Helle houkutteli salolaiset ilmastointiostoksille – ”Kaikki mitä tulee, myös hyvin pitkälti menee”

0
Salon Veikon Koneen toimitusjohtaja Hannu Toivonen kertoo, että viilennyslaitteita myydään tällä hetkellä erittäin paljon. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kauppa on käynyt kuumana Salon elektroniikkaliikkeissä. Tämän hetken suosituimpia tuotteita ovat erilaiset viilennyslaitteet.

Salolaiset ovat hakeneet helpotusta paahtaviin keleihin muun muassa Gigantista, Prismasta ja Veikon Koneesta.

Salon Gigantin kauppias Juuso Janhunen kertoo, että liikkeessä on varauduttu hellekeleihin ostamalla varastoon etukäteen mahdollisimman paljon tuotteita. Tänä vuonna laitteita on kuitenkin myyty jo viime vuotta enemmän.

– Kaikki mitä tulee, myös hyvin pitkälti menee, sanoo Janhunen.

Myös Veikon Koneen varastot on täytetty viilennyslaitteilla.

– Varastotilanteemme on tällä hetkellä hyvä, paljastaa Salon Veikon Koneen toimitusjohtaja Hannu Toivonen.

Liikkeiden valikoimissa on muun muassa perinteisiä tuulettimia, siirrettäviä ilmastointilaitteita ja ilmalämpöpumppuja. Sekä Gigantissa että Veikon Koneessa erityisen kysyttyjä tänä vuonna ovat olleet siirrettävät ilmastointilaitteet.

Ilmastointilaitteet eroavat perinteisistä tuulettimista toimintaperiaatteeltaan. Ilmastointilaitteet viilentävät ilman, kun taas tuulettimet ainoastaan kierrättävät ilmaa.

Kaikista tehokkaimpia ovat kuitenkin ilmalämpöpumput. Myös ne toimivat ilmaa viilentämällä.

Halikon Prisman myyntipäällikkö Mari Träsk kertoo, että asiakkaat harkitsevat kalliimpien laitteiden ostoa pidempään. Prismassa kaikista myydyimpiä ovat tuulettimet.

Sasu Lehto löysi Gigantista haluamansa tornituulettimen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Maanantain helle ajoi Sasu Lehdon ja Sulo Hyrskylahden ilmastointiostoksille.

Lehto valitsi itselleen tornituulettimen. Laite tulee hänen kotiinsa, jossa oli maanantaina noin 25 astetta lämmintä. Lehto kertoi ennakoivansa seuraavia helteitä ja ostavansa tuulettimen jo nyt.

Hyrskylahti sen sijaan päätyi ostamaan siirrettävän ilmastointilaitteen. Heillä oli vaimonsa kanssa jo ennestään tuulettimia, mutta he kaipasivat kotiinsa myös viilennystä.

– Pelkkä tuuletus ei auta, toteaa Hyrskylahti.

Muutkin olivat kaivanneet viilennystä, sillä kyseisestä ilmastointilaitteesta oli jäljellä ainoastaan mallikappale.

Salon Veikon Koneen myyjä Ville Breilin (vas.) esitteli Sulo Hyrskylahdelle erilaisia ilmastointilaitteita. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Viime viikonloppuna Salossa lämpöasteet kohosivat lähes 30:een. Gigantin Janhunen kertoo, että hellejaksoilla viilennyslaitteiden kysyntä on äärimmäisen kovaa.

– Myynti lähti kasvuun noin viikko sitten, jolloin ensimmäiset kunnon helteet tulivat, toteaa Janhunen.

Myös Prisman Träsk teki saman havainnon. Halikon Prisman viilennysvarastot alkoivat huveta viime viikolla, ja kaikista koviten kauppa kävi viikonloppuna.

Veikon Koneessa suurin kysyntä sijoittui maanantaille. Toivonen kuitenkin huomauttaa, että tänä vuonna ihmiset ovat osanneet ennakoida tulevia helteitä.

– Monelta jäi viime vuonna ilmastointi saamatta, joten he ovat ostaneet laitteet tänä vuonna ensimmäisten joukossa.

Helteiden aikana kannattaakin olla nopea. Jos lämpimät kelit jatkuvat, voivat laitteet loppua koko Suomesta.

Salon Gigantin myyjä Mikko Tähkäpää (vas.) suosittelee ilmastointilaitetta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo