PS hakee uutta johtajaa

0
Jussi Halla-aho luopuu perussuomalaisten puheenjohtajan tehtävästä. Uusi puheenjohtaja valitaan elokuun puoluekokouksessa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho jysäytti uutispommin heti kuntavaalien jälkeen. Halla-aho ilmoitti, ettei jatka puheenjohtajana. Päätös tarkoittaa, että perussuomalaiset joutuu hakemaan uutta puheenjohtajaa.

Uusi puheenjohtaja valitaan elokuussa pidettävässä puoluekokouksessa. Mitään vahvaa ykkössuosikkia ei ainakaan heti noussut. Suositun puheenjohtajan paikan täyttäminen ei ole mikään helppo tehtävä.

Jussi Halla-aho nousi perussuomalaisten johtoon dramaattisissa olosuhteissa vuonna 2017. Tuolloin pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Soini luopui tehtävästä, ja paikkaa oli pedattu Sampo Terholle.

Suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi, kun puoluekokous valitsikin johtoon Jussi Halla-ahon. Soinin manttelinperijä ei kelvannut kenttäväelle.

Puoluekokous johti nopeasti välirikkoon, kun maltillinen siipi marssi Timo Soinin johdolla ulos ja perusti oman ryhmän ja sittemmin puolueen, jonka nimeksi tuli sininen tulevaisuus.

Sinisten lento jäi lyhyeksi. Puolue ei saanut kannatusta nousuun, vaikka perussuomalaisten ministerit lähtivät Soinin mukaan. Siniset ei saanut yhtään kansanedustajaa vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Perussuomalaiset taas nousi samoissa vaaleissa eduskunnan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Perussuomalaiset on Halla-ahon johdolla pysynyt gallupien kärkipaikoilla. Menestys mitattiin myös kuntavaaleissa, vaikka ihan ennusteiden lupaamaan voittoon ei päästykään. Kuntavaaleissa perussuomalaiset sai 14,5 prosentin kannatuksen, jossa on nousua viime kuntavaaleista 5,6 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten tapainen puolue profiloituu vahvasti puheenjohtajaansa. Uuden johtajan valinta onkin puolueelle iso asia. Uuden puheenjohtajan johdolla mennään myös seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi päätyneensä ratkaisuun perusteellisen harkinnan jälkeen. Hän korosti, että puoluejohtajan ei pidä takertua liian lujasti asemaansa eikä viihtyä siinä liian pitkään. Liian pitkissä johtajakausissa vaanii Halla-ahon mukaan Kekkos-syndrooman vaara.

Mitään lähtöpainetta Halla-aholla ei ollut, vaan hänen asemansa omassa puolueessa oli vahva.

Elokuun puoluekokous on jo lähellä, ja kilpailu puheenjohtajan paikasta alkanee nopeasti. Suurimman julkisuushyödyn puolue saa, jos ehdolle asettuu useita tunnettuja perussuomalaisia.