Somerolle ei tule kuvanveistäjä Anna-Kaisa Ant-Wuorisen veistospuistoa – Ollilan koulun entinen kenttä jää kyläläisten käyttöön

3
Kuvanveistäjä Anna-Kaisa Ant-Wuorinen jätti Ollilan koulun kentästä tarjouksen veistospuistoa varten, kun kaupunki laittoi kentän myyntiin syksyllä 2019. Kaupunki perusteli myyntiä sillä, että kentän käyttö oli jäänyt kylällä vähäiseksi.

Someron kaupunki ei myy Ollilan koulun entistä pelikenttää kuvanveistäjä Anna-Kaisa Ant-Wuoriselle. Ant-Wuorinen osti runsaat kolme vuotta sitten koulukiinteistön ja olisi halunnut ostaa myös kentän veistospuistoa varten.

Someron kaupunginhallitus päätti, että vajaan hehtaarin kokoinen alue jää toistaiseksi kyläyhdistyksen käyttöön kunnostettavaksi ja käytettäväksi alueen yhteisöllisyyttä edistävään toimintaan.

Kaupunginhallituksen päätös syntyi kaupunginjohtaja Sami Suikkasen esityksestä. Suikkanen on pettynyt, sillä hän olisi halunnut toteuttaa molempien osapuolien toiveet.

– Kaupunki yritti ostaa Ollilasta aluetta, johon olisi voitu sijoittaa kenttä kyläläisten käyttöön. Tein mitä pystyin mutta myyntihalukkuutta ei ollut, joten se vaihtoehto kariutui.

Kaupunginhallitus päätti, että Ant-Wuoriselle tarjotaan mahdollisuutta perustaa veistospuisto johonkin kaupungin keskustan puistoon. Suikkanen myöntää, että tämä vaihtoehto ei ole ongelmaton.

–Ymmärrän hyvin, että veistospuistoa on hankala järjestää muualle. Valvonta on vaikeaa ja teokset olisivat helposti ilkivallan kohteena. Jos löytyisi kuitenkin joku muoto, vaikka alkuperäinen ajatus ei olisikaan mahdollinen.

Someron kaupunki myi Ollilan koulun Anna-Kaisa Ant-Wuoriselle marraskuussa 2017. Koulun pelikenttä pidettiin kuitenkin kaupungin omistuksessa, jotta kylän asukkaat voisivat käyttää kenttää omaehtoiseen yhteisölliseen toimintaan.

Kaupunki päätti laittaa kentän myyntiin syksyllä 2019, koska kentän käyttö oli jäänyt vähäiseksi. Kentästä tuli kaksi tarjousta. Toisen jätti Ant-Wuorinen. Toisessa tarjouksessa ajatuksena oli kentän hankkiminen pienryhmäkotia ja leikkipuistoa varten, mutta tarjous peruttiin myöhemmin.

Tarjouskilpailun jälkeen kyläläiset vetosivat kaupunkiin useaan otteeseen, jotta kenttä jäisi kyläläisten yhteiseen käyttöön.

Reilu vuosi sitten Ant-Wuorinen ilmoitti kaupungille, että veistospuistoa ei voida toteuttaa, koska arveli alueen muiden maanomistajien estävän kulun puistoon. Kulkumahdollisuus kiinteistölle saatiin kuitenkin varmistettua, joten kaupunki ja Ant-Wuorinen jatkoivat neuvotteluja.

Suikkanen toteaa, että kylässä syntynyt ristiriitatilanne vaikuttaisi myös veistospuistoon.

– Olisi myös veistospuiston kannalta ikävää, jos se jouduttaisiin sijoittamaan ympäristöön, jossa sitä ei toivoteta tervetulleeksi.
< Anna-Kaisa Ant-Wuorinen osti Ollilan entisen koulukiinteistön marraskuussa 2017. Kuva: Arkisto/Toni Hiekkala

Anna-Kaisa Ant-Wuorinen kertoo, että Someron kaupunginhallituksen päätös merkitsee veistospuiston hautaamista.

