Hehkuvilla hiilillä kaikki kerralla, nuotioruoka lisää yhteisöllisyyttä

0
Valmistuva ateria herättää ruokahalun lisäksi keskustelua ja yhteisöllisyyttä. Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Janita Kylänpää (toinen vas.) neuvoi Tupurin majan grillikatoksella Jorma Kakkosta, Satu Helttulaa ja Paula Roivasta. Kuvat: SSS/Anneli Kajander-Ekström

Avotulella valmistuva ruoka on enemmän kuin osiensa summa. Yhdessä tekeminen ja ruokailu hiipuvan hiilloksen äärellä on kokemus vailla vertaa.

– Ai että mahtavaa. Nyt vaan retkeilemään, Satu Helttula huokaa.

Hän on tullut Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten nuotioruokakurssille oppiakseen yhdistämään luonnossa olemisen ja ruuanlaittamisen.

– Viime kesänä olin tyttären kanssa Norjassa. Mukana oli trangia, jolla keitimme pussiruokaa ja kahvia.

Matkailu- ja ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää neuvoo, miten koko ateria valmistuu yhtäaikaa. Tupurin majan muurattu grilli on niin reilun kokoinen, että siihen mahtuvat samaan aikaan kasvikset, perunat, broileri ja raparperipiirakka.

Lähtökohtana on vaivattomuus. Grillattava broileri on valmiiksi marinoitu ja kotiin unohtuneiden raparperien sijasta käytetään kaupan pakastealtaasta löytynyttä, valmiiksi pilkottua kirpeyttä.

– Jos maustaisin broilerin, valitsisin hedelmäistä kuten appelsiinia. Ja suolaa ja pippuria.

Kypsyvät perunat, juurekset, kasvikset ja broileri levittävät tuoksukimaran.

Kylänpää on mitannut kotona piirakan kuiva-aineet muovipussiin. Paula Roivas ja Marika Ahola , äiti ja tytär, lisäävät joukkoon voin ja veden ja levittävät taikinan kattilaan leivinpaperin päälle. Pinnalle lisätään raparperit, sokeri ja vähän perunajauhoja sitomaan kosteutta. Kansi kiinni ja kattila tulisijan äärimmäiseen nurkkaan.

Kylänpää vinkkaa toisenkin tavan leipoa avotulella.

– Otetaan appelsiineista kansi ja koverretaan hedelmäliha pois. Täytetään suklaakakkutaikinalla, kääritään folioon ja laitetaan nuorioon.

Roivas on lähtenyt hakemaan vinkkejä, sillä omaan metsään on valmistumassa laavu.

– Toivon jotain ideaa mitä ja miten voi tehdä. Tikkupullaa on tehty ja lettuja. Lettuja on myös flambeerattu, hän naurahtaa.

– Kiva tehdä grillissä jotain muuta kuin makkaraa, Marika Ahola lisää.

Illan päättyessä hän kertoo lähtevänsä kotiin inspiroituneena.

Paula Roivaksen (vs.) ja Marika Aholan vastuulla oli raparperipiirakka.

Broileri kypsennetään halsterissa, johon se on onnistuttu litistämään. Mitä ahkerammin Paula Roivas halsteria kääntelee, sitä kauniimmaksi pinta ruskistuu. 1,5 tunnin päästä lintu näyttää kypsältä ja sitä se myös on. Lihalämpömittarilla mitattuna lämpötilan pitää olla runsaat 70 astetta.

Uuden sadon porkkanat ja nauriit pilkotaan pieniksi kuutioiksi. Porkkana on kaikille tuttu, nauris ei.

– Nauris on äärettömän hyvä alkukauden juures. Vähän käytetty ja väärinymmärretty, Janita Kylänpää sanoo.

Lämmin salaatti syntyy kirsikkatomaateista ja Kolatun juustolan paistetusta munajuustosta. Molemmat laitetaan foliovuoassa tulille vasta loppuvaiheessa.

Puukolla on hyvä kokeilla perunoiden kypsyyttä.

