Somero jatkaa 5-vuotiaiden maksutonta varhaiskasvatusta – kaikkien päivähoitomaksujen poistamisen vaikutusta selvitetään tarkemmin

5
Someron kaupunki kerää päivähoitomaksuja vuodessa noin 330 000 euroa. Viime vuonna Suomessa oli kymmenen kuntaa, jotka eivät perineet varhaiskasvatuksesta maksuja. Kuva: SSS-arkisto/KIRSI-MAARIT VENETPALO

Viisivuotiaat lapset saavat edelleen ensi syksynä Somerolla maksutonta varhaiskasvatusta, vaikka Someron kaupunki ei päässytkään mukaan valtakunnalliseen esikoulukokeiluun.
Someron sivistyslautakunta päätti yksimielisesti keskustan valtuustoryhmän aloitteen pohjalta, että viisivuotiaiden varhaiskasvatuksesta ei peritä maksua. Maksuton esiopetus on 20 tuntia viikossa, mikä on sama kuin valtakunnallisessa kokeilussa.

Someron kaupunki on ollut syksystä 2018 saakka mukana viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa, mutta se päättyy tänä keväänä.
Maksuton varhaiskasvatus on kiinnostanut perheitä, sillä kevätkauden aikana mukana on ollut 71 lasta, kun koko ikäluokassa on 73 lasta. Viisivuotiaan osallistuminen maksuttomaan varhaiskasvatukseen ei vaikuta perheen saamaan kodinhoitotukeen tai kuntalisään.
Viisivuotiaille tarjottu maksuton esiopetus vähentää kaupungin saamia maksutuottoja noin 50 000 eurolla vuodessa.

Sivistyslautakunta ei ottanut vielä kantaa ehdotukseen, että Someron kaupunki poistaisi päivähoitomaksut kokonaan kaikilta perheiltä. Lautakunta palautti asian yksimielisesti uuteen valmisteluun.
Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Kati Fonsell-Laurila (kok.) sanoo, että aloitteen valmistelu jää tulevan sivistyslautakunnan tehtäväksi.
– Varhaiskasvatusmaksut muuttuvat oleellisesti ensi syksynä. Ennen kuin voidaan ottaa kantaa kaikille ilmaiseen päivähoitoon, tarvitsemme laskelman siitä, paljonko se vähentäisi kaupungin saamia maksuja uusilla taksoilla, Fonsell-Laurila toteaa.

Someron kaupunki on kerännyt päivähoitomaksuja vuosittain runsaat 330 000 euroa. Ensi syksynä tulevat muutokset laskevat summan arvioiden mukaan noin 245 000 euroon.
Fonsell-Laurila korostaa, että maksutuottojen lisäksi kaupungin pitää arvioida, miten päivähoitomaksujen poisto vaikuttaisi henkilökunta- ja tilatarpeeseen.

Kaupunki maksaa vuosittain somerolaisille lapsiperheille kotihoidon tukea ja kuntalisää noin 540 000 euroa vuodessa. Tämä kulu laskee, mikäli entistä useampi lapsi siirtyy päivähoitoon. Jos 60 prosenttia kotihoidon piirissä olevista lapsista siirtyisi päivähoitoon, olisi alennus 320 000 euroa.

Kuntaliiton viime vuonna tekemän selvityksen mukaan kymmenen kuntaa ei peri varhaiskasvatuksesta lainkaan asiakasmaksuja. Maksuja ei peritä Kustavissa, Paltamossa, Pertunmaalla, Puumalassa, Pyhäjärvellä, Rautavaaralla, Siikaisissa, Sulkavalla, Utajärvellä ja Vaalassa.

Someron sivistystoimi selvitti kyselyllä kyseisten kuntien kokemuksia ilmaisen päivähoidon vaikutuksista. Seitsemän kuntaa vastasi. Näistä kahdessa kunnassa päivähoidossa olevien lasten määrä oli hieman noussut ja muutamia perheitä oli myös muuttanut kuntiin. Muissa kyselyyn vastanneissa kunnissa lasten määrä varhaiskasvatuksessa ei ollut lisääntynyt.