– Tämä idea ei voi toteutua muualla. Ollilaan taiteilijat olisivat lahjoittaneet veistoksia, koska se olisi ollut minun yksityishankkeeni. Kaupungille taiteilijat eivät lahjoita teoksia, sillä kunnat ovat taiteen ostajia, Ant-Wuorinen toteaa.

Ant-Wuorinen olisi vastannut itse naapurissaan sijaitsevan kaikille avoimen puiston ylläpidosta ja valvonnasta. Yksi keskeinen ajatus oli se, että veistokset olisivat sijainneet luonnonmukaisella kedolla.

– Kaupungin alueella luonnonmukaisuudesta tulisi jatkuvaa räpätystä. Sitä en halua, hän sanoo.

Ant-Wuorinen on yllättänyt ja ihmeissään veistospuiston ympärille kehkeytyneestä tapahtumasarjasta.

– Kentällä ei aiemmin käynyt ketään. Koko ajan puhutaan alueen saamisesta kyläläisten käyttöön mutta samalla unohdetaan, että minäkin olen kyläläinen.

Ant-Wuorinen toivoo, että Someron kaupunki panostaisi kulttuurielämään nykyistä enemmän.

– Kulttuuriin satsataan Somerolla vuodessa 9 euroa asukasta kohden, kun liikunnan luku on noin 170 euroa. Kaupunki myös mainostaa itseään lähinnä kuolleiden taiteilijoiden kautta, vaikka Somerolla löytyy paljon elossa olevia vireitä nykytaiteilijoita. Myös heihin kannattaisi satsata.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkaselle Ant-Wuorinen antaa kiitosta, vaikka veistospuisto ei toteudukaan.

– Kaupunginjohtaja on tehnyt todella töitä ja selvittänyt kaikki mahdolliset vaihtoehdot.

Ollilan kylään on juuri perustettu kyläyhdistys. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Timo Timperi kertoo, että kyläyhdistys kunnostaa koulun entisen kentän talkoilla.

– Kenttä on ruohottunut ja siinä kasvaa pajua, joten pohja pitää perata ja tasoittaa. Sen jälkeen sinne ajetaan uutta hiekkaa tai sepeliä.

Kenttä kunnostetaan pallopeleille sopivaksi.

– Suunnitteilla on yhteisiä illanviettoja, kahvakuulailua ja muita tapahtumia. Tavoitteena on saada kentälle myös grillipaikka ja kiipeilyteline lapsille. Talvisin kentälle ajetaan latu. Viime talvena kentällä jo hiihdettiinkin, Timperi huomauttaa.

Timperi sanoo koulun kentän tulon myyntiin toimineen kylälle herätyksenä.

– On tärkeää, että kylällä on paikka, johon voidaan kokoontua yhdessä. Koulun myynnin jälkeen oli vähän epäselvää, kuka kenttää saa käyttää, sillä muun muassa lasten kiipeilytelineet vietiin pois.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tarjottimella tarjottu
9 päivää sitten

Todella harmi ja todella iso menetys Somerolle. Tunnettu kuvanveistäjä olisi jopa itse kustantanut, ylläpitänyt ja valvonut puistoa.

Kuinka usein tällaista tarjotaan jollekin kunnalle? Luulisi tosiaan, että olisi löytynyt joku maapläntti kyläläisten oleiluun muualtakin kuin taiteilijan kodin naapurista.

Usko tulevassa
8 päivää sitten

Vuosikaudet on puhuttu, miten tärkeä ja tarpeellinen kenttä on kyläläisille, mutta käyttöä ei kuitenkaan ole ollut. Nyt yllättäen on perustettu kyläyhdistys, joka alkaisi huolehtimaan kentästä ja hoitamaan sitä. Miten voikaan yllättäen löytyä tällaista?

Vahvasti epäilen kyllä kentän jäävän unholaan tulevaisuudessakin. Paras vaihtoehto olisi ollut myyminen, ja sen tulevat todistamaan tulevat vuodet.

Menetys
8 päivää sitten

Tämä on menetys koko Somerolle ja matkailulle. Tuohon veistospuistoon olisi voinut helposti yhdistää myös tutustumista muihin somerolaisiin taiteilijoihin ja tutustumiskohteisiin, joita riittää.

Aika isot ristiriidat kylällä, kun metsää ei ole nähty puilta.