Vuohensaaren edustalle tuupertuneella hanhella lintuinfluenssa – Ruokavirasto kehottaa tehostamaan siipikarjatilojen tautisuojausta

1
Lintu löytyi jäältä huhtikuussa. Palomies Samuli Sällinen käytti pelastajille suunniteltua kaksirunkoista monitoimilauttaa edetessään heikoilla jäillä. Kuva: Markku Erkamo

Salossa heikossa kunnossa jäältä löytyneeltä kanadanhanhelta on löytynyt lintuinfluenssa.

Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan, että kyseessä on korkeapatogeeninen H5N8-tyypin lintuinfluenssa.

Lue myös: Palokunta haki jäältä voimattoman hanhen Salossa – Ruokavirasto tutkii linnun kuolinsyyn

–  Korkeapatogeeniseen H5N8-tyypin lintuinfluenssaan sairastuneita luonnonvaraisia lintuja on alkuvuoden epidemian aikana varmistunut kymmenkunta pääasiassa Etelä-Suomen alueelta, Ruokaviraston tiedotteessa todetaan.

Ruokavirasto kehottaa tehostamaan siipikarjatilojen tautisuojausta lintuinfluenssatartuntojen välttämiseksi: siipikarja sekä muut linnut on syytä pitää sisätiloissa tai verkolla suojatussa ulkotarhassa.

Ruokaviraston mukaan lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) arvio on, että H5N8-tartunnan riski on ihmiselle hyvin matala ja siipikarjan kanssa työskentelevillekin matala.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Piikitön
8 kuukautta sitten

Tämäkin vielä! Milloin rokotukset alkaa?