Fonsell-Laurila huomauttaa, että päivähoidon maksut ovat olleet poissa vertailukunnissa kohtuullisen lyhyen aikaa.
– Kunnon aikalisä on nyt hyvä senkin takia, että maksut poistaneiden muiden kuntien kokemuksista on hyvä saada enemmän tietoa. Vielä ei ole kunnon näyttöä siitä, että päivähoitomaksujen poistamisella olisi selvä vaikutus lapsiperheiden houkuttelemisessa.

Keskustan valtuustoryhmä teki joulukuussa aloitteen, jossa se esitti selvityksen tekemistä päivähoitomaksujen poiston vaikutuksista.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Onneton Somero
1 kuukausi sitten

Somerosta ei tehdä houkuttelevampaa kuntaa lapsiperheille pelkillä varhaiskasvatuksen maksujen poistolla. Siihen vaaditaan paljon enemmän. Asuntojen hinnat ja vuokrat ovat Somerolla aivan liian suuria ottaen huomioon että kyseessä on väestöpohjaltaan vajaan 10 000 asukkaan kunta. Kunnissa joissa ei peritä varhaiskasvatuksesta maksua, on asuntojen hinnat ja vuokratkin tuntuvasti halvempia. Vaikka Somerolla on suhteellisen hyvät harrastusmahdollisuudet, joita kunta on tukenut eikä peri tilavuokria jotta mahdollisimman monella olisi tulotasosta riippumatta mahdollisuus harrastaa, ei poista sitä faktaa että osa tiloista kuten osa kouluista, kaupungintalo, kirjasto, monitoimihalli jne ovat jo aikansa eläneitä ja uusia investointeja kaivataan kipeästi. Houkutteluvuutta ei lisää rakennukset joita ei ole hoidettu asianmukaisesti… Lue lisää »

Tietäjät tietää
1 kuukausi sitten
Reply to  Onneton Somero

Pakko kommentoida väitteisiin huonoista kiinteistöistä. Yläkoulu/lukio rakennus on uusi Terve Talo -kriteerien mukaan rakennettu, Joensuun koulu on peruskorjattu reilut 10 vuotta sitten, käyttövesiputkisto noin 5 vuotta sitten, kaupungintalo odottaa remonttia. Päiväkodeista vanhempi on peruskorjaustarpeessa ja se aloitetaan heti kun tiedetään onko sille vielä tarvetta missä muodossa. Toinen päiväkoti keskustassa on noin 10-15 vuotta vanha, ei vielä peruskorjaustarvetta. Kirjasto on peruskorjattu juuri, käyttöveden ja pintojen osalta, Monari peruskorjattiin tällä valtuustokaudella. Uimahalli on noin 10 vuotta vanha. Palvelutalo Katajakoti on noin 5 vuotta vanha, Tervaskannon korvaava rakennus valmistunee noin 2 vuoden kuluttua. Harva kunta on investoinut kiinteistöihin niin paljon kuin Somero, kiinteistöjen… Lue lisää »

Hölynpölyä
1 kuukausi sitten
Reply to  Onneton Somero

Nyt kyllä asukkaana vankasti eri mieltä. Loistava kirjasto, loistava uimahalli, uusi lukio ja yläkoulu, peruskorjattu monitoimihalli jossa uusittu kuntosali ym. Someron kaupunki on rakentanut kokoonsa nähden valtavasti. Lisäksi löytyy esimerkiksi jäähalli ja ratsastuskeskus lasten harrastuksiin. 8700 asukkaan kunnaksi aika omassa sarjassaan hyvässä.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Onneton Somero

Komiikkaa nämä jonkun Someron asuntojen hinnat. Kotikaupunginosassani Helsingissä vanha kerrostaloneliö noin 7.500 – 8.000 euroa per neliö, niin ja varhaiskasvatuksestakin maksetaan plus asukaspysäköinnistä jotain 300 euroa per vuosi.

Esimerkiksi valtion palkat ovat samat läpi koko maan ja kunnallisetkin liki samoja eli Someroilla eletään herroiksi.

Asiakaspalvelu
1 kuukausi sitten
Reply to  Onneton Somero

Asuntojen kunto on kyllä ala-arvoinen hintoihin nähden etenkin kaupungin vuokra-asunnoissa. Asiakaspalvelutaidot puuttuvat myös.

En ihmettele, että perheet muuttavat naapurikuntiin.