Seulontatestit toivat esiin tukun lasten tartuntoja – Ylilääkäri: Salolaisilla liikaa maskittomia kontakteja

15

Salossa on tehty tällä viikolla koronaviruksen seulontatestejä päiväkodeissa ja kouluissa, kertoo Salon kaupunki tiedotteessaan.

– Tartuntoja on edelleen laajasti eri lähteistä. Tällä viikolla tartunnat ovat lisääntyneet ikäryhmissä 0–12-vuotiaat sekä 20-vuotiaat ja sitä vanhemmat, kun viime viikolla korostuivat erityisesti nuorison vapaa-ajan kokoontumisiin liittyvät ryppäät, todetaan kaupungin tiedotteessa.

Tämän viikon maanantaista alkaen tartunnat ovat jakaantuneet näin: 0–6-vuotiaat 22 tartuntaa, 7–12-vuotiaat 17, 13–15-vuotiaat 3, 16–19-vuotiaat 4, 20–39-vuotiaat 21 ja 40-vuotiaiden ja sitä vanhempien ikäryhmässä yhteensä 23 tartuntaa.

Salon kaupunki toivoo, että tulevana sunnuntaina salolaiset malttavat juhlia äitienpäivää etänä tai ulkona.

– Koronavirus tarttuu todella herkästi, ja lapsilla sekä nuorilla tauti on usein vähäoireinen tai täysin oireeton. Jäljityksen kautta on selvinnyt, että ihmisillä on aivan liikaa maskittomia kontakteja suhteessa kaupungin tautitilanteeseen. Vaikka juhlat ovat otollisia tilanteita taudin leviämiseen, leviää tauti yhtä tehokkaasti myös kahvittelun ja kyläilyn yhteydessä naapurien, sukulaisten ja tuttavien kesken. Olennaista ei ole se miksi ollaan koolla, vaan se että useampi ihminen kokoontuu yhteen ilman maskeja ja turvavälejä, sanoo ylilääkäri Kaisa Ellä kaupungin tiedotteessa.

Lue myös: Salossa 37 uutta koronavirustartuntaa – vain Helsingissä suurempi päiväkohtainen lukema

Lisää aiheesta lauantain 8.5.2021 Salon Seudun Sanomissa

15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jeremias
1 kuukausi sitten

Ylilääkäri aina vaan jaksaa uskoa maskeihin vaikka tieteellistä näyttöä niiden toimivuudesta ei ole.

”Kansainvälisesti arvostetussa julkaistussa Cochrane-katsauksessa Tom Jefferson ryhmineen kävi läpi
lähes seitsemänkymmentä tutkimusta eikä löytänyt vieläkään riittävää tieteellistä tutkimusnäyttöä maskien käytön hyödyistä.” Lähde Mtv-uutiset.fi julkaistu 26.4.2021.

Empiirinen tutkija
1 kuukausi sitten
Reply to  Jeremias

Tutkimuksia löytyy moneen lähtöön ja myös aina siitä näkökulmasta, mihin itse uskoo. Kuitenkin useissa jenkkien osavaltioissa ffp2-maskien käytöllä on todistettavasti saatu R-luku laskemaan. Samoin HUS on sanonut, että heidän hoitohenkilökunnalla ovat ffp2/3-maskit suojanneet hyvin, koska ei ole juurikaan tartuntoja henkilöstöllä.

Itse olen ollut työkaverin kanssa samassa tilassa 3h- ja ffp2-maski päällä. Hänellä todettiin tartunta, joka tarttui samassa tilassa maskittomalle henkilölle, mutta ei minulle. Minulle riittää tämä todisteeksi ffp2-maskin toimivuudelle. Kansalaismaskiin en usko missään määrin.

keijo.k
1 kuukausi sitten
Reply to  Jeremias

Onko nyt käsitettävä niin että joku ihminen tarvii tieteellisen näytön joka asialle jota esitetään käytettäväksi? Tarvitaanko siitäkin tieteellistä näyttöä että kannattaa syödä ja juoda vai kannattaako niitä tehdä, tieteellisen näytön puutteesta johten ollenkaan?

Maski
1 kuukausi sitten
Reply to  Jeremias

Mtv:n väritettyihin juttuihin ei aina kannata luottaa sokeasti. Tuon tutkimuksen jos lukee, niin siinä huomattiin että maskittomat vs maskilliset ryhmät sairastuivat suurinpiirtein yhtä useasti. Maskilliset hieman vähemmän kuitenkin. Tuo tutkimus ei tutkinut sitä, että suojaako maskin käyttö muita. Omaa napaa tuijottavat jatkavat ilman maskia. Muista välittävät käyttäkää maskia.

Nyt hei, oikeasti
1 kuukausi sitten

Kouluja suljetaan, mutta päiväkoti-ikäisillä tartuntoja melkeinpä eniten. Ehkä kannattaisi palata viime kevääseen. Päiväkotiin vain ne lapset, joiden vanhemmat eivät voi etänä tehdä töitä.

Nyt pitäisi jokaisen vähän uhrautua. Ei päiväkoti-ikäisillä ole maskia, koska hyöty voi olla päinvastainen. Eikä maski meitä pelasta, se on nähty muualta maailmasta. Vuosi maskipakkoa, mutta tartuntoja silti tulee tasaisesti.

