Tavara löysi hintansa Särksalon Kirppisrallissa – ”Meidät yllätettiin lähes kirjaimellisesti housut kintuissa”

0
Tuomo Kemppainen (vas.) ja Hannes Savolainen tutkivat, löytyisikö kirppisrallista sopivia lisävälineitä kalastusretkille.

Puinen kyltti ohjaa autoilijan Särkisalon sillan jälkeen kääntymään oikealle. Kylttiin on tussilla kirjoitettu painokkaasti: Kirppisralli. Hiekkatie viettää ylös mäkeen, kaartaa risteyksestä vasemmalle, ja seuraavasta oikealle. Kyltit ohjaavat yhä vain ylemmäs ja ylemmäs mäen rinteen päälle. Lopulta kipuaminen päättyy Hännisten talon pihaan, josta aukeaa hulppea näkymä Särkisalonsalmeen.

Piha ja pihalle johtava tie alkaa täyttyä autoista, ja autotallin edustalla tavara vaihtaa omistajaa jatkuvasti.

– Mitä kaksi kelloa maksaa? Kysyy mies lippalakissa kirpputoria pitävältä Ilkka Hänniseltä.

– Neljä euroa.

– Tarjoan kolme, huikkaa lippalakkipäinen mies takaisin hymyn kera.

Hetken aikaa miehet vääntävät virne suunpielissään siitä, asettuuko lopullinen myyntihinta lähemmäs kolmea vai neljää euroa, mutta lopulta kaupat lyödään lukkoon ja kassakippoon kilahtaa useampi kolikko.

Kaikesta aistii, että nyt ollaan pihakirppiselämän ytimessä.

– Kirpppisrallin piti alkaa kello 11, mutta meidät yllätettiin lähes kirjaimellisesti housut kintuissa. Ensimmäiset kirpputoriasiakkaat olivat pihalla viittä vaille kymmenen ja ostivat puolet myytävistä tavaroista pois, Hänninen naurahtaa.

Hännisten kotikirppis on yhteensä 21 kirpputorietapin viides välipysäkki.

– Muutimme kymmenen vuotta sitten Salosta Särkisaloon ja olemme kyllä viihtyneet. Ihmiset ovat mukavia, ja tällainen kirppisralli on hyvä esimerkki alueen ihmisten toimeliaisuudesta, Hänninen kehuu.

Ilkka ja Veeti Hänninen olivat ehtineet puoleenpäivään mennessä myymään jo ison osan myyntipöydistään tyhjiksi. Ajoittain tungos Hännisten pihalla miltei ruuhkautti pihatien. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Särksalon Kirppisrallin lähtö oli merkitty tuttuun tapaan Katiskanmäkeen Kemiöntien ja Särkisalontien risteykseen. Sieltä myös kemiölainen Ulla Andersson aloitti lauantaipäivän ralliurakkansa ostamalla posliinilehmän.

– Minulla on navettakirppis Kemiössä, ja tämä tulee sinne koristeeksi. Täällä päin ei tule tavallisesti käytyä, joten on mukava tutustua paikkoihin kiertelemällä kirpputoripisteitä läpi. Mukava idea varsinkin tällaisena aikana, kun tapahtumia on kovin vähän, Andersson kehuu.

Jokaisella pihakirppispysäkillä on myös oma alueeseen liittyvä kysymys, jonka vastauksen voi täyttää Katiskanmäeltä mukaan saatuun rallilistaan. Vastauspaperit piti palauttaa iltapäiväviiteen mennessä päätepysäkille, eli Petun kartanon kahvilaan ja puotiin.

Katiskanmäen yrittäjä Marja Saari on iloinen, että Särksalon Kirppisralli saatiin pidettyä, vaikka koronavirus onkin estänyt lukuisia tapahtumia viimeisen runsaan vuoden aikana. Hän näkee rallin piristysruiskeena koko eteläisen Salon alueelle.

– Pitää muistaa, että huomenna sunnuntaina on vielä toinen pihakirppistapahtuma Perniössä, jossa olemme myös mukana. Näkeehän sen, että ihmisiä on liikkeellä heti, kun jotain järjestetään, hän miettii.

Tuomo Kemppainen (vas.) ja Hannes Savolainen tutkivat, löytyisikö kirppisrallista sopivia lisävälineitä kalastusretkille. Kuva: SSS/Minna Määttänen
Mariama Sarjon pihalla riitti myytävää laidasta laitaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Temp ry:n ja paikallisten yrittäjien järjestämän Särksalon Kirppisrallin yhdeksäs pysäkki on aivan Särkisalontien varrella, Tiirannasta kivenheitto etelään. Ilmo Kalinilla ja Mariama Sarjolla on myynnissä monenmoista kalastustarvikkeista pöytäposliineihin asti. Kauppa käy, vaikka Kalin harmitteleekin koronan hiljentämää aikaa.

– Heikkoa on kaikkinensa, mutta toki tällaiset päivät vähän piristävät. Olemme olleet monena vuotena mukana kirppisralleissa, joten ei tarvinnut kauaa epäröidä nytkään, Kalin sanoo.

Pian pihaan kurvaavat Hannes Savolainen ja Tuomo Kemppainen. Kalamiehet olivat aamupäivällä merellä narraamassa eväkkäitä ja päättivät pitää puoliltapäivin tauon kiertelemällä muutamia pihakirpputoreja läpi.

– Välillä näistä tekee todella hyviä löytöjä. Joskus on lähtenyt kokonainen kalastuspakki tarvikkeineen mukaan. Katsotaan, mitä tällä kertaa löytyy, Kemppainen tuumaa.

Pohjasta päiväretkelle lähteneet miehet aikoivat vielä iltapäivän aikana takaisin merelle.

– Täällä on mahdottoman hyvät kalavedet. Eiköhän tässä useampi kirpputoripihakin ehditä koluta läpi, Savolainen hymyilee.

Mone, Krister ja Elin Löf sekä Isolde Rönnberg tutkivat kirpputorituotteita Hännisten pihalla. Kuva: SSS/Minna Määttänen