Katuvalojen kunnossapitoa ostettu Salossa ilman kilpailutusta – kaupungininsinöörille varoitus

5

Salon kaupungin hankintojen kilpailutuksesta on löydetty lisää moitittavaa. Katuvalaistuksen suunnittelussa ja kunnossapidossa on tehty useiden vuosien aikana satojen tuhansien eurojen hankintoja ilman kilpailutusta.

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen antoi asiasta raportin kaupunkikehityslautakunnalle. Hän kertoi myös, että yhdyskuntatekniikan kaupungininsinööri Petri Virtanen on saanut varoituksen. Muita työnjohdollisia toimia ei tapauksesta seurannut.

Suunnittelua on hankittu kilpailuttamatta vajaan 90 000 eurolla ja kunnossapitoa 670 000 euron arvosta.

– Suunnittelua on kilpailutettu viimeksi 2010-luvun alussa, katuvalojen kunnossapito 2014 ja liikennevalojen vuonna 2019, kertoo Nissinen.

Hänen mukaansa ”iso lediurakka on vaikeuttanut hankkeiden hallintaa”.

– Kyseessä on saman tyylinen tapaus kuin tilapalvelujen rakennusteknisissä hankinnoissa. Puitesopimukset olisi pitänyt kilpailuttaa. Kaupungilla ei kuitenkaan ole näyttöä oman edun tavoittelusta tai siitä, että kaupungille olisi aiheutunut taloudellista vahinkoa.

Vuoden alussa kerrottiin, että kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi sai varoituksen pienten rakennusurakoiden kilpailuttamiseen liittyvistä virheistä. Lisäksi varoituksen sai kaksi muuta tilapalvelujen virkamiestä, ja yhdelle annettiin huomautus (SSS 6.2.).

Salon rakennustöiden hankinnasta tehtiin vuonna 2017 alkaneen valtuustokauden kattanut ulkoinen tarkastus, mutta kaupunginjohtajan mukaan se ei tuonut esille mitään uutta.

– Hankintapoliittiset sisäiset asiat on nyt käyty läpi, eikä avoimia ole kysymyksiä ole. Tapaukset ovat havahduttaneet riittävästi, ja kaikilla on halu laittaa asiat kuntoon. Kiireiden ja haasteiden keskelläkin pitää kiinnittää huomiota kilpailutukseen ja siihen, että kaikki puitejärjestelyt on dokumentoitu, sanoo Nissinen.

Hän korostaa, että työtä tehdään ”organisaation sisällä kehittämisen, ei syyllistämisen hengessä”.

– Tulemme lähikuukausina myös resursoimaan hieman lisää hankinta-asiantuntijuuteen.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Näyttävä
8 päivää sitten

Kiinnitti huomiota, ”ettei kaupungilla ole näyttöä” enemmästä suhmuroinnista.

Esimerkiksi Husissa näitä selvittää poliisi.

Pepe
8 päivää sitten
Reply to  Näyttävä

Kyllä sitä suhmurointia täältä löytyisi paljon ja monilta tahoilta. Olen niin jo odottanutkin, että asiat tulevat päivänvaloon.

Hyvä, toivottavasti tulee jatkumoa varoituksille ja huomautuksille.

Kustannuslaskija
8 päivää sitten

Asiasta toinen puoli. Meidän tontin kulmalla häiritsi katulamppu, joka lähetti impulsseja niin, että häiritsi wlan-yhteyksiä. Kun vika paikallistettiin, se korjattiin seuraavana päivänä.

Palvelu ainakin oli hyvää. Minua ei liikuttanut, miten ne oli tilattu. Pääsia, että korjattiin.

Tämä puoli
8 päivää sitten

Mutta oliko tilattu kustannustehokkaasti, laskepa se.

Että mää ihmettele
8 päivää sitten

Heikosti hoidettu huoltotyöt. Ilmeisesti nuorten sabotaasia, kun talvella yksi katuvalo kolmen kilometrin matkalla sammui eli pimeni yhtenä iltana.

Tein siitä korjauspyyntöjä, mutta kukaan ei tullut. Syksyksi se lamppu on korjattava.