Somerolle viisi uutta ehdokasta – perussuomalaisten ehdokasmäärä nousi 20:een, puolue tavoittelee rajua lisäystä valtuustopaikkoihin

0
Perussuomalaiset on vaalien selvä voittaja Somerolla. Puolue saa uuteen valtuustoon kuusi paikkaa. Nykyisessä valtuustossa sillä on kaksi valtuutettua eli Matias Mäkinen (seisomassa) ja Harri Känkänen (vas.). Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Somerolla valtuustopaikkaa tavoittelee kuntavaaleissa 91 ehdokasta. Ehdokasasettelun lisäaika toi viisi uutta ehdokasta. Edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita oli 99.
Uusista ehdokkaista kolme edustaa perussuomalaisia. Lisäys nostaa perussuomalaisten ehdokasmäärän 20:een. Se on nyt samalla viivalla kokoomuksen kanssa, joka löysi lisäajalla yhden uuden ehdokkaan aiemmin julkistetun 19:n ehdokkaan päälle.
Myös SDP sai yhden uuden ehdokkaan, joten se lähtee vaaleihin 17 ehdokkaalla.

Eniten ehdokkaita Somerolla on keskustalla, mutta sen 26 ehdokkaan lista on historiallisen lyhyt. Lista on sama kuin huhtikuussa julkaistu.
– Kovasti yritimme löytää uusia ehdokkaita loppuun asti, mutta se ei vain onnistunut, Someron Keskustan puheenjohtaja Tero Pirttilä sanoo.
Pirttilä on pohtinut, kuinka paljon ehdokasmäärän tippuminen vaikuttaa puolueen kannatukseen. Neljä vuotta sitten keskustalla oli 38 ehdokasta.
– En osaa varmasti vastata, miten suuri merkitys on. Aina ehdokasmäärä jonkin verran vaikuttaa, sillä jokainen ehdokas tuo puolueelle jonkun äänen, Pirttilä huomauttaa.
Keskustalla on nykyisessä valtuustossa 16 paikkaa.
– Tavoitteena on säilyttää nykyiset paikat, joskin tämä tavoite asetettiin silloin, kun myös ehdokkaita tavoiteltiin nykyistä enemmän, Pirttilä toteaa.

Valtuustoryhmistä suurinta kasvua hakee perussuomalaiset, jolla nyt kaksi valtuutettua.
– Virallinen tavoite on kahdeksan valtuustopaikkaa, mutta kymmenenkin olisi kiva, Someron perussuomalaisten puheenjohtaja Matias Mäkinen sanoo.
Mäkinen ei näe perussuomalaisten valtakunnallisen kannatuksen välttämättä näkyvän Somerolla.
– Kuntavaalit on ennen kaikkea henkilövaalit, ainakin itse toivon niin.

Kokoomus ja SDP lähtevät tavoittelemaan nykyisten asemiensa säilyttämistä.
– Nykyinen paikkamäärä eli seitsemän olisi hyvä tulos. Uskon, että kokoomuksen oppositioasema on meille eduksi kuntavaaleissa, kokoomuksen vaalipäällikkö Markku Mäki-Teeri toteaa.
SDP:llä on tällä hetkellä kuusi valtuutettua.
– Meillä ei ole virallista paikkatavoitetta, mutta mieluusti näkisin kannatuksemme liikkuvan edellisvaalien lukemissa. Valtakunnallinen hallitusvastuu syö yleensä suosiota, mutta nyt ilmapiiri on aika hyvä, Someron työväenyhdistyksen puheenjohtaja Antti Kotti huomauttaa.

Pienemmistä ryhmistä vasemmistoliitolla on Somerolla neljä, vihreillä kaksi ja kristillisdemokraateilla yksi ehdokas. Ensi kertaa Somerolla vaaleissa oleva Liike Nyt on asettanut niin ikään yhden ehdokkaan.

