Seinä nimeltä Anna Czakan – LP Viestin keskitorjuja oli Suomen paras pelaaja EM-karsinnassa

0
Anna Czakanin ura etenee

Lentopalloilija Anna Czakanin urakehitys ei näytä hidastumisen merkkejä.

Kaudella 2015–2016 liigadebyyttinsä tehnyt Salon Viestin kasvatti on ottanut jokaisella kaudella askeleen eteenpäin: paikka LP Viestin liigajoukkueessa, paikka LP Viestin kovassa aloitusseitsikossa, maajoukkuekutsu, EM-kisat ja vakiintunut asema Mestaruusliigan parhaana keskitorjujana.

Viime viikonloppuna keskitorjuja Czakan otti taas yhden askeleen eteenpäin, kun hän oli Suomen paras pelaaja Montenegrossa pelatussa EM-karsintaturnauksessa.

Lukuisat poissaolot tarjosivat Czakanille isompaa ruutua ja hän palkitsi päävalmentaja Tapio Kangasniemen luottamuksen parhaalla mahdollisella tavalla.

Czakan oli jo perjantain tappio-ottelussa Slovakiaa vastaan yksi Suomen parhaista (12/+7), mutta lauantain myöhäisillassa Montenegroa vastaan jytisi kunnolla.

17:nnen maaottelunsa pelannut Czakan otti peräti kymmenen torjuntapistettä ja teki huipputehot 21/+18, kun Suomi otti EM-kisapaikan kannalta tärkeän 3–2-voiton.

Sunnuntaina Czakan teki tehot 12/+11, kun Suomi paketoi kevyen Kosovon tunnissa erin 25–15, 25–10, 25–10.

– Ensimmäisen kymmenen pallon jälkeen joukkueelta vahva esitys. Kosovon vastaanotto oli aika lailla helisemässä ja omat jutut toimivat hyökkäyspäässä hyvin, Kangasniemi kertoi Lentopalloliiton tiedotteessa.

Elävä seinä Czakan otti Kosovoa vastaan viisi torjuntapistettä ja päätti toisen erän kahteen ässäsyöttöön. Czakanin kolmen ottelun yhteistehot 45/+36 olivat Suomen ylivoimaisesti kovimmat.

Mestaruusliigassa Czakanin ja passari Viktoriia Tuchashvilin yhteistyö on jo eräänlainen käsite. Maajoukkueessa passari Kaisa Alangon luotto Czakaniin ja toiseen keskipelaajaan Daniela Öhmanin oli vankka ja passitempo parani Montenegro-ottelun loppua kohti.

Alangon oli käytännössä pakko nojata keskipelaajiinsa, sillä Suomen laitahyökkäys takkusi kahdessa avausottelussa. Kosovo-ottelun huilanneet pääiskijät hakkuri Piia Korhonen ja yleispelaaja Suvi Kokkonen eivät olleet lähelläkään parasta kuntoaan, ja Salla Karhun vahvuudet ovat tunnetusti muualla kuin pallontappamisessa. Laituriosaston positiivisin yllättäjä olikin lopulta vähillä virheillä pelannut Emmi Riikilä.

Kangasniemi sai kierrätettyä Kosovo-ottelussa lähes koko pelaajistoaan ja kentälle pääsi myös LP Viestin keskitorjuja Nea Haatainen.

LP Viestin libero Netta Laaksonen pelasi kaikissa kolmessa ottelussa, ja päätti debyyttiturnauksensa mallikkaasti.

Avausturnauksen viisi pistettä oli lopulta Suomelta minimisuoritus ajatellen EM-kisapaikkaa. Slovakia lienee varma kisajoukkue, joskin sunnuntain myöhäisillan ottelu Slovakia–Montenegro saattoi muuttaa lohkon tilan kiharaiseksi, mikäli Montenegro venyi yllätykseen.

– Puolivälissä ollaan ja aivan aikataulussa. Peli ei vielä ole täysin valmista, mutta uskon kyllä, että pystymme seuraavissa kolmessa pelissä taas hitusen parantamaan, Kangasniemi vakuutti.

Joka tapauksessa Suomen EM-kisapaikka on erittäin lähellä, jos se pystyy voittamaan ensi viikonloppuna Slovakian Nitrassa Kosovon ja Montenegron.

Ja jos Suomi kisoihin etenee, niin Czakania on näillä näytöillä lähes mahdotonta syrjäyttää aloitusseitsikosta.

Se on kova temppu 24-vuotiaalta pelaajalta, joka vielä neljä vuotta sitten seurasi LP Viestin otteluita vaihtonurkkauksesta.

Se on myös hyvä esimerkki siitä, että urheilijan tärkein lahjakkuus on lahjakkuus harjoitella.

LP Viestin Netta Laaksonen (16) ja Anna Czakan (2) pelasivat vahvan turnauksen.

Naisten EM-karsinta, lohko D: Kosovo–Suomi 0–3 (15–25, 10–25, 15–25)

Suomen pisteet/plusmiinus: Yasmine Madsen 17/+14, Anna Czakan 12/+11, Salla Karhu 10/+4, Jessica Kosonen 6/+5, Emmi Riikilä 5/+3, Daniela Öhman 2/+2, Nea Haatainen 2/+1, Katja Kylmäaho (passari) 2/+1. Libero Netta Laaksosen vastaanottoprosentti: 81.

Torjunnat: 2–10
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 3/5–9/7
Hyökkäysprosentit: 24–49
Vastaanottoprosentit: 58–69

Lohkon tilanne ennen sunnuntain myöhäisottelua Slovakia–Montenegro:

Slovakia      2 2/0 6–1  6
Suomi         3 2/1 7–5  5
Montenegro 2 1/1 5–3  4
Kosovo        3 0/3 0–9  0

EM-karsinta jatkuu ensi viikonloppuna Slovakiassa. Lohkon kaksi parasta selviytyy EM-lopputurnaukseen.