Puolueet alkavat vääntää paikkajaosta Salossa – Nikkanen mielii kaupunginhallituksen ja Tamminen valtuuston johtoon

2
Heikki Tamminen.

SDP saa Salossa vetovastuun, kun puolueet alkavat neuvotella kaupunginhallituksen ja lautakuntien paikkajaosta torstaina. Neuvotteluista povataan mielenkiintoisia, sillä neljällä suurimmalla puolueella on kaikilla yhtä monta valtuutettua uudessa kaupunginvaltuustossa.

– Kova vääntö tulee siitä, kuka saa hallituksen ja kuka valtuuston puheenjohtajuuden. Ei se mitään helppoa tule olemaan, SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja Timo Tammi ennakoi.

Kahteen tärkeimpään luottamustehtävään olisi tarjolla jo nimiäkin. Yli tuhat ääntä saanut Saku Nikkanen (sd.) mielii kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi ja yli 600 äänen Heikki Tamminen (ps.) tavoittelee valtuuston puheenjohtajuutta.

Neuvottelut polkaistaan käyntiin kiireellä. Kuntavaalien siirto huhtikuulta kesäkuulle teki sen, että puolueet sopivat neuvottelupäivät jo etukäteen. Ajatus on, ettei kenenkään tarvitsisi istua keskustelemassa paikkajaosta kesälomalla.

”Me olemme isoin.”

Puolueiden suuruusjärjestys ei näissä kuntavaaleissa ratkennut valtuustopaikkojen lukumäärällä, sillä SDP, perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta saivat kaikki yksitoista paikkaa. Neljän suuren järjestys määräytyy puolueiden saaman äänimäärän mukaan.
Perussuomalaiset on valtuustopaikkoja laskettaessa vaalien ylivoimaisesti suurin voittaja, mutta SDP sai 77 ääntä enemmän.

– Me olemme isoin, Timo Tammi toteaa.

Suurin puolue on perinteisesti päässyt valitsemaan aina ensimmäisenä. Se tuskin yllättää ketään, jos demarit torstaina ilmoittavat haluavansa kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikan.

– Se kiinnostaa meitä ilman muuta. Siinä voi vaikuttaa kaikkein eniten, Tammi sanoo.

Perussuomalaiset saavat valita toisena. Epäselvää ei liene siinäkään, että he haluavat valtuuston puheenjohtajuuden.

SDP:n, perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan omat johtoelimet kokoontuvat vielä ennen torstaita päättämään omista tavoitteistaan ja taktiikoistaan. Päätettävä on myös se, ketkä lähtevät neuvottelemaan paikkajaosta muiden puolueiden kanssa ja keitä eri luottamustehtäviin aletaan esittää.

Kokoomus marssittaa neuvottelupöytään kunnallisjärjestön puheenjohtajan Mika Kortelaisen, varapuheenjohtaja Anu Aaltosen sekä uuden valtuustoryhmän puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Heidät valitaan keskiviikkona.

Perussuomalaisia edustavat valtuutetut Heikki Tamminen ja Antti Olkinuora sekä Salon seudun perussuomalaisten hallituksen puheenjohtaja Lasse Suominen. Kansanedustaja Mikko Lundénkin olisi omien sanojensa mukaan valmis tulemaan mukaan, mutta eduskuntakiireet taitavat pitää hänet Helsingissä.

Timo Tammi ei vielä halua kertoa SDP:n neuvottelijoita. Ryhmään kuulunee edustajia johtokunnasta ja uudesta valtuustoryhmästä. Keskusta päättänee omista edustajistaan viimeistään keskiviikkona.

Demarien Saku Nikkanen kokee, että hänen saamansa yli tuhat henkilökohtaista ääntä pitäisi ottaa huomioon.

Hallituksen puheenjohtajaksi haikaileva Saku Nikkanen ja valtuuston johtoa tavoitteleva Heikki Tamminen vetoavat kumpikin omiin äänimääriinsä.

– Toivon, että tulos painaisi neuvotteluissa. Koen, että henkilökohtainen äänimääräni antaa velvollisuuden tavoitella ykköspostia, Nikkanen sanoo.

– Katson äänimäärääni nöyryydellä ja koen, että äänestäjät ovat antaneet minulle luottamuksen siihen tehtävään, Tamminen perustelee.

Molemmat korostavat, että oma puolue viime kädessä päättää, esittääkö se heitä päätöksenteon tärkeimmille paikoille.

”Lyhyellä matematiikalla voisi äkkiseltään laskea, että neljä suurinta puoluetta saisi kolme paikkaa kukin ja vihreille jäisi yksi.”

Kaupunginhallituksen nykyinen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen (sd.) antaa ymmärtää, että demarien sisäisessä kilpailussa Nikkasen äänimäärä painaa paljon. Kaupunginvaltuuston nykyinen puheenjohtaja Juhani Nummentalo (kok.) puolestaan sanoo olevansa valmis hakemaan paikkaa kaupunginhallituksesta.

Kaupunginhallituksessa on tarjolla kolmetoista paikkaa.

– Lyhyellä matematiikalla voisi äkkiseltään laskea, että neljä suurinta puoluetta saisi kolme paikkaa kukin ja vihreille jäisi yksi, kokoomuksen Mika Kortelainen aprikoi

Vihreät on uuden valtuuston viidenneksi suurin puolue neljällä paikalla. Kortelainen pitäisi ”eksoottisena” tilannetta, jossa pienimmätkin valtuustoryhmät istuisivat kaupunginhallituksessa. SDP:n leirissä kuitenkin tiettävästi mietitään, miten myös vasemmistoliitto voitaisiin saada mukaan. Perustelua haetaan nähtävästi keskustan, kristillisdemokraattien ja RKP:n vaaliliitosta.

”Vaaliliitto vahvisti meidän tilannettamme, eikä pystynyt kannattelemaan kristillisdemokraatteja.”

Kristillisdemokraatit ja RKP saivat yhteensä yli 600 ääntä, mutta jäivät ilman valtuustopaikkoja. Kaikki äänet menivät keskustan hyväksi, eikä puolue demarimatematiikkojen mielestä välttämättä ansaitsisi kolmea hallituspaikkaa.

–  Vaaliliitto vahvisti meidän tilannettamme, eikä pystynyt kannattelemaan kristillisdemokraatteja. Oli erittäin valitettavaa, että kristilliset menettivät paikkansa, keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Johanna Riski sanoo.

Riski lähtee paikkajakoneuvotteluihin ensi kertaa, eikä hän halua ennakoida tulevaa.

– Herranjestas. Tästä tulee varmasti tosi mielenkiintoista. Kukaan ei osannut ajatella asetelmaa, että neljällä puolueella on yksitoista paikkaa.

Kansanedustaja Mikko Lundén ilmoittaa, että hän haluaa jatkaa kaupunginhallituksessa ja on kiinnostunut ensimmäisestä varapuheenjohtajan paikasta.

– Kukaan ei voi kiistää vaalivoittoamme, ja äänestäjien tahtoa pitää noudattaa. Me haluamme kaupunginhallituksesta kolme paikkaa.

”Kokoomus on varmaan kaikkein äksyin. He haluavat varmasti hirveästi kaikenlaista.”

Lautakuntapaikoista perussuomalaiset ovat Lundénin mukaan valmiita keskustelemaan. Niitä jaettaessa puheenjohtaja on pelkkää rivijäsentä arvokkaampi, mutta myös lautakuntien puheenjohtajilla on oma poliittinen arvoasteikkonsa.

– Emme tiedä, kuinka paljon perussuomalaiset, keskusta ja kokoomus panevat hanttiin. Kokoomus on varmaan kaikkein äksyin. He haluavat varmasti hirveästi kaikenlaista, Tammi arvelee.

Mika Kortelainen uskoo, että jokainen puolue lähtee hakemaan parasta mahdollista neuvottelutulosta omalle joukolleen.

– Haasteita tulee varmasti siinä, miten kaikki saadaan tyytyväiseksi tai vähiten pettyneiksi. Kaikille ei kaikkia paikkoja riitä.

Perussuomalaisten Lasse Suominen ei halua ottaa neuvotteluihin kantaa etukäteen.
– Vaalien tulos pitää huomioida kaikkien kannalta. Ei siihen tämän enempää ole sanottavaa tässä vaiheessa.

”Korona sekoitti kaiken, ja nyt valtuuston kokoonpanokin näyttää aika erikoiselta.”

Salon seudun vihreiden hallituksen puheenjohtaja Saija-Reetta Puopolo toivoo yhteisymmärrystä.

–  Korona sekoitti kaiken, ja nyt valtuuston kokoonpanokin näyttää aika erikoiselta. Pakka meni sekaisin ja mietimme nyt keskenämme, mikä olisi järkevintä. Totta kai toivomme, että olisimme hallituksessa. Se olisi oikeus ja kohtuus.

Vihreät päättää oman neuvotteluryhmänsä kokoonpanosta tänään.

Etukäteen puolueet ovat yhtä mieltä siitä, että paikkajakoneuvotteluissa luodaan jo pohjaa sille, miten työskentely valtuustossa tulee sujumaan. Heinä-elokuun taitteeseen on kalentereihin merkitty kaksi päivää siltä varalta, ettei paikkasopu syntyisikään parin seuraavan viikon aikana.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Veronmaksaja
4 kuukautta sitten

Hyvä, että edes näillä paikoilla tapahtuisi vaihdoksia. Nythän vaalitulos oli umpisurkea, kun liian moni jätti äänioikeutensa käyttämättä, jolloin suurin osa vanhasta kaartista tuli valittua uudelleen. Osa tästä kaartista on istunut valtuustossa jo silloin, kun Salolla meni hyvin ja ovat siten olleet kehittämässä(?) kaupunkia kauan. Mikäänhän täällä ei etene, kun änkyrät kampeavat toisten ehdotuksia valitusputkeen. Mikä järkyttävintä – uudella valtuustolla on vuosikymmeniin isoin asia edessään, eikä kukaan ole siitä vaaleja ennen juuri puhunut, eli sote vie ison osa kunnan tehtävistä ja rahoista maakuntiin. Riittääköhän uuden valtuuston osaaminen tai edes ymmärrys hoitamaan tämän asian kuntalaisten kannalta parhaalla tavalla maaliin? On siinä uudella… Lue lisää »

Sivusta seuraaja
4 kuukautta sitten

Huomionarvoinen oli myös puolueiden sisäiset muutokset ehdokkaiden äänimäärissä. Toivottavasti ääniä menettäneet ymmärtävät vetää siitä omat johtopäätöksensä. Ei auta vaikka olisi käyty millaisia kursseja hyvästä hallinnosta, uudet kasvot kärkipaikoille.

Valitettavan usein vuosien saatossa monelle kuntapäättäjälle iskee oireyhtymä mielikuvasta omasta korvaamattomuusesta. Tällaiselle päättäjälle pudotus saattaa olla henkilökohtainen järkytys.