Vaalityötä oman ryhmän hyväksi

0
Vaaleihin on aikaa neljä viikkoa. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13. kesäkuuta. Kuva: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Kuntavaaleihin on aikaa neljä viikkoa. Ehdokkaat ovat juuri saaneet numeronsa, ja kampanjointi voi alkaa toden teolla.

Koronapandemian takia vaalit näkyvät katukuvassa ja kylillä tavanomaista vähemmän. Vielä ei tiedä, pystytäänkö ennen kesäkuun puolivälin vaalipäivää järjestämään minkäänlaisia yleisöä houkuttelevia tilaisuuksia.

Vaalien siirto huhtikuulta kesäkuulle antoi puolueille jatkoaikaa listojen kokoamiseen, ja ehdokkaita myös saatiin lisää. Monipuoliset ehdokaslistat ovat kaikkien etu: listan pituus vaikuttaa äänimäärään, ja äänestäjillä on valinnanvaraa.

Puolueella on tutkitusti merkitystä, kun äänestäjä valitsee ehdokasta. Yksittäisenä tekijänä se on ehdokasta tärkeämpi.

Suurin osa kuntavaalien ehdokkaista on rekisteröityjen puolueiden asettamia. Puolueisiin sitoutumattomiakin listoja on, esimerkiksi vapaa yhteistoiminta Kemiönsaaressa.

Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) kyselytutkimuksen mukaan ehdokkaiksi lähteneilläkin on puolue mielessä päällimmäisenä. Kaksi kolmesta vastaajasta kertoi ehdokkuuden syyksi halun auttaa oman puolueen tai ryhmän vaalimenestystä (SSS 8.6.). Puolelle oli tärkeää toteuttaa puolueen tai ryhmän poliittisia arvoja.

Puolueen menestys parantaa myös ehdokkaan omia mahdollisuuksia, mutta esimerkiksi lautakuntapaikan saaminen ei ollut tärkeimpien motiivien joukossa.

Puolueen vaalimenestyksen kanssa lähes yhtä tärkeitä syitä olivat halu auttaa ihmisiä, vaikuttaa asioiden ratkaisuun ja viedä eteenpäin ehdokkaan edustaman yhteiskuntaryhmän tavoitteita.

Kaksin kyselyn mukaan liikkeellä siis ollaan useimmiten muiden puolesta, eivätkä kaikki edes itse halua kunnallisiin luottamustehtäviin.

Mielenkiintoista on myös, että moni on lähtenyt ehdolle velvollisuudentunnosta. Melkein puolet ehdokkaista katsoo, että äänestämisen lisäksi ehdokkuuskin on kansalaisvelvollisuus.

Kyselyn perusteella ehdokkaat ymmärtävät, että hyviäkään asioita ei voi edistää ilman muiden tukea. Siksi vaaleissa tehdään työtä myös oman ryhmän menestymisen eteen.