Jorma Kakkonen ottaa tehtäväkseen perunoiden pesun ja kypsennyksen. Hän keittää perunat trangiassa ja viimeistelee valurautapannulla. Perunat pyöritellään voissa kauniin ruskeiksi ja napakoiksi.

– Kurssissa on huonoa, kun kaikki on niin helppoa, Kukkonen veistelee.

Hän toivoo saavansa vinkkejä ulkona kokkaamiseen lastenlasten kanssa. Tähän mennessä parvekkeella on paistettu lähinnä vohveleita.

Sanni Orasmaa nauttii yhteisöllisyydestä.

– Ihanaa, että tehdään yhdessä. Mutkatonta gurmeeta.

Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät vielä kaksi Nuotioruokakurssia. 6.7. Kuusjoen Vähäjärvellä ja 7.7. Tupurin majalla Salossa.

Siirappi ja voi viimeistelevät porkkanat ja nauriit.

Glaseeratut juurekset

porkkanaa

naurista

lanttua

bataattia

5 rkl siirappia

75 g voita

suolaa, pippuria

Kuori ja leikkaa juurekset noin 2,5 senttiä paksuiksi annospaloiksi. Keitä juurespaloja suolalla maustetussa vedessä kunnes ne ovat juuri ja juuri pehmeitä. Valuta ja kuivaa.

Kuumenna voi ja siirappi. Voitele juurekset seoksella ja mausta pippurilla sekä suolalla, jos tarpeen.

Laita viipaleet grilliin suoraan hiilten yläpuolelle ja kypsennä. Valele siirappiseoksella.

Vinkki. Juureksia ei tarvitse keittää etukäteen, jos on aikaa antaa niiden valmistua grillissä. Kurssilla porkkanat ja nauriit kuutioitiin pieniksi ja pyöriteltiin kypsiksi foliovuoassa.

Grillatut uudet perunat

hyvin pestyjä uusia perunoita

öljyä/voita

valkosipulia

rosmariinia

suolaa

Keitä perunoita suolalla maustetussa vedessä kunnes niihin voi työntää haarukan piikit. Perunoiden on silti oltava kiinteitä ja pysyttävä

koossa.

Jäähdytä perunat nopeasti kylmässä vedessä ja valuta.

Laita jäähtyneet perunat kulhoon. Lisää öljy, valkosipuli, rosmariini, suola ja pippuri. Pyörittele kulhossa.

Kypsennä grillissä valurautapannulla tai varrastikkuihin pujotettuna.

Raparperipiirakka valmistui kattilassa.

Raparperipiirakka grillissä

2½ dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

½ tl leivinjauhetta

150 g voita

2 rkl vettä

Täyte

3–4 dl raparperinpaloja

½ dl sokeria

(1 rkl perunajauhoja)

Paistovuoka, joka sopii grilliin, esimerkiksi foliovuoka

Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon voi ja lisää vesi.

Paloittele raparperit.

Kaada taikina vuokaan ja nostele se lusikalla vuokaan. Jos teet muffineja, annostele taikina pikkuvuokiin.

Paista grillissä matalalla lämmöllä kunnes taikina on hyytynyt ja pinta on saanut hieman väriä.

Vinkki. Piirakan voi tehdä myös keikauskakkuna. Raparperit laitetaan pohjalle ja taikina päälle.

Nauriit ja porkkanat pilkotaan suupaloiksi.

Aloita ajoissa

Esivalmistele kaikki

Tarkista, että kaikki tarpeellinen on valmiina: grillattavat, juomat, grillihiilet tai riittävästi kaasua ja sytytysnestettä.

Esivalmistele liha: marinoi halutessasi ja ota vähintään puoli tuntia ennen huoneenlämpöön.

Keitä perunat, tee kastikkeet, salsat ja salaatit. Paloittele grillattavat vihannekset.

Valmistele jälkiruoka.

Lämmitä grilli ajoissa ennen aloittamista.

Pane puhdas ritilä grilliin, kun hehku on kuumimmillaan.

Varmista, että grillin lämpötila on oikea.

Pidä kypsät ja raa’at raaka-aineet erillään.

Grillattavien kääntely ja käsittely sujuu kunnon grillipihdeillä ja -lastoilla.

Grillaa ja nauti.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset