Hoivakodit keskustaan vai muuallekin – vaalikoneen mukaan Salon uusi valtuusto on kahdessa leirissä

5
Salon uusi valtuusto linjaa, keskitytäänkö vanhuspaikkojen rakentamisessa kaupungin keskustaan.

Salon Seudun Sanomien vaalikoneen vastausten mukaan hoivakotikeskustelu ei laimene Salossa uuden valtuuston aloittaessa.

Kaupunginhallitus esittää maanantaina kokoontuvalle vanhalle valtuustolle, että Hinttaan ja Kukonkallioon tehdään harkiten vain välttämättömimpiä korjauksia. Käytännössä se tarkoittaa, että vanhoista hoivakodeista ollaan pikku hiljaa luopumassa.

Tämä päätös syntyi kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina äänin 7–6.

Siitä hallitus sen sijaan oli yksimielinen, että senioritalon suunnittelua Alhaisiin jatketaan. Senioritalossa olisi vuokra-asuntoja, tavallisen palveluasumisen asuntoja sekä ympärivuorokautisen hoivan yksikkö.

Sen lisäksi kaupunki alkaa suunnitella toista ympärivuorokautisen hoivan yksikköä.

Kaupunginhallitus käsitteli vanhoja ja tulevaa hoivakotia otsikolla ”Hoivakotien asiakaspaikkoja ja palveluverkkoa koskevan valmistelun käynnistäminen”. Hintasta ja Kukonkalliosta äänestettiin sen jälkeen, kun Ulla Huittinen (kesk.) esitti, että niitä koskeva kohta poistetaan päätösesityksestä.

Näin olisi päätetty vain uuden suunnittelusta, mutta ei olisi otettu kantaa siihen, mitä nykyisille tehdään.

Vanha kaupunginvaltuusto kokoontuu viimeisen kerran ensi maanantaina. Uuden valtuuston ensimmäinen kokous on elokuun alussa.

Uuden valtuuston 51:stä vasta valitusta jäsenestä 44 löytyy Salon Seudun Sanomien vaalikoneesta. Sen väittämiin otettiin kantaa ennen ennakkoäänestyksen alkua.

Vaalikonevastausten perusteella hoivakodeista ja niiden sijainneista keskustellaan tulevallakin valtuustokaudella. Ne ovat kaupungin käsissä, kunnes sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tulee voimaan. Se tapahtuu aikaisintaan vuoden 2023 alussa.

Kaupunki pystyy vielä vaikuttamaan päätöksillään, missä hoivaa tarvitsevat vanhukset tulevaisuudessa asuvat.

Vaalikoneessa oli väittämä: Uudet vanhusten hoivakodit pitää rakentaa kaupungin keskustan läheisyyteen.

Väittämässä ei oteta kantaa nykyisten hoivakotien tulevaisuuteen. Päätöksentekotilanteessa poliitikko voi samaan aikaan puolustaa olemassa olevia hoivakoteja ja kannattaa sitä, että uudet rakennetaan keskustaan.

Vaalikonevastaukset jakavat kuitenkin uudet valtuutetut kahteen tasavahvaan leiriin. Niukka enemmistö on sitä mieltä, että uusiakaan hoivakoteja ei pidä rakentaa pelkästään keskustan tuntumaan.

Kantansa ilmaisseista 21 oli täysin tai jokseenkin eri mieltä väittämän kanssa. Täysin tai jokseenkin samaa mieltä oli 19 tulevaa valtuutettua.

Neljä ei osannut tai halunnut ottaa kantaa.

 

Väite: Uudet vanhusten hoivakodit pitää rakentaa kaupungin keskustan läheisyyteen

Täysin tai jokseenkin samaa mieltä:

SDP: Leena Ahonen-Ojala, Saija Karnisto-Toivonen, Piia Keto-oja, Satu Parttimaa.

Perussuomalaiset: Tapio Äyräväinen.

Kokoomus: Marjatta Hyttinen, Arttu Karhulahti, Juhani Nummentalo, Kalle Räike, Stina Siikonen, Elina Suonio-Peltosalo, Janne Väistö, Anna-Leena Yli-Jama.

Keskusta: Jaakko Halkilahti, Ulla Huittinen, Marjaana Mänkäri, Karoliina Vierjoki-Väätäinen.

Vihreät: Jonna Nyyssönen, Saija-Reetta Puopolo.

Täysin tai jokseenkin eri mieltä:

SDP: Jarkko Anttila, Saku Nikkanen, Simo Vesa.

Perussuomalaiset: Osmo Friberg, Janne Järvinen, Heimo Koskinen, Sanna Leivonen, Antti Olkinuora, Heikki Tamminen, Jerina Wallius.

Kokoomus: Ralf Hellsberg, Sanna Lundström.

Keskusta: Timo Lehti, Asko Määttänen, Johanna Riski, Pekka Salomaa, Ilkka Uusitalo.

Vihreät: Anna Härri, Kai Schneider.

Vasemmistoliitto: Timo Lähteenmäki.

Liike Nyt: Mika Nummenpalo.

Uuden valtuuston jäsenten kannat on poimittu TS-Yhtymän lehtien yhteisestä vaalikoneesta.

Juttua on korjattu 17.6. klo 10.15. Siitä on poistettu väärä tieto, että uusi kaupunginvaltuusto käsittelisi kaupunginhallituksen linjausta hoivakotien suunnittelusta ja kunnossapidosta. Asia on jo maanantaina 21.6. kokoontuvan valtuuston listalla.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mamma maalta 75
1 kuukausi sitten

Hoivakoti lähelle keskustaa, kaunista vehreää pihaympäristöä, ja jos kenellä on järki ja toimintakykyä tallella, niin sähkömopoa kulkupeliksi lähikauppaan pääsemiseksi tai muuten vaan ajelemiseen.

Sivusta seuraaja
1 kuukausi sitten

Hoivakodit keskustaan ilman muuta. Keskustan väki harmaantuu muutenkin kiihtyvää vauhtia ja jonkin ajan kuluttua tukipalvelujen kysyntä laajenee keskustan omissa asunnoissa asuville. Nyt ei ole julkisesti kerrottu, ettei hiemankin sivummalla asuville järjestetä kotipalveluja.

Pertti
1 kuukausi sitten

Jos nykyisiä hoivakoteja odottaa lopettaminen, niin Plazan vieressä Linjurissa on todella hyvä paikka hoivakodille.

Ihmettelevä mamma
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Lohjalle rakentuu keskustaan kortteli, jossa on asuntoja kaikenikäisille ihmisille, myös hoivakoti. Asuntomessujen esittely.

Vanha
1 kuukausi sitten

Kyllä se parhaiten jollekin teollisuusalueelle sopisi – sen mukaista meno on kuitenkin.