Jännittävä rankingjuhannus – Wilma Murto on kiinni olympiapaikassa, Silja Kososen pitää vielä onnistua

0
Silja Kosonen hakee rankingpisteitä seuraavaksi juhannusaattona Somerolla. (kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa)

Tokion olympialaisten yleisurheilutapahtumien alkuun on vielä yli kuukausi. Suomalaisittain monilta osin jännittävimmät hetket koetaan kuitenkin jo juhannuksena ja hieman sen jälkeen, näyttämöinä muiden muassa Somero, Kuortane ja Vaasa.

Myös Salon seudun näkökulmasta Tokio kulminoituu pitkälti jo kotimaan kamaralle ja seuraavan viikon ajalle. Ensi viikolla selviää, nähdäänkö olympiaedustusta Salon Vilppaasta ja/tai Someron Esasta.

Keskiviikon tuoreen rankingin perusteella Vilpas on seiväshyppääjä Wilma Murron muodossa saamassa urheilijan Tokioon. Esan ja moukarinheittäjä Silja Kososen osalta tarvittaisiin vielä parannusta.

Murto nosti osakkeitaan viime viikonlopun tuloksellaan. Jyväskylässä ylittynyt 451 nosti häntä rankingissa kaksi sijaa, ja 23-vuotias urheilija löytyy nyt paikalta 29. Seiväskisaan kelpuutetaan 32 hyppääjää.

Murrolla on 1 156 rankingpistettä. Juuri nyt Japaniin olisi lähdössä myös Elina Lampela, joka löytyy rankingsijalta 31 pistemäärällä 1 149. Rajuimmassa tapauksessa jompikumpi suomalaisnainen voi nostaa itsensä kisakoneeseen pudottamalla toisen pois. Siinä määrin tasaista viivan ympärillä on.

Sijalla 33 on uransa lopettanut Sveitsin Nicole Büchler. Hänellä on 1 147 pistettä, eli erot esimerkiksi Büchleristä Murtoon ovat erittäin marginaaliset.

Tilanne tulee kuitenkin elämään vielä monella tavalla ennen ensi keskiviikkoa.

– Useammassa maassa hypätään vielä kansalliset mestaruuskilpailut, joiden pistearvo on suuri, muistuttaa Suomen Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen.

Murron rankingmielessä arvokkain kilpailu on ollut maaliskuinen EM-halli. Kuudes sija yhdistettynä tulokseen 455 tuotti pistemäärän, joka osaltaan pitää hänet olympiapaikassa kiinni.

Wilma Murron tilanne olympiapaikan suhteen näyttää toistaiseksi varsin hyvältä. (kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen)

Rankingiin lasketaan viiden pisterikkaimman kisan keskiarvo. Murron kohdalla viidenneksi eniten pisteitä ovat tuottaneet toissaviikon suoritukset Ruotsin Sollentunassa. Silloin hän sijoittui tuloksella 435 kolmanneksi C-kategorian tapahtumassa.

Samaiseen C-kategoriaan kuuluu myös lauantain Kuortane Games, jossa kisaavat sekä Lampela että Murto. Kummallakin on siis oiva mahdollisuus parantaa rankingkeskiarvoaan, sillä ulkomaalaiskilpailijoista on mukana vain venäläinen Irina Ivanova.

– Murron ja Lampelan tilanteet näyttävät ihan hyviltä sikäli, että kisoihin pääsemisen todennäköisyys lienee tässä vaiheessa suurempi kuin sieltä putoamisen. Toki lisäpisteet olisivat ehdottoman tärkeitä ja mahdollisesti ratkaiseviakin, Salonen sanoo.

Kuten muidenkin lajien edustajille, on myös naisseiväshyppääjille tarjolla vielä viimeinen tilaisuus tulosparannuksiin ensi viikolla Vaasassa. Naisten seiväs hypätään viimeisenä ”rankingpäivänä” eli tiistaina.

Somerolle on ennustettu juhannusaatoksi eli perjantaille puoliltapäivin 25 asteen lämpötilaa. Ja mikä tärkeintä, on sateen todennäköisyys tässä vaiheessa pieni.

Miksi Someron juhannussää on niin tärkeä olympialaisia koskevassa jutussa? Siksi, että Silja Kososen kisapaikka riippuu pieniltä osin siitä, mitä kaupungin perinteisissä juhannuskisoissa tapahtuu.

Kosonen kohahdutti maaliskuussa Nikulan raviradan heittopaikalla. Hän lennätti moukarinsa kuuden senttimetrin päähän olympialaisten tulosrajasta. Siitä huolimatta ranking ei tässä vaiheessa välttämättä riittäisi Tokioon.