Someron ehdokkaat:

KESKUSTA:

Yrittäjä, maanviljelijä Kari Ahlbom, varhaiskasvatuksenopettaja, maatalousyrittäjä Eevi Haho, yrittäjä, RI (AMK) Antti Hakala, laboratoriohoitaja Petteri Hyytiäinen, maanviljelijä Jarkko Järvinen, maaseutuyrittäjä, agrologi Hannu Kesäniemi, yrittäjä Jani Kurvinen, MMM, yliaktuaari Jaana Kyyrä, koulunkäynninohjaaja, lähihoitaja Outi Laine, tuotantopäällikkö Jarmo Lehtimäki, yrittäjä Visa Moisander, tradenomi Minna Nikkanen, hoitaja Irina Ojala-Sirro, maanviljelijä, agrologi Tero Pirttilä, linja-autonkuljettaja Kai Ramula, rovasti Matias Roto, eläkeläinen, agronomi Mirja Rouhiainen, koulutuskoordinaattori, medianomi (AMK) Riitta Ryhtä, eläkeläinen Raimo Rönkkö, maatalousyrittäjä, rakennusmestari Juha Salo, kotiäiti Heidi Sjöman, pankin asiakkuusneuvoja Maria Tapio, kiinteistönvälittäjä Heikki Tuomisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, maatalousyrittäjä Marianne Vaha, maatalousyrittäjä, agrologi (AMK) Mikko Virtanen, aluemyyntipäällikkö, yrittäjä Mikko Älli.

KOKOOMUS:

Diplomi-insinööri, suunnittelija Kati Fonsell-Laurila, maanviljelijä Tuomo Kurkikangas, perheneuvoja, eläkkeellä Leena Laurén, YTL, lehtori Matti Mako, yrittäjä Kalle Malin, eläkeläinen Eero Manni, opettaja, yrittäjä Olla-Riitta Mäkelä, projektipäällikkö Jaakko Mäkinen, maanviljelijä, eläkeläinen Markku Mäki-Teeri, diplomi-insinööri, yrittäjä Henri Nevalainen, ylioppilas Jani Norrby, maanviljelijä Totti Nuoritalo, sairaanhoitaja (AMK) Laura Nuotio, kasvatustieteiden maisteri, opettaja Martina Ramsay, toimitusjohtaja Hannu Rauhala, musiikin maisteri, kanttori Olli Salomäenpää, yrittäjä Henri Seppälä, agronomi Ilkka Suominen, insinööri (AMK), yrittäjä Anne Teräväinen, arkkitehti yo Jutta Varjus.

SDP:

Kirvesmies Christer Friskopf, lähihoitaja Raila Hakamäki, kunta- ja hallintopoliittinen asiantuntija Antti Kotti, työnsuunnittelija Minna Kotti, vastaava ohjaaja Riina Lehtinen, suunnittelija Riitta Lehtinen, pääluottamusmies, ryhmän vetäjä Mikko Lemberg, kuvantekijä, muusikko Pekka Leppälä, uinnin valvoja Musi Nezamdoust, eläkeläinen Leena-Maija Pyykkö, palveluesimies Sanna-Maria Rajala, sisustusmyyjä Taina Ruuhilehto, eläkeläinen Arto Sintonen, Oskari Takila, sairaanhoitaja Janna Tyni, taksinkuljettaja Sonja Tähtinen-Joosela, offset-painaja, eläkeläinen Ismo Valve.

PERUSSUOMALAISET:

Vastaava työnjohtaja Vesa Aarnisaari, yrittäjä Ahmet Erdogan, rakennuskonservaattori (AMK), taiteilija Larisa Evstifeeva-Auraniemi, eläkeläinen Irma Hinttala, MMM, eläkeläinen, rikoskomisario Pekka Korhonen, yrittäjä Pertti Kujala, parturi-kampaaja, lähihoitaja Kirsti Kurki, FM, eläkeläinen Teuvo Kuu-Karkku, sairaanhoitaja (AMK) Sini Kylämäki, rakennusmies Harri Känkänen, hitsaaja, asentaja Mika Känkänen, teurastaja Matias Mäkinen, eläkeläinen, monitoimiyrittäjä Oiva Nieminen, toimitusjohtaja, yrittäjä Janne Nurmi, yrittäjä Jesse Olander, eläkeläinen Pertti Rautiainen, maatalousyrittäjä Jaakko Salo, lähihoitaja, hyvinvointivalmentaja Sari Salokoski, linja-autonkuljettaja Tapio Vihersola. eläkeläinen, lehdenjakaja Anitta Vuorensyrjä.

VASEMMISTOLIITTO:

Sosiaalityöntekijä Elli Kurkikangas, kartoittaja Jukka Lehtilä, rakennusinsinööri, urakoitsija Heikki Lehtinen, valtiotieteen kandidaatti Aarne Vesterinen.

VIHREÄT:

FM Heidi Bergström, FM biologi, yrittäjä Päivi Eronen.

KRISTILLISDEMOKRAATIT:

Sairaanhoitaja (AMK) Reima Anolin.

LIIKE NYT:

Tradenomi, rakennusyrittäjä Juha-Pekka Sjöberg.