Tarinaa Nokiasta kuvataan nyt Salossa – kopterin lentäjä kyyditsi tosielämässä Nokia-johtajia

0
Kari Kairamo (Kristo Salminen) kiirehtii kopteriin Jorma Ollilan (Sampo Sarkola) ihmetellessä, mihin oikein ollaan menossa. Kohtaus kuvattiin Kiilan pihassa kolmesti. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Made in Finland – tarina Nokiasta -sarjan kuvauksissa ollaan näinä päivinä salolaisittain asian ytimessä.

Kuvauksia tehdään Salo IoT Campuksella eli Nokian entisessä tehdaskiinteistössä touko–kesäkuun aikana kaikkiaan noin 20 päivän ajan, 10. kesäkuuta saakka. Noin neljänkymmenen henkilön kuvausryhmä liikkuu myös kaupungilla.

– Emme käytä koko campusaluetta, vaan olemme vuokranneet toimistotiloja käyttöömme. Jos kuvauksissa tarvitaan esimerkiksi kanttiinia tai aulaa, käytämme niitä viikonloppuisin, jolloin ei ole muita käyttäjiä, tuottaja Tiina Pesonen Rabbit Filmsiltä kertoo.

Salon lisäksi kuvauksia tehdään ainakin Helsingissä, Oulussa, Turussa. Kuvauksia Turun ja Salon seudulla tukevat Salon kaupunki ja Länsi-Suomen elokuvakomissio.

Tiistaina kuvausten keskiössä oli Kiila-rakennus ja sen piha. Sarjaan oli kuvattu aamupäivällä kohtauksia, jossa Kari Kairamoa esittävä Kristo Salminen ja Jorma Ollilaa näyttelevä Sampo Sarkola käyvät keskustelua ja kulkevat pitkin käytäviä.

Iltapäivällä tarina eteni pihamaalle, jossa maaninen Kairamo hoputtaa Ollilaa kopteriin tämän ihmetellessä, mihin ollaan menossa.

Kuvauksissa sai kalpean käsityksen siitä, kuinka valtavan työn takana muutamien sekuntien ja minuuttien materiaali on.

Näyttelijät Kristo Salminen ja Sampo Sarkola harjoittelevat kopteriin nousua lentäjä Dick Lindholmin ja ohjaaja Maarit Lallin opastuksella.

Salminen ja Sarkola harjoittelivat pelkästään ulko-ovelta kopterille kävelyä kolmeen kertaan. Kaksikko harjoitteli lisäksi pari kertaa, miten ja missä järjestyksessä kopteriin noustaan – ensin ilman laukkuja, sitten laukkujen kanssa.

Lopuksi koko kohtaus kuvattiin kolme kertaa alusta loppuun: kaksikko kävelee ovelta kopterille Kairamon hoputtaessa Ollilaa, ja lopulta kopteri nousee lähteäkseen matkaan.

Välissä pidettiin kokousta, kerrattiin turvallisuusohjeita ja rakennettiin esimerkiksi kiskoja kamera-ajolle.

Varsinaisen kuvauksen ajaksi kaikki ylimääräiset käskettiin sisälle. Helikopterin ohjaamo on ulkoa päin kuin peilipallo, ja sen heijastuksissa voisi näkyä jotain asiaan kuulumatonta.

– Valmista kuvaa saadaan päivän aikana ehkä kahdeksasta kymmeneen minuuttia, Tiina Pesonen arvioi.

Nokia-sarjaa kuvataan autenttisessa ympäristössä vanhalla kännykkäkampuksella, ja yksityiskohtien halutaan olevan kohdillaan.

Dick Lindholm on lentänyt 50 vuotta ja kuljettanut Nokian lisäksi muidenkin suuryritysten johtajia.

Niinpä ”Nokian johtajia” lennättää kuvauksissa vuoden 1986 Bell 206 Jet Ranger. Kohtauksen helmi on kopteria ohjaava Dick Lindholm, joka on lentänyt 50 vuotta ja lennättänyt tosielämän Kari Kairamoakin 1980-luvulla.

– Silloin lennettiin paljon Nokialle ja muillekin suurille yrityksille. Lennettiin tehtaiden välillä, ja välillä vietiin väkeä saaristoon yritysten edustushuviloille, Heliwest Oy:n toimitusjohtaja Lindholm sanoo.

Kiilan sisäpihalle Lindholm ei ole laskeutunut koskaan ennen.

– Oikeassa elämässä me ei kyllä koskaan tultu näin hollille, mutta elokuvassa voidaan tulla. Kari Kairamolla oli sellainen tapa, ettei hän halunnut mennä kopterilla suoraan paikalle. Hän ei ilmeisesti halunnut herättää kateutta. Hänet jätettiin aina kauemmas, ja loppumatka tehtiin autolla, Lindholm kertoo.

Lentäjä valikoitui Nokia-sarjan kuvauksiin sattumalta. Sarjan tuotantoyhtiö otti yhteyttä Heliwestiin etsiessään kuvauksiin sopivaa kopteria ja pilottia. Lindholmin menneisyys paljastui vasta myöhemmin.

– Elokuvissa olen ollut useinkin, mutta aina kopterissa, jolla on kuvattu ilmasta. Tämä taitaa olla ensimmäinen kerta, kun näyn kuvassa.

Liikennelentäjäksi opiskeleva Jussi Tuomi on toista kertaa elämässään kuvauksissa. Hän oli pikkupoikana mukana Timo Koivusalon Täällä Pohjantähden alla -elokuvassa.

Kopterin perämiehenä toimiva ja liikennelentäjäksi opiskeleva Jussi Tuomi on sen sijaan kuvauksissa jo toista kertaa elämässään.

Se ensimmäinen kerta oli Timo Koivusalon ohjaamassa Täällä Pohjantähden alla -elokuvassa Nakkilassa viitisentoista vuotta sitten.

– Silloin kuvattiin kopterista, kun vangit kulkivat tiellä. Minä kuljin siellä pienenä poikana mukana. Jotain edistystä on tapahtunut, jos nyt pääsen kopteriin!

Kuusiosainen draamasarja Made in Finland – tarina Nokiasta julkaistaan C More -suoratoistopalvelussa keväällä 2022.