Historiallisen kova seiväskolmikko – Holttinen ja Paavola jäivät maanantaina Kujanpään varjoon

0
Someron Esan Tommi Holttinen taivutti sen minkä pystyi, mutta 552 oli tällä kertaa liikaa. Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Tommi Holttinen ja Mikko Paavola pujottelevat Paavo Nurmen stadionin maratonportille pystytetyn Ylen haastattelupisteen johtoviidakon läpi. Tällä kertaa valtakunnanverkko ei ole heistä kiinnostunut, vaikka viikko sitten Vaasassa kaksikko ylitti kumpikin ennätyksensä 564.

Syykin on selvä: kovan suomalaisen seiväskolmikon kolmas jäsen Urho Kujanpää on nostanut riman 573:een.

– Se voi ihan hyvin ylittää vielä tuon, Holttinen tokaisee ja yrittää kurkkia betoniseinien välistä, mistä näkisi Kujanpään toisen yrityksen.

– Oli limbo, Paavola kurkkii.

573 on Kujanpäälle vielä liikaa, eikä ihme, sillä hän ylitti kolme ensimmäistä korkeuttaan vasta viimeisellä yrityksellä. Kujanpää voitti lopulta Paavo Nurmi Gamesin seiväskisan ulkorataennätyksellään 565.

– Urho voi hypätä samassa kisassa 15 hyppyä ja viimeinen hyppy on ylitys. Ei mulla riittäisi ikinä kunto siihen, Someron Esan ennätysmies Holttinen naurahtaa.

– Ei mullakaan, Alajärven Ankkurin Paavola komppaa.

– Mutta meitä on tässä kolme kovaa. Se on hienoa, että on kunnon kilpailua, Holttinen muistuttaa ja Paavola nyökkää vieressä.

Itse asiassa kolmikko on historiallisen kova, sillä koskaan aiemmin kolme suomalaista miestä ei ole ylittänyt samana kesänä vähintään 564. Maanantain jälkeen on.

Kujanpään 565 pudotti samalla Holttisen ja Paavolan kaikkien aikojen kotimaisessa (ulkorata)tilastossa sijalle 11.

Maanantaina ei siis ollut Holttisen (eikä Paavolan) päivä. Holttinen ylitti 543 vielä ilmavasti, mutta 552 oli liikaa.

– Ei se oikein lähtenyt. Lämmittelyssä kulki, mutta loppujuoksuun en saanut tehoja itse kisassa.

543 on Holttisen vuoden 2021 keskiarvotulos. Viime vuonna keskiarvotulos oli seitsemän senttiä heikompi, joten kehitysloikka on ollut merkittävä.

– No siis eihän tuo 543 ole katastrofitulos, vaikka se huonolta tuntuukin, Holttinen pyöritteli.

Holttinen ei mieti sekuntiakaan kauden päätavoitettaan. Se on Tokion olympialaiset.
Tulosraja on hurja 580, rankingissa Holttinen on tällä hetkellä sijalla 51. Vaikka ”riisutulla” listalla sijoitus on jonkun verran parempi, on Holttisen parannettava ennätystään seuraavien viikkojen aikana roimasti, jotta paikka Tokioon tulisi.

Seuraavan kerran Holttinen kisaa jo torstaina Espoossa kotimaisen gp-sarjan kilpailussa. Kilpailu on silloinkin kova.

Paavola ei aio tässä välissä matkata kotiinsa Pohjanmaalle.

– Ollaan tässä pari päivää Tommilla.

Kilpailun lisäksi yhteishenkikin näyttää olevan kunnossa, kun päävastustajat mahtuvat samaan asuntoon.

Hidastempoisen ja aavistuksen tapahtumaköyhän Paavo Nurmi Gamesin avauspäivän suurin tähti oli äitinsä synnyinkaupungissa heittänyt Ruotsin kiekkotähti Daniel Ståhl, jonka voittoheitto kantoi 68,11.
– 68 metriä on hyvä tulos mietoon tuuleen, Ståhl totesi STT:lle.
– Heitot olivat teknisesti hyviä, mutta tämä oli vasta kauden kolmas kilpailu. Tarvitsen nyt lisää kisoja.

Naisten keihäässä Saksan Christin Hussong latasi 66,63. Paras suomalainen (Jenni Kangas) jäi Euroopan mestarille yli kymmenen metriä.

Miesten kolmiloikassa Simo Lipsasen paras kantoi 16,32. Portugalin Tiago Pereira loikki viimeisellään 16,93.

– Tulos jäi vaisuksi. Se ei juuri mieltä lämmitä, kun tarjolla olisi ollut hyvät pisteet olympiarankingiin, Lipsanen harmitteli STT:lle.

Kotimaisittain parasta antia oli Urho Kujanpään ohella Sara Kuivisto, joka juoksi 800 metrillä uuden ennätyksensä 2.01,57. Vanha ennätys parani kolme sadasosaa. Tuuli Merikoski-Siliuksen 30 vuotta vanha SE-aika on enää 0,98 sekunnin päässä.
Kuivisto oli hyvätasoisessa kisassa toinen, voiton vei Kenian Mary Moraa (1.59,95).

–Sijoitus oli todella yllätys. Tässä juoksussa tavoitteena oli juuri mahdollisimman hyvä sijoitus, mutta näin hyvää en uskaltanut toivoa, Kuivisto kertoi STT:lle.
– Olen tyytyväinen myös loppuaikaan. Tämä on hyvä ensimmäiseksi juoksuksi. Jos nyt olisi elokuu, ajattelisin toisin.

Paavo Nurmi Gamesin pääpäivänä tiistaina on odotettavissa huomattavasti kovempia tuloksia niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Salon seudun seurojen urheilijoista mukana ovat Salon Vilppaan seiväshyppääjä Wilma Murto ja Someron Esan moukarinheittäjä Silja Kosonen.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments