Keskustan kannatus romahti Somerniemellä – paikallinen keskustapäättäjä löytää syyn koulukeskustelusta

0
Somerniemellä sijaitseva Oinasjärven kyläkoulu on toinen Someron kahdesta kyläkoulusta ja yksi kaupungin neljästä alakoulusta. Vaalien alla koulukeskustelu kävi vilkkaana muun muassa Facebookissa. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Keskustan kannatus laski Somerolla neljän vuoden takaisista vaaleista yli 550 äänellä. Tämä merkitsi puolueelle viiden paikan menetystä vuoