Poliisi ei toistaiseksi puutu Elokapinan mielenosoituksen kulkuun Helsingin Mannerheimintiellä – HSL: ”Emme odota sen kummempia ruuhkia”

14

Poliisi ei toistaiseksi puutu ympäristöliike Elokapinan Helsingin Mannerheimintiellä käynnissä olevan mielenosoituksen kulkuun.
– Poliisi on arvioinut yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Nykyisen tiedon mukaan on arvioitu, että mielenosoitus saa jatkua, jos se etenee edelleen aikaisemmalla tavalla, kertoo apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen STT:lle.
Kopperoisen mukaan poliisin tulee turvata sananvapauden toteutumista kaikin mahdollisin keinoin. Koska mielenosoittaminen kuuluu ihmisen perusoikeuksiin, tilaisuus keskeytetään vasta viimeisenä vaihtoehtona.
Apulaispoliisipäällikön mukaan mielenosoituksen mahdollinen kesto on jätetty lainsäädännössä auki. Myös mielenosoituksesta aiheutuvaa haittaa arvioidaan hänen mukaansa hyvin tapauskohtaisesti.
– Poliisi pyrkii neuvottelemaan mielenosoituksen ehdoista jo, kun se saa ilmoituksen tilaisuudesta. Poliisi joutuu puuttumaan, jos uhataan jonkun terveydentilaa tai koituu yleisiä järjestyshäiriöitä.
Ympäristöliike Elokapinan eilen iltapäivällä alkanut mielenosoitus on jatkunut yön yli Helsingissä Mannerheimintiellä Eduskuntatalon tuntumassa. Elokapina kertoi eilen torstaina, että noin 120 mielenosoittajaa oli leiriytymässä paikalla yön yli.

Mielenosoituksen ei odoteta aiheuttavan suuria ruuhkia

Mielenosoituksesta ei ole perjantaiaamuna aiheutunut merkittävää häiriötä liikenteelle, kerrottiin Helsingin seudun liikenteestä (HSL) STT:lle yhdeksältä aamulla.
– Emme odota sen kummempia ruuhkia liikenteeseen, sanoi Tapio Tolmunen HSL:n viestinnästä.
Raitiovaunuliikennettä siirrettiin torstaina poikkeusreitille mielenosoituksen alettua. Tolmusen mukaan raitiovaunulinjoja 3, 4 ja 10 koskevat poikkeusreitit ovat voimassa ainakin kello 13 asti perjantaina, eli vuorokauden mielenosoituksen alkamisesta.
Helsingin poliisista kerrottiin STT:lle aamuviiden jälkeen, että yöllä tilanne on ollut vakaa ja mielenosoittajat ovat pysyneet samalla paikalla. Tilannekeskuksen mukaan poliisi on lähinnä ohjannut liikennettä, jota ei yöaikaan ollut merkittävästi.
Elokapina kertoi myöhään torstai-iltana, että mielenosoitusta on tarkoitus jatkaa kunnes hallitus vastaa Elokapinan esittämiin vaatimuksiin.
– Odotamme teitä täällä aamulla, Elokapina tviittasi illalla päätöksestään leiriytyä tielle.

https://twitter.com/elokapina/status/1405606129040756737

Minja Viitanen

STT

Kuvat:

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
1 kuukausi sitten

On omituista, että tuollainen, voiko sanoa, ääriryhmä saa aiheuttaa harmia yhteiskunnalle edes sisäministerin siihen mitenkään puuttumatta, vai onko jopa suojeluksessa?

Eihän tuollaista yhteiskunnalle haittaa aiheuttavaa toimintaa pitäisi tukea. On järkevämpiäkin keinoja osoittaa mieltään, mutta se tietenkin vaatii toteutuakseen edes hiukkasen älyä.

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Keijo K.

Siellä on nuoria, jotka syystä erittäin huolissaan, eivät ole mitään ääriryhmäläisiä. Suomessa on oikeus osoittaa mieltä ja järjestää mielenosoituksia, ja jos poliisi on arvioinut, että ei aiheuta suurempaa haittaa, niin pulinat pois.

Nuoret muuttavat maailmaa ja vanhukset kaipaavat Impivaaraa. Kerro sitten se järkevämpi keino osoittaa mieltä. Jos istuu kotona ja kirjoittelee pamfletteja, niin ei se ole mielenosoitus.

