Hiidenlinnasta kuoriutui koko perheen elämyspuisto – seikkailurata, karting ja peikkometsä saavat seurakseen kotieläinpihan ja sporttiparkin

0
Kuusi vuotta sitten Hiidenlinnaan avattu seikkailurata on laajentunut vuosi vuodelta. Nyt metsästä löytyy jo yhdeksän rataa. Seikkailurata on suosittu koulujen retkikohde keväisin. Kuvat: SSS/Päivi Malin-Perho

Marttilan alakoulun oppilaat asettuvat siistiin parijonoon Hiidenlinnan elämyspuiston portin tuntumaan. Koululaiset ovat tulleet retkelle Somerniemelle seikkailuradalle, josta Vihdin Otalammen koulu tekee juuri lähtöä.
– Koululuokkia käy seikkailuradalla todella paljon. Koronan takia päästämme radalle vain luokan kerrallaan, Hiidenlinnan toiminnanjohtaja Petri Munck kertoo.

Lapset ovat nykyään hyvin tyypillinen näky Hiidenlinnan ympäristössä, sillä matkailukeskusta on kehitetty ja kehitetään koko perheen elämyspuistoksi. Alue kantaa nykyään nimeä Hiidenlinna Park Resort.
– Haluamme luoda Hiidenlinnasta paikan, jossa perheet voivat viihtyä koko päivän. Tämän kesän tavoite on noin 15 000 kävijää.
Munck sanoo elämyspuiston suosion ylittäneen tähän mennessä odotukset.
– Tavoitteena on tarjota perheille joka kesä jotakin uutta tekemistä.

Somerolaisen taiteilijan Reino Koivuniemen rakentama Hiidenlinna valmistui vuonna 1991. Kivinen linna on edelleen alueen keskipiste ja katseenvangitsija, mutta vuonna 2013 linnan ostanut yrittäjä Sami Uotila on tuonut sinne myös paljon muuta. Uotila toimii yrittäjänä Hiidenlinnan lisäksi hiihtokeskus Vihti Ski Centerissä.

Kuusi vuotta sitten avattua Hiidenlinnan seikkailurataa on laajennettu kaiken aikaa. Puiden välissä kulkee tällä hetkellä yhdeksän rataa, kymmenes on suunnitteilla.
– Normaaliaikana seikkailuradan puissa voi olla yli 200 ihmistä yhtä aikaa, vuodesta 2017 Hiidenlinnassa työskennellyt Munck huomauttaa.

Kaksi vuotta sitten avattiin kartingrata, josta löytyy autoja niin lapsille kuin aikuisille. Samana vuonna valmistui katsomo koko perheelle suunnattuja kesäteatteriesityksiä varten.
– Tänä vuonna kesäteatteri on tauolla koronan vuoksi, mutta toivottavasti ensi kesänä voidaan taas ottaa myös näytelmä ohjelmistoon.

Kartingrata avattiin kaksi vuotta sitten. Puikoissa Hiidenlinnan toiminnanjohtaja Petri Munck.

Alueelta löytyy myös skeittiparkki, pomppulinna-alue, peikkometsä ja viisitoista metriä korkea jättiläishahmo näköalatasanteineen ja liukumäkineen.
– Tavoitteena on tarjota perheille nimenomaan toimintaa ja tekemistä. Alueelta löytyy myös grillipaikkoja, joissa voi syödä omia eväitä, vaikka ruokaa ja välipaloja on myös myynnissä useammassa pisteessä, Munck toteaa.

Tänä kesänä ruokapalveluja kehitetään edelleen siten, että linnan sisälle tulee tarjolle myös noutopöytä.

Vihdin Otalammen koulun oppilas Heta Lappeteläinen kokeili luokkaretkellä myös jättiläishahmosta lähtevää liukumäkeä.

Hiidenlinnassa rakennetaan parhaillaan kovalla vauhdilla uutuuksia myös 8. kesäkuuta alkavalle kesäkaudelle. Alueen laidassa iso norsuveistos koristaa maisemaa. Norsu on tulevan kotieläinpihan eli Hiidenlinna-zoon maamerkki.
– Kotieläinpihalle tulee muun muassa ylämaan karjaa, alpakoita, lampaita, pupuja, ankkoja ja shetlanninponi. Tavoitteena on saada kotieläinpiha auki juhannukseksi, Munck kertoo.
Kotieläinpihaa varten on varattu suuri alue, joten myöhemmin eläinten määrää voidaan kasvattaa.

Toinen kesän uutuus on sporttiparkki, joka on niin ikään määrä saada auki tämän kesän aikana. Sporttiparkkiin tulee kaukalo, jossa voi pelata jalkapalloa ja koripalloa. Pumptrackissa polkupyörät liikkuvat puolestaan muovisella tasapainoa kehittävällä radalla pumppaavan liikkeen voimalla.

Sami Uotilalla on itsellään vankka urheilutausta, sillä hän kuului vuosia Suomen alppihiihtomaajoukkueeseen. Uotilan omasta historiasta muistuttaa Hiidenlinnassa oleva alppihiihtomuseo. Museossa on esillä muun muassa toinen suksi siitä parista, jolla Kalle Palander voitti pujottelun MM-kultaa vuonna 1999.
Linnarakennuksen vierestä löytyy nykyään myös pieni kymmenen hengen kappeli.
– Kappelia voi vuokrata esimerkiksi pientä vihkitilaisuutta varten, Munck huomauttaa.
Myös itse linnarakennusta ja seikkailuradan neuvottelutiloja voi varata yksityistilaisuuksiin.

Pienessä kappelissa on tilaa viidelletoista hengelle.

Hiidenlinnan kausi jäi viime vuonna normaalia lyhyemmäksi, sillä koronan takia keskus voitiin avata vasta juhannuksen aikaan. Petri Munck sanoo väen löytäneen paikan hyvin myös poikkeusoloissa.
– Ihmiset olivat tyytyväisiä ja onnellisia, kun pääsivät tekemään jotakin ulos.
Munck antaa kiitosta myös kävijöiden käytökselle.
– Jonotus sujui rauhallisesti ja muutkin turvallisuusasiat muistettiin hyvin.