Kuvaavaa järjestelmän vaikeaselkoisuudesta on se, että 18-vuotias raisiolainen keräsi tuolla Kaustisen lumisadeheitollaan huomattavasti vähemmän rankingpisteitä kuin Paavo Nurmi Gamesin suorituksillaan. Näin siitäkin huolimatta että Paavo Nurmi Gamesin tulos oli lähes kolme metriä heikompi.

– Somerolla Kososen pitäisi heittää pitkälle, mielellään vähintään 71 metriin ennen kuin pistekeskiarvo nousisi merkittävästi, Salonen mainitsee.

Suurin mahdollisuus Kososelle onkin ehdottomasti maanantaina Vaasassa. Siellä on tarjolla B-kategorian pisteet eli määrä, joka tulisi normaalisti Kalevan kisoista. Esimerkiksi Someron kisat kuuluvat matalimpaan eli F-kategoriaan.

Vaasan pisteisiin vaikuttaa merkittävästi myös se, onko lopputuloksissa edellä Krista Tervo.

– Sijoituksesta riippuen Kososelta tarvittaisiin Vaasassa mieluiten vähintään 68,5-metristä heittoa. Molempien moukarinaisten tilanne on tällä hetkellä jännittävä, Salonen kuvailee.

Toki Someron kilpailullakin on joka tapauksessa oma panoksensa. Kunhan leka lentää olympiarajalle eli vähintään 72,50 metriin, ei Vaasaa tarvitse sen jälkeen enempää miettiä. Helpommin kirjoitettu kuin tehty.

Tommi Holttisen pitäisi taivuttaa ennätyslukemiinsa todennäköisesti sekä Kuortaneella että Vaasassa. (kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen)

Riittävätkö jonkun seiväsmiehen rahkeet?

Tämänvuotisen positiivisen kehityksen suomalaislajissa, miesten seiväshypyssä, näytettäisiin jäävän ilman olympiapaikkaa. Tokioon kelpuutetaan 32 urheilijaa. Mikko Paavolan ranking-sijoitus on 47, Urho Kujanpään 48 ja Someron Esaa edustavan Tommi Holttisen 55.

Viimeisessä kisapaikassa kiinni olevan Ruotsin Melker Svärd Jacobssonin pisteluku on 1 223, Paavolan 1 173, Kujanpään 1 171 ja Holttisen 1 157.

– Holttiselta vaadittaneen 565:n tai 570:n hyppyjä todennäköisesti sekä Kuortaneella että Vaasassa, laskee SUL:n valmennuspäällikkö Tuomo Salonen.

Lähes samoihin pitäisi yltää myös Paavolan ja Kujanpään. Tuolloin voisi olla mahdollisuus päästä melko lähelle sijaa 32.

– Rankingtuloksia lasketaan todella pitkältä ajalta. Edellä voi olla loukkaantuneena olevia hyppääjiä tai sellaisia, joita ei valita kisoihin lainkaan. Siksi sijoilta 36–38 voi vielä hyvinkin selviytyä kisoihin, Salonen huomauttaa.

Nämä reunaehdot on hyvä huomioida myös muissa lajeissa. Esimerkiksi moukarinheittäjä Aaron Kangas on hieman lähempänä olympiapaikkaa kuin tämänhetkinen rankingsija 41 antaisi ymmärtää.

TOKION YLEISURHEILU JA SUOMI

13 varmaa, vähintään sama määrä tyrkyllä

Kisoihin jo valitut urheilijat

Reetta Hurske, 100 metrin aidat
Ella Junnila, korkeushyppy
Jarkko Kinnunen, 50 km kävely
Annimari Korte, 100 metrin aidat
Elmo Lakka, 110 metrin aidat
Aleksi Ojala, 50 km kävely
Veli-Matti Partanen, 50 km kävely
Kristian Pulli, pituushyppy
Topi Raitanen, 3 000 metrin esteet
Senni Salminen, kolmiloikka

Tulosrajan tehneet keihäänheittäjät

Oliver Helander, Toni Kuusela ja Antti Ruuskanen

Menossa kisoihin rankingin perusteella

Nooralotta Neziri (100 metrin aidat, rankingsijoitus 30/kisoihin 40 urheilijaa)
Lotta Kemppinen (100 metriä, 44/62)
Maria Huntington (seitsenottelu, 19/24)
Camilla Richardsson (3 000 metrin esteet, 39/45)
Sara Kuivisto (800 metriä, 42/48)
Wilma Murto (seiväshyppy, 29/32)
Krista Tervo (moukarinheitto, 30/32)
Elina Lampela (seiväshyppy, 31/32)

Lähellä paikkaa rankingin perusteella

Kristiina Mäkelä (kolmiloikka, 33/32)
Kuivisto (1 500 metriä, 46/45)
Viivi Lehikoinen (400 metrin aidat, 44/40)
Silja Kosonen (moukarinheitto, 36/32)
Simo Lipsanen (kolmiloikka, 37/32)