Analyysi: Huuhkajat teki parasta mahdollista maabrändityötä

0
Huuhkajien matalan blokin kulmakivet Lukas Hradecky ja Paulus Arajuuri pitivät Suomen maalin koskemattomana.

Urheilu ja kuningaslaji jalkapallo osoittivat lauantaina Kööpenhaminan Parkenilla, että lajilla on poikkeuksellinen voima yhdistää polarisoituneita kansakuntia hyytävällä hetkellä.

Kun Christian Erikseniä kiidätettiin kilometrin päässä Parkenilta sijaitsevaan Rigshospitaletiin, kaikki pelkäsivät pahinta – osa meistä luuli pahimman jo tapahtuneen.

Sillä hetkellä Suomen ja Tanskan kannattajat alkoivat huutaa Eriksenin nimeä.

Kun ottelua kaikkien hämmästykseksi jatkettiin, Suomen pelaajat toivottivat tanskalaiset tervetulleeksi nurmelle taputtamalla heille rivissä.

Ottelun jälkeen jokainen Suomen pelaaja sanoi, ettei voitolla – niin historiallinen kuin se olikin – ollut mitään väliä. Christian Eriksen, vastustaja ja ihminen, oli tärkein asia.

Nämä hetket olivat symbolisia: jalkapallo on edelleen maailman tärkein turha asia, eikä meistä kukaan olisi yhtään mitään ilman muita. Jalkapallo on vain kaunis väline tuoda ihmisiä yhteen.

Lauantain hetket Parkenilla kertovat paljon myös ihmisistä ja joukkueesta. Rohkenen väittää, että Huuhkajien pelaajien ja kannattajien käytös kriisin ja voiton hetkellä oli parempaa pr:ää Suomelle kuin yksikään Pisa-tutkimus, onnellisuusindeksi tai maabrändityöryhmän päätös.

Sosiaalinen media täyttyi lauantai-iltana Suomen joukkuetta ja kannattajia ylistävistä päivityksistä. Esimerkiksi paikan päällä ottelua seuranneen salolaislähtöisen toimittajan Pekka Mäntylän Twitteriin lataamaa videota kannattajien Eriksen-huudoista oli katsottu vuorokauden aikana puoli miljoonaa kertaa.

Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod kiitti Suomen kannattajia kannustuksesta hetkistä mustimpana ja Tanskan puolustusministeri Trine Bramsen lähetti Suomen kollegalleen Antti Kaikkoselle (kesk.) kirjeen, jossa hän myös kiitti Suomen pelaajien ja kannattajien käytöstä.

Mikä parasta, sunnuntaina tuli lisää huojentavia tietoja Eriksenin tilasta. Eriksen oli lähettänyt lauantai-iltana viestin seurajoukkueensa Interin Whatsapp-ryhmään, jossa hän kertoi olevansa paremmassa kunnossa.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti paljasti, että Tanskan Palloliiton pomon mukaan Eriksen olisi syönyt sairaalassa peritanskalaiseen tapaan maksapasteijaa, todennäköisesti nyt jo maailmanhistorian kuuluisinta maksapasteijaa.

Vaikka jalkapallo jäi lauantai-iltana pieneen sivuosaan, kisat ja elämä jatkuvat.

Puhtaasti urheilullisesti – tässä tapauksessa myös kylmästi – katsottuna Huuhkajien eilinen voitto Tanskasta ei ollut pelkästään suomalaisen jalkapallohistorian suurin voitto, se oli myös yksi suomalaisen palloiluhistorian suurimmista voitoista.

Tapa jolla voitto tuli, oli poikkeuksellinen monestakin syystä.

Tilastoyhtiö Opta kertoi, että Suomesta tuli EM- ja MM-historian ensimmäinen joukkue, joka on voittanut EM- tai MM-turnauksessa ottelun yhdellä ainoalla laukauksella, tässä tapauksessa puskulla.

Tuota Joel Pohjanpalon maaliin johtanutta tilannetta edelsi Suomen 11 syötön mittainen ketju, joka alkoi maalipotkusta, jonka toppari Joona Toivio antoi maalivahti Lukas Hradeckylle. Syöttöketjun aikana peräti kymmenen Suomen pelaajaa kosketti palloa. Ainoana ilman kosketusta jäi Robin Lod, jonka takaa Pohjanpalo puski historiallisen maalin.

11 syötön ketju oli eilisen ottelun harvinaisuus, sillä Suomi syötti koko ottelun aikana vaivaiset 186 kertaa omille, eli keskimäärin kaksi kertaa jokaista peliminuuttia kohti. Tanskan vastaava luku oli 553.

Optan pelitapahtumista laskema maaliodottama kertoo myös karusti sen, että ottelu olisi voinut päättyä toisin.

Suomen maaliodottama oli 0,34 maalia ja Tanskan 1,83 eli pelitapahtumiin nähden todennäköisin lopputulos olisi ollut 2–0 Tanskalle.

On kuitenkin huomioitava, että Suomen matala puolustusblokki piti Tanskan poissa laadukkailta maalintekopaikoilta. Hradecky ja Paulus Arajuuri hallitsivat ilmatilaa, eikä Tanska pystynyt murtautumaan hyökkäyskolmanneksella maatakaan pitkin.

Tanskan ainoa korkean prosentin maalipaikka tuli Pierre-Emile Höjbergin rangaistuspotkusta, jonka Hradecky torjui.

Suomen puolustussuoritus olikin maailman rankingkymppiä vastaan ensiluokkainen, olkoonkin, että uudelleenkäynnistetty ottelu sisälsi poikkeuksellisen dramaattisen käänteen.

EM-kisojen kuudesta alkulohkosta neljännesvälieriin selviää jokaisen lohkon kaksi parasta sekä neljä parasta lohkokolmosta. Tanska-voitto nosti Suomen jatkopaikan todennäköisyyden Optan mukaan peräti 72,2 prosenttiin.

Parhaassa tapauksessa Suomelle saattaa riittää jatkopaikkaan niukat tappiot Venäjälle ja Belgialle, mutta todennäköisesti Suomi tarvitsee vielä yhden pisteen varmistaakseen jatkopaikkansa.

Paras mahdollisuus saada tuo piste on keskiviikkona Pietarissa Venäjää vastaan.

Venäjä jäi avausottelussaan totaalisesti mestarisuosikki Belgian jyrän alle. Suomen tavoin myös Venäjä laukoi ottelussa vain kerran maalia kohti.

B-lohkon etenemisen kannalta oleellinen kysymys on myös se, miten Tanska pystyy käsittelemään tärkeimmän pelaajansa Eriksenin tilanteen.

Tanskan joukkue keskusteli lauantain ottelun jälkeen kriisipsykologien kanssa, ja pelaajat ovat olleet yhteydessä Erikseniin videopuhelun välityksellä.

Tanskan joukkueen lääkäri Morten Boesen kertoi sunnuntaina, että Eriksen sai lauantaina sydänpysähdyksen, jonka syytä ei vielä tiedetä. Hänelle tehdyt testit ovat olleet toistaiseksi kunnossa.

Boesen vahvisti myös sen, että Eriksen elvytettiin yhdellä defibrilaattorin iskulla.

Tanskan joukkueen lääkäri Morten Boesen kertoi sunnuntaina lisätietoja Christian Eriksenin voinnista.

 

Päivitetty klo 20.55: Eriksen sai sydänpysähdyksen, ei sydänkohtausta.