Allan
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

2010 oli eduskuntatalon edustalla mielenosoittaja, joka osoitti mieltään vesilain muutoksen johdosta, jotta Suomen pohjavesiä ei myytäisi kansainvälisille suuryhtiöille. Siinä Helsingin polisiisi teki mielenosoittajalle kaikennäköistä kiusaa jakelemalla sakkoja ja sitten mielenosoitus päätettiin siirtää muualle ja lopulta katsottiin, että mielenosoittaja oli leiriytynyt luvatta Helsingin kaupungissa, ja hänet häädettiin pois. Mielenosoittaja ei edes aiheuttanut liikenteelle haittaa eikä muutenkaan. Missä olit silloin, kun et puolustellut mielenosoitusta? Turvemielenosoituksessa saatiin liikennettä tukkia muutaman tunnin. Pelisäännöt pitää olla kaikille mielenosoittajille samat, ja heidän kohtelunsa tulee viranomaisten toimesta olla yhdenvertaisia. Elokapina on tukkinut liikennettä pidempään kuin mitä turvemielenosoituksessa oli sallittu. Vaikkei lainsäädäntö suoraan säädäkään mielenosoituksen pituutta, on kuitenkin… Lue lisää »

Keijo K.
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

Sitä järkevämpää on kaikki sellainen, mikä ei aiheuta ongelmia yhteiskunnan toimintaan kuten vapaaseen kulkemiseen liikenteeseen tarkoitetuilla väylillä. Järkiköyhää toimintaa on haitata liikennettä.

Kaisa
1 kuukausi sitten
Reply to  Keijo K.

Mitä mieltä olet vastamielenosoituksesta? Entä mitä mieltä olet äärioikeistolaisten väkivaltaisista mielenosoituksista? Ovatko ne järjellisiä?

Allan
1 kuukausi sitten
Reply to  Keijo K.

On sisäministerin suojeluksessa.

Mieltä saa osoittaa, mutta häiriöitä ei. Samat säännöt on oltava kaikilla mieltänsä osoittavilla.

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Allan

Sinullahan taitaa olla suora yhteys Ohisalon konttorille, kun tiedät mitä siellä puuhataan? Tuohan on suora plagiaatti Halla-ahon twiitistä. Eikö löydy omia mielipiteitä?

Allan
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

Tuohan on suora plagiaatti Halla-ahon twiitistä.”Ai en tiennytkään. En seuraa Halla- Ahon tai ylipäätään kenenkään muun viserryksiä. Hyvä kun sinua kiinnostaa noin kovasti. Onnea siitä sinulle. Sisäministerin kuuluu kuitenkin virkavastuulla puuttua lakien rikkomiseen, vaikka poliisi ei puuttuisikaan. Se on perustuslain mukaan sisäministerin tehtävä, koska ministeri on virkavastuussa ministerinäolo aikanaan. Julkaistujen tietojen mukaan Elokapinan mielenosoittajat häiritsevät liikennettä ja kieltäytyvät yhteistyöstä poliisin kanssa. Lisäksi he leirityvät luvatta liikenneväylälle. Elokapinan mielenosoitus on jo aiheuttanut lehtitietojen mukaan kolarin. Kannatat näköjään yhä laittomuutta.

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Allan

Sulla on hämmästyttävä taito tietää mitä Ohisalo ja minä ajatellaan ja kannatetaan, kumpikin kannattaa laittomuuksia. Tee nyt ihmeessä rikosilmoitus! Ennen vanhaan sanottiin että asiat riitelee, ei miehet. No,nyt tälläkin palstalla joka asiasta tehdään henkilökysymys, se tyrehdyttää asiallisen keskustelun ja siihen jotkut pyrkivät.

keijo.k.
1 kuukausi sitten

Kun noiden Helsingin poliisien ja Sisäministerin toimintaa seuraa tulee mieleen johtavatko Suomea elokapinalliset ? Heidän kanssaan poliisi neuvottelee josko voisivat siirtyä vähemmän häiritsevään paikkaan ? Aivan käsittämätöntä sekoilua !

Sepi
1 kuukausi sitten
Reply to  keijo.k.

Voisivat istua vaikka jalkakäytävällä jo oman turvallisuutensa puolesta. Ei tarvita kuin se yksi auto ja ihmisen yliajo niin ketä siitä ottaa sitten vastuun?

Keijo K.
1 kuukausi sitten
Reply to  Sepi

Kuten Ohisalo sanoi, kapinalliset itse otttavat vastuun.

Kyllä salolaiset tietää
1 kuukausi sitten

Eikö tässä pitäisi enemmänkin meuhkata ilmastomuutostoimenpiteiden hitaudesta ja olla huolissaan siitä että näin radikaali mielenosoitustapa ylipäätään tarvitaan?

pertti
1 kuukausi sitten

Yhden asin politiikot ovat maalle vaaralisia, sen hyvinvoinnille. Yksikin nimeä mainitsemma kansanedustaja vihreistä sanoi: ei kai kukaan vain luule, että ymmärrän jotain taloudesta?
Kansanedustajan tehtävä on valmistella ja tehdä lakeja sekä säädöksiä joisa varmistetaan ihmisten taloudellinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Näin ei tänä päivänä kansanedustajat eivätkä virkamiehet toimi. Kolmessa virastossa poliisitutkint virkamiesten toimista. Kansanedustajien rahankäytöstä Sanna Marin, pääministeri, jonka tehtävä on varmistaa ettei sellaista tapahdu, mitä hän teki. Kulmuni esiintymiskoulutukseen n. 50 000 e.
Vähän aikaa takaperin oli Merja Ailus kevasta.