Kauempaa kuin koskaan – Patrik Schick laukoi pallon maaliin yli 45 metristä ja nosti markkina-arvoaan

0
Skotlannin maalivahti David Marshall ei ehtinyt Patrik Schickin kaukolaukaukseen mukaan.

Jokaisissa jalkapallon arvokisoissa syntyy kuolemattomia maaleja.

Brasilian nöyryyttävän pitkän syöttöketjun päättänyt Carlos Alberton tykki alakulmaan MM-finaalissa 1970. Hollannin Marco van Bastenin volley EM-finaalissa 1988. Italian Roberto Baggion soolo Tshekkiä vastaan MM-kotikisoissa 1990. Saudi-Arabian Saeed Al-Owairanin koko kentän koikkelehtiva kuljetus Belgiaa vastaan MM-kisoissa 1994. Englannin Paul Gascoignen vastahyökkäysmaali Skotlantia vastaan EM-kotikisoissa 1996. Hollannin Dennis Bergkampin haltuunotto 60-metrisestä syötöstä ja laukaus Argentiinan verkkoon MM-kisoissa 1998. Edellisissä EM-kisoissa Portugalin mestaruuden varmistanut Ederin maanuoliainen.

Puhumattakaan maaleista ikonisimmasta: Diego Maradonan jumalainen soolo Englantia vastaan MM-puolivälierässä 1986.

Patrik Schick on jalkapallomaailman kuumin nimi – ainakin maanantain ajan.

Tämän vuoden EM-kisojen osalta tuohon listaan oman panoksensa toi Tshekin Patrik Schick, joka laukoi pallon heti keskiviivan jälkeen kauniissa ja kierteisessä kaaressa maaliin yli Skotlannin maalivahdin David Marshallin.

Tilastoyhtiö Optan mukaan Schickin laukaus lähti 45,4 metrin päästä maalista ja se on pisimmältä tehty maali EM-kisojen historiassa (ainakin vuodesta 1980 lähtien).

Maali syntyi ottelun 52. minuutilla. Skotlannin puolustaja Jack Hendry noin 30 metriä maalista lähtenyt laukaus osui Tshekin pelaajaan, josta pallo kimposi maata pitkin keskiviivan yli. Schick reagoi tilanteeseen nopeasti, juoksi pallon kiinni ja laukoi sen ensimmäisellä kosketuksella verkkoon.

Maalivahti Marshall oli noussut ennen Hendryn blokattua laukausta oman rangaistusalueensa ulkopuolelle, eikä ehtinyt palata takaisin riittävän nopeasti.

– Pallo pomppasi minulle, ja huomasin maalivahdin olevan aika kaukana maalistaan, joten latasin pallon sisään, Schick tiivisti tilanteen.

Schickille iltapäivä Glasgow’ssa oli täydellinen, sillä hän ennen unelmamaaliaan puskenut avauspuoliajan lopussa Tshekin 1–0-johtoon Vladimir Choufalin keskityksestä.

Schickin maalit jäivät ottelun ainoiksi ja Skotlantia uhkaa jälleen karsiutuminen jatkosta. Ensimmäistä kertaa 23 vuoteen arvokisoissa pelaava Skotlanti ei ole yltänyt koskaan jatkoon arvokisoissa. Tämä on maan 11:s yritys.

Lohkon muut joukkueet ovat Kroatia ja Englanti, joten tehtävä Tshekki-tappion jälkeen on erittäin vaikea.

25-vuotias Schick löi itsensä läpi kaudella 2016–2017 Italian Serie A:ssa Sampdoriassa tekemällä 11 maalia. AS Roma maksoi Schickistä 42 miljoonaa euroa, mutta tehot jäivät vaisuiksi ja hän siirtyi Saksan Bundesliigaan.

Saksassa Schick löysi tehonsa ensin Leipzigissä ja viime kaudella Huuhkaja-vahti Lukas Hradeckyn seurakaverina Leverkusenissa. Schick teki viime kaudella 29 ottelussa mukavat yhdeksän maalia. Leverkusen maksoi hänestä 26,5 miljoonaa euroa.

Mikäli arvokisoja ylikorostavien siirtomarkkinoiden lainalaisuuksiin on luottaminen, kasvoi Schickin markkina-arvo eilen miljoonilla.