Someron valtuusto haluaa pumpata kaasua yritystonttien markkinointiin – Salo-tien varresta teollisuustontteja myyntiin kymmenellä sentillä neliö

1
Jos ja kun Someron kaupunginvaltuuston tahto toteutuu, Salo-tien varresta Harjun teollisuusalueelta voi ostaa teollisuustontin kymmenellä sentillä neliö. Kaavoitetulla alueella on toistaiseksi vain vuosia sitten rakennettu kaupungin omistama ja vuokraama teollisuushalli. SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Someron kaupunginvaltuutetut haluavat lisäpotkua kaupungin yritystonttien markkinointiin. Valtuusto hyväksyi yksimielisesti aloitteen, jonka mukaan Harjun teollisuusalueen tontit Salo-tien varrelta myydään kymmenellä sentillä neliö. Asiaa esittänyt Riitta Lehtinen (sd.) heitti jo idean mainoslauseestakin:
– Sijoita senttejä, sijoitu Somerolle. Katsotaan, jääkö kymmenen sentin neliöhinnalla kukaan haaviin.

Harjun tontit ovat seisseet vuosikausia tyhjinä, sillä alueella on edelleen vain kaupungin rakentama teollisuushalli. Itsekin yrittäjänä toimiva Henri Seppälä (kok.) huomautti myös kaavamääräysten olevan usein suhteettoman kovia.
– Jos 10 000 neliön tontille pitää rakentaa 1 200 neliötä lämmintä tilaa, tietää se 700 000 euron investointia. Se on Someron mittakaavassa kova. Harjun alueella myös savi lisää rakennuskustannuksia, Seppälä totesi.

Valtuusto päätti, että yritystonttien rakennusvelvoitteesta voidaan jatkossa joustaa alaspäin. Valtuusto antoi lisäksi kaupunginhallitukselle aiempaa enemmän vapautta päättää tonttien myyntiehdoista. Tonttihinnasta saa hyvitystä, jos yritys työllistää tai rakentaminen tapahtuu nopeasti.

Kaupunginhallituksen esityksen mukaan työn tarjoaminen vähintään 15 henkilötyövuoden verran olisi tuonut yritykselle 50 prosentin alennuksen tontin hintaan. Seppälä piti vaatimusta kovana ja esitti vaatimuksen laskemista kuuteen henkilötyövuoteen.
– Tontin myyntihinnalla ei ole kovin suurta merkitystä, sillä yritys yleensä pysyy paikallaan 10 tai 20 vuotta ja tuo verotuloja, Seppälä korosti.

Juha Saloa (kesk.) kiinnosti, kuinka suuri 50 prosentin alennus olisi uudemmalla Ruunalan teollisuusalueella Jokioistentien varressa. Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kertoi tonttihintojen vaihtelevan 3,50 eurosta viiteen euroon neliö. Näin alennus olisi 17 500 eurosta 25 000 euroon tontilta.

Valtuusto päätti helpottaa myös asuntonttien markkinointia siten, että kaupunginhallitus saa päättää määräaikaisista alennuskampanjoista. Salo kaipasi Somerolle systeemiä, jolla muuttajille voitaisiin tarjota uusia omakotitaloja avaimet käteen -periaatteella.
– Uudehkoista omakotitaloista on enemmän kysyntää kuin tarjontaa tällä hetkellä. Moni nuori ei enää halua rakentaa taloa itse, Salo muistutti.

Jutta Varjus (kok.) ehdotti tonttitreffejä, joissa asunnon etsijät ja paikalliset rakentajat voisivat tavata toisiaan. Varjus esitti myös kaupungin vuokra-asuntojen markkinoimista Somerolle töihin tuleville nuorille.
– Vuoden päästä asunnon voisi lunastaa ja maksettu vuokra hyvitettäisiin hinnassa.

Vaatimus kaupungin vuokra-asuntojen paremmasta markkinoinnista nousi esille useammassa puheenvuorossa. Samalla harmiteltiin asuntojen huonoa kuntoa.
– Kaupungilla pitäisi olla tarjolla laadukkaita vuokra-asuntoja, joista olisi kuvat netissä. Valitettavasti vain tällä hetkellä vuokra-asunnot ovat kehnossa kunnossa, Riitta Lehtinen huomautti.

Kaupungin mahdollisuus uusien asuntotonttien markkinointiin helpottuu, sillä valtuusto hyväksyi Mäkelän uuden asuntoalueen kaavan yksimielisesti. Turuntiehen, Jaatilantiehen ja Taka-Simolantiehen rajoittuvalle alueelle on merkitty kaavassa 19 uutta asuntotonttia.

Valtuusto päätti myös, että kaupunki ostaa Jukolan kiinteistössä torin laidalla sijaitsevan runsaan sadan neliön tilan Someron Työväenyhdistykseltä 44 000 eurolla. Osakkaiden ostoon myönnettiin 40 000 euron lisämääräraha.

Kaupunki siirtää tiloihin mielenterveystoimiston. Kaupan jälkeen Jukolan kiinteistö on kokonaan kaupungin omistuksessa.

Ongelmia kokouksen Youtube-linkissä

Someron kaupunginvaltuuston sähköinen kokous lähetettiin maanantaina perinteiseen tapaan videona kaupungin Youtube-kanavalla. Kokouslinkin Facebookin kautta avanneet joutuivat kuitenkin pettymään, sillä kaupungin jakama linkki ei avannut kokousvideota.
– Linkki ei jostain syystä toiminut, joten jouduimme käynnistämään uuden lähetyksen. Muuta kautta Yuotube-kanavalle pääsi ja siellä pystyi seuraamaan kokousta alusta saakka, kokouksen striimauksesta huolehtinut Someron kaupungin kehittämisasiantuntija Antti Leino kertoo.
Leino huomauttaa, että kokouksen kuluessa myös Facebookin kautta jaettu kokouslinkki saatiin toimimaan.
Valtuuston kokouksen koko tallenne löytyy Youtubesta kaupungin kanavalta.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Pirkko
1 kuukausi sitten

Ottaako Salo mallia? Tulisi vähän vipinää tonttivuokrauksiin.