Nou
1 kuukausi sitten

Työnteko ei ole mikään syy. Se on valitettavasti niin, että jos et pysty noudattamaan näitä ohjeistuksia työssäsi, et saa silloin mennä töihinkään. Täällä Suomessa on satoja tuhansia, jotka odottaa töihin pääsyä, kun korona loppuu.

Siis häh?
1 kuukausi sitten

Vieläkö kauan annetaan ala-asteet olla lähiopetuksessa? Pitäisi jo yksinkertaisimmankin ymmärtää noista lukemista.

Vai vieläkö joku viisas vänkää, etteivät pienet lapset levitä tautia??

Koronaohjus
1 kuukausi sitten
Reply to  Siis häh?

Sitten taas toisen vanhemman on jäätävä kotiin valvomaan niitä lapsia. Asia ei ole niin yksinkertainen, että laitetaan vaan alakoulut ja päiväkodit kiinni.

Joukossa tyhmyys jne
1 kuukausi sitten
Reply to  Koronaohjus

Jos ei laiteta, tartunnat leviävät. Silloin myös lasten vanhemmat saattavat saada tartunnan ja levittää sitä vaikkapa oireettomana omalla työpaikallaan. Uskokaa jo nyt, salolaiset, ettei se tauti itsestään täältä häviä!! Ja nuoriso, lopettakaa ne iltapippalot kaupungilla ja parkkipaikoilla! Muuten ollaan kaikki kesälläkin vielä taudin kourissa ja karanteenissa.

simppeli on
1 kuukausi sitten
Reply to  Koronaohjus

Kyllä on hyvin yksinkertainen. Yksi vanhemmista tai molemmat vanhemmat voi jäädä kotiin. Mitään etuoikeutta ei ole kellään olla jäämättä.

Nuori riskiryhmäläinen
1 kuukausi sitten

Ja vielä joku vänkää, että maskeista ei ole apua. Ei ihme, että tauti leviää. Jos ei usko viisaampiaan, kuten lääkäreitä tässä asiassa, luottaisi edes maalaisjärkeen: jos kaksi ihmistä kohtaa ja kummallakin on maski ja samanaikaisesti pidetään huoli käsihygieniasta ja turvaväleistä, koronan tarttumisen todennäköisyys on aika lailla pienempi kuin silloin, jos tavataan ilman maskia. Salossa torilla niin myyjät kuin lähestulkoon kaikki asiakkaat kulkevat ilman maskia puhumattakaan marketeissa, missä nuoriso kulkee huoletta ilman maskia. Samaan aikaan nuoret valittavat, että kärsivät tilanteesta eniten. Entä me, joilla on vakava sairaus ja olemme joutuneet henkemme säästääkseen olemaan neljän seinän sisällä jo toista vuotta. Meitä on… Lue lisää »

Toinen nuori riskiryhmäläinen
1 kuukausi sitten

Olen käyttänyt maskia aina, kun käyn ihmisten ilmoilla. Käyn vain töissä ja kaupassa, kavereiden kanssa kahvit Skypessä. Tätä kestänyt jo yli vuoden. Ottaa päähän, ettei ole nähnyt omia ystäviä kunnolla pitkään aikaan, mutta tilanne on nyt vain tämä. Mitä kauemmin jaksan tätä, sitä todennäköisimmin tilanne on pian normaali. Kuitenkin välinpitämättömien ihmisten toiminta pitkittää tätä kokoajan. Oma toiminta ratkaisee tässä epidemiassa, kuten hyvin sanoitkin. Ja maskia pitää myös käyttää oikein! Eli siihen ei kosketa, ei lasketa leuan alle, laiteta taskuun ja käytetä uudestaan. Sitä tullut nähtyä sivusilmällä ihan liikaa. Maskin vääränlainen käyttö lisää riskiä tartuntaan. Sitä ei jotkut ymmärrä vieläkään. Maskin… Lue lisää »

Ihme tiedottamista
1 kuukausi sitten

Ihmettelen tätä tiedottamista. Yle kertoi suoraan että seulonnat on tehty ainakin Märynummen koulussa ja päiväkodissa. Salo itse ei omilla sivuillaan kerro yksityiskohtia. Herää kysymys ketä nyt halutaan suojella ja miksi? Onko yleinen etu olla kertomatta että missä tauti jyllää? Turussakin kerrotaan yleisesti että Varissuo on pahinta aluetta.

Tavis Torilt
1 kuukausi sitten

Salon tartuntalukemat ovat jo valtakunnan uutinen. Alueita ei kerrota, mutta nyt kuitenkin Märynummi nimettiin. Jospa tälläkin koulun joukkoseulonnalla saatiin muutamakin lisätartunta niiltä kulmilta tulematta. Entä aikuiset Märynummella. Jos on lapsilla tartuntoja, on niitä varmasti aikuisillakin. Onko heillä nyt se luulo, että voi kulkea ja elää vapaasti, kun ikääntyneet ovat jo rokotettu kerran. Siitä huolimatta tartunnan saattaa saada, jos ei huolehdi suojautumisista. Miten muualla tartunnat ovat olleet vähenemässä?

Päkä
1 kuukausi sitten

Joo, hieman minäkin tätä ihmettelen. Huonoa tiedottamista, koska annetään ympäripyörä vastaus, eikä edes kaupunginosaa missä eniten tartuntoja, mainita. Ei siinä kenenkään yksityisyys paljastu.