Yläkoulujen Ruokavisa kiinnosti enemmän kuin koskaan – Armfeltin koulu pääsi palkintopallille

0

Salolainen Armfeltin koulu on sijoittunut kolmen parhaan joukkoon valtakunnallisessa yläkoulujen Ruokavisassa. Ykkössija meni espoolaiselle Leppävaaran koululle.

Alkuerien perusteella loppukilpailuun pääsi kisaamaan kolme koulua. Leppävaaran koulun ja Armfeltin koulun lisäksi mukana oli Kolin koulu Lieksasta, joka sai Armfeltin koulun tapaan kunniamaininnan.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatusohjelma, joka opettaa ruoan reittiä ja fiksua kuluttamista. Tänä vuonna ruokakasvatuksen osaamiskisassa tehtiin osallistujaennätys: mukana oli 3 900 yläkoululaista ympäri Suomen.

Loppukilpailun oppimistehtävässä yläkoululaiset kertoivat, mistä kestävä ruoka-arki koostuu. Oppilaat suunnittelivat suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja kestävään kehitykseen perustuvan päivän ruokalistan.

Ruokavisa on Ruokatiedon, MTK:n ja Kotitalousopettajien liiton yhteistyössä kehittämä ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus. Tänä vuonna Ruokavisan yhteistyökumppanina toimi S-ryhmä.

Ruokavisa järjestettiin nyt jo 11. kerran. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.

Kolmen oppitunnin mittainen opetusmateriaali aktivoi oppilaita pohtimaan, mitä kestävyys tarkoittaa ruoka-arjessa ja ruokakaupassa asioidessa. Ruokavisan teemana oli Retki kauppaan, joka on Ruokatiedon ja S-ryhmän yhteistyönä syntynyt ruokakasvatuskonsepti ja joka vietiin nyt digimuotoon yläkouluille.

Osa yläkoululaisista tutustuu esimerkiksi ruoan hintaan ensimmäisiä kertoja ja osalla yläkoululaisista ei ole aavistustakaan, mitä ruoka maksaa kaupassa, kertovat opettajat.

-– Eniten nuoria kiinnostavat eläinten hyvinvointi ja ympäristöasiat. Puhuimme paljon kestävistä ruokavalinnoista, ruokahävikistä, alkuperämerkeistä ja sertifikaateista. Moni oppilas silti edelleen valitsee lautaselleen mieluummin lihan kuin kasviproteiinivalmisteen, mutta tietoisuus ja kokeilunhalu kasvavat koko ajan, kertoo kotitalousopettaja Sanni Mielonen Armfeltin koulusta tiedotteessa.