Jaana Haapasalo ei saanut Salon kaupungilta koronatietoja – kantelu oikeusasiamiehen käsittelyssä

9
Jaana Haapasalo kertoo kantelussaan, että olisi tarvinnut graafia Salon koronatartuntojen kehityksestä ja taulukkoa tartuntapaikoista kirjoitustaan varten. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salolainen kaupunginvaltuutettu Jaana Haapasalo on kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle koronaa koskevan tietopyyntönsä käsittelystä. Haapasalo arvostelee kantelussaan Salon kaupunkia tavasta, jolla hänen tietopyyntöönsä vastattiin.

Haapasalo lähetti viime maaliskuussa kaupungille sähköpostin, jossa hän pyysi tietoja Salon koronavirustartunnoista. Haapasalo pyysi käyttöönsä graafia, joka olisi näyttänyt tartuntojen kehityksen ja ilmaantuvuusluvut Salossa joulukuusta 2020 maaliskuuhun 2021. Haapasalo tiedusteli lisäksi taulukkoa Salon tartuntojen tapahtumapaikoista samalta ajanjaksolta.

Haapasalo olisi tarvinnut tietoja asiaa koskevan kirjoituksen laatimiseen. Haapasalo toteaa kantelussaan, ettei saanut vastausta tietopyyntöönsä, joten hän uudisti pyynnön kahden viikon kuluttua 9. huhtikuuta.

Salon kaupunginjohtaja Tero Nissinen toteaa vastauksessaan kanteluun, että Haapasalon kanssa käytiin talven mittaan usein kirjeenvaihtoa korona-asioihin liittyen. Nissinen myöntää, että häneltä jäi työkiireiden vuoksi vastaamatta Haapasalon 26.3. lähettämään sähköpostiin.

Haapasalon 9.4. lähettämään sähköpostiin Nissinen kertoo vastanneensa samana päivänä. Nissinen huomautti tuolloin, että kaupunki keskittyy koronatyössään akuutteihin töihin eli jäljitykseen, testaukseen ja rokotuksiin. Nissinen totesi, että jo vuoden ylikuormittuneessa tilanteessa olevalla henkilöstöllä ei teetetä ylimääräistä työtä. Samalla Nissinen pyysi Haapasaloa kääntymään sairaanhoitopiirin puoleen.

Salon tartuntataudeista vastaava lääkäri Kaisa Ellä kertoo vastauksessaan kanteluun, että hänellä ei ollut valmista taulukkoa Salon tartuntamääristä. Taulukko olisi pitänyt tehdä Haapasaloa varten erikseen. Ellä huomauttaa, että pyyntö graafista tuli ajankohtana, jolloin hän oli ylityöllistetty epidemian hallintaan liittyvien toimien kanssa.

Haapasalo katsoo hänen tietopyyntönsä käsittelyn osoittavan huonoa hallintokulttuuria. Haapasalo kertoo törmänneensä luottamustoimessaan aiemminkin siihen, että kysymyksiin ei välttämättä vastata eikä julkisia tietoja toimiteta.

Haapasalo viittaa kantelussaan hallintolaissa säädettyyn viranomaisen neuvontavelvollisuuteen ja kuntalaissa säädettyyn luottamushenkilön tiedonsaantioikeuteen. Hän toteaa, että Nissinen olisi voinut vastata sähköpostissa, ettei taulukkoa ole.

Haapasalo sai myöhemmin sairaanhoitopiirin johtavalta lääkäriltä pyytämänsä graafin Salon tartuntamääristä. Hän ei saanut kuitenkaan tietoa Salon tartuntapaikoista, sillä vastuu jäljityksestä on kaupungilla.

Oman valtuustoryhmän tällä kaudella muodostanut Haapasalo ei ollut kesäkuun kuntavaaleissa ehdolla.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ari
3 kuukautta sitten

Ihan ilman sarvia ja hampaita: Mistä ihmeestä tämäkin kumpuaa?

Olli P
3 kuukautta sitten
Reply to  Ari

Veikkaan huonosta itsetunnosta!

Jaanan ymmärtäjä
3 kuukautta sitten

Salon kaupunki ei todellakaan ole hoitanut kaupunkia koetellutta korona-epidemiaa täysin moitteettomasti. Eikö julkisesti kukaan saa vaatia faktoja? Mitenkä se vanha sanonta meneekään? Koirat älähtävät mihin kalikat kalahtavat? Papukaija tarrojako tässä pitäisi jaella?

Olli P
3 kuukautta sitten

Kyllä faktoja saa pyytää, mutta onko siitä pakko tehdä suurta numeroa varsinkin, kun vastuu henkilöillä/siitä vastaavilla on ollut kädet täynnä töitä hoitaessaan epidemiaa. Eiköhän niitä faktoja olisi voinut odotella siihen asti kunnes tilanne on rauhoittunut.

Allan
3 kuukautta sitten

Kantelussa myös arvosteltiin sitä, että Salossa on tapana edelleen viivytellä vastauksen antamisen kanssa, vaikka Saloa on huomautettu viivyttelyssä vastausten osalta.

graafisti
3 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Salossa saa kysyä – vastaaminen on se, joka asetetaan kyseenalaiseksi.
No, pysyypä Salo jatkossakin otsikoissa.

Helipee
3 kuukautta sitten

Koronatiedotusta on tullut ähkyksi asti, ja viranomaisilla/terveydenhuollolla on ollut kädet täynnä töitä tämän epidemian takia. Mutta yksittäisen asukkaan tilastokyselyihin olisi pitänyt heti löytyä aikaa vastata. En todellakaan ymmärrä, miksi haaskataan verovaroja tällaiseen tyhjänpäiväiseen kanteluun.

Allan
3 kuukautta sitten
Reply to  Helipee

” Mutta yksittäisen asukkaan tilastokyselyihin olisi pitänyt heti löytyä aikaa vastata.” Kanteluajankohtana Haapasalo oli Salon kaupungin valtuutettu. Valtuutetulla on jo lakienkin puolesta huomattavasti yksittäistä asukasta laajempi tiedonsaantioikeus jopa sellaisissa asioissa johon tavallisilla pulliaisilla ei ole minkäänlaisia tiedonsaantioikeuksia. Valtuutetulla on myös oikeus saada tiedot nopeammin ja paljon tarkemmin kuin tavallisella pulliaisella, jotta hän voi osallistua päätöksen tekoon. Nämä oikeudet ovat olleet myös valtuutettu Haapasalolla, vaikken olekaan hänen muusta toiminnastaan aina samaa mieltä. Minusta kuitenkin tämä kantelu on aiheellinen vaikkei se johtaisikaan ohjeistuksiin ylemmiltä laillisuuden valvojilta, koska Salossa on yhä sellaista vastaamattomuuskulttuuria viranhaltijoilla vaikka ylempiä virkamiehiä on vaihtunut tiuhaan. Valitettavasti he ovat… Lue lisää »

Tiedottaminen sucks
3 kuukautta sitten

Muut kaupungit antoivat listan paikoista missä on voinut altistua, Salo kertoi vaan kouluissa ja päiväkodeissa tapahtuneista altistumisista, ehkä tautia ois voinu välttää jos ois tiennyt ne muutkin paikat, ei Salo voi olla ainut kaupunki missä tartuntoja vain kouluissa ja päiväkodeissa…