Viro vie kasitielle – jääkiekkoliigassa länsirannikon finaalit

0
Eemil Viron tähänastisen uran epäilemättä tärkein maali rakentui tähän tapaan. (kuva: TS/Jori Liimatainen)

Vimmainen taistelu ja erinomainen maalivahtipelaaminen toi TPS:lle paikan Liigan loppuotteluissa 11 vuoden tauon jälkeen, kun turkulaiset kukistivat välieräsarjan neljännessä ottelussa HIFK:n Eemil Viron jatkoerämaalilla lukemin 3–2.

19-vuotiaan puolustajan pudotuspelikevään kolmannen osuman ansiosta TPS vei välieräsarjan voiton otteluin 3–1. Loppuotteluissa tulee vastaan runkosarjan voittanut Lukko, joka vei oman välieräsarjansa Tapparaa vastaan niin ikään otteluvoitoin 3–1.

– Tuntuu aivan huikealta. En edes tiedä mitä ajattelin, kun näin kiekon menevän maaliin. Meillä oli jatkoerän aikana paikkoja aiemminkin, vaikka olimme siinä tosi jännittyneissä fiiliksissä. Päätin vain lähteä tilanteessa tukemaan hyökkäystä, ja pääsin tinttaamaan oikein kunnolla kiekon verkkoon torjunnan jälkeen, Viro hehkutti ajassa 68.54 syntyneen ratkaisumaalinsa jälkeen.

Toinen TPS:n voiton takuumies oli sunnuntain tapaan erinomaisen ottelun pelannut Karri Rämö, joka venyi kiekon tielle peräti 39 kertaa. Hän ehti pitää maalinsa puhtaana yhteensä kolmessa välierässä 156 minuutin ajan. Toisessa päässä HIFK:n Frans Tuohimaalle kirjattiin 24 torjuntaa.

– Karri pelasi jälleen huikean hyvin. Ei siihen voi paljon muuta sanoa, Viro jatkoi.

Maanantain koitos käynnistyi vauhdikkaasti molempien joukkueiden rakennettua solkenaan tilanteita toistensa maalille avausminuuteista lähtien. HIFK hallitsi ensimmäistä erää selvästi laukoen 14 kertaa kohti Rämön maalia. Konkari jatkoi kuitenkin huippuvireessä selvittäen varmasti helsinkiläisten tilanteet.

TPS:n parhaat paikat rakentuivat ykkösketjulle. Tuohimaa kuitenkin torjui Mikael Pyyhtiän ja Juuso Pärssisen huippupaikat.

Toinen erä starttasi TPS:n ylivoimalla Juho Keräsen otettua typerän hyökkäyspään rangaistuksen. Palloseura kiitti tästä, ja koko kevään huippuiskussa pelannut Ruslan Ishakov laukoi ylivoimalla tarkasti alanurkkaan Petteri Wirtasen luotua erinomaisen maskin Tuohimaan eteen.

Avausmaalistaan lisäenergiaa saanut kotijoukkue hallitsi kenttätapahtumia seuraavat minuutit, kunnes HIFK alkoi vyöryttää hyökkäyksiään jatkuvalla syötöllä TPS-maalille. Jesse Saarinen ja kumppanit eivät kuitenkaan turkulaisten onneksi saaneet rouhittua tasoitusta, ja näin Rämö piti nollan jo seitsemännessä erässä peräkkäin.

HIFK vyöryi ahnaasti päälle myös kolmannessa erässä TPS:n pelin oltua pahasti takalukossa. Ansaittu tasoitusosuma syntyi ylivoimalla ajassa 45.19, kun Saarinen nousi väkevästi b-pisteen kaarelle ampuen tarkasti alanurkkaan.

Neljä minuuttia myöhemmin TPS:n niskaan satoi lisää kylmää vettä Henrik Borgströmin luisteltua vauhdilla maalin eteen. Kiekko pomppasi Ville Lajusen jalasta korkealle ja HIFK-sentteri laukoi sen lähietäisyydeltä ilmasta ohi voimattoman Rämön.

Pakkoraossa TPS löysi viimein uuden vaihteen, ja kuusi minuuttia ennen loppua Ruben Rafkin löysi upealla syötöllä Josh Kestnerin, joka laukoi one-timerina kiekon pömpeliin. Varsinaisen peliajan lopulla TPS oli onnekas, sillä Joonas Lyytinen laukoi kiekon yläriman kautta tolppaan.

– Olimme välillä vaikeuksissa, mutta se, että nousimme lopussa tasoihin osoittaa, miten henkisesti vahva joukkue olemmekaan, Viro kertasi.

Loppuotteluissa kohtaa siis lounaissuomalaisittain ihanteellinen kaksikko, kun TPS saa vastaansa Lukon, joka on viimeksi yltänyt finaaleihin keväällä 1988.

Loppuottelusarja alkaa Raumalla, jossa pelataan perjantaina ja lauantaina. Turussa jatketaan maanantaina ja tarpeen tullen tiistaina. Runkosarjassa Lukko vei voitot 5–1.

– Kyllähän finaalit Lukkoa vastaan kuulostavat aivan uskomattomalta. Varmasti tänään voimme hieman nauttia tästä voitosta, ja pienen levon jälkeen alamme keskittymään loppuotteluihin, Viro sanoi.​

Jutun kirjoittaja: Joonas Jussila

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments