Mavengon ja Mendesin sopimukset ovat myös lyhyitä, koska he tulivat näin myöhään Suomeen.

Kulttuurishokkia (erityisesti ruokakulttuuri!) pehmentää taas se, että Mavengo ja Mendes ovat asuneet jo yhden kesän ja Lima monta kesää Varsinais-Suomessa.

Pelillisesti kolmikon hankkiminen on luonnollisesti riski, sillä Mavengo ja Mendes ovat todistaneet tasonsa Kolmosessa, josta loikka valtakunnalliseen Kakkoseen on tunnetusti iso.

SalPalla on tosin hyviä kokemuksia Peimarin portugalilaisista: kesällä 2019 joukkue hankki naapurista Bruno Rodriguesin, joka pääsi nopeasti sisään Kakkosen tempoon ja siirtyi vielä nopeammin hallitsevan Suomen mestarin KuPSin riveihin, jossa ura jäi 111 minuutin mittaiseksi.

SalPan tulevan kauden joukkue on muutamaa sopimusta vaille valmis. Kauden alkuun on reilut kaksi viikkoa.

SalPan kausi Kakkosen B-lohkossa alkaa lauantaina 29.5. FC Jazzin vieraana. Ensimmäinen kotiottelu on 4.6. Hämeenlinnan Jalkapalloseuraa vastaan.

Kaudella 2010 SalPassa pelasi kolme ulkomaalaista: Yannick Ossok (vas.), Samuel Ejiofor ja Stanley Ukwuoma. Eijiforin pelit jäivät tosin yhteen.

SalPan ulkomaalaispelaajat 2010–2021

2010: Samuel Ejiofor (Nigeria), Stanley Ukwuoma (Nigeria), Yannick Ossok (Kamerun)
2011: Garry Lewis (Yhdysvallat)
2012: Erald Gjondedaj (Albania), Kennedy Owusu-Ansah (Kanada), Russinho de Romao (Angola)
2013: Gjondedaj
2014: Owusu-Ansah
2015: Owusu-Ansah
2016: Sunday Okodugha (Nigeria)
2017: Okodugha
2018: ei ollut
2019: Bruno Rodrigues (Portugali)
2020: Claudio Merville (Ranska)
2021: Gerson Lima (Portugali), Jakson Mendes (Portugali), Efraim Mavengo (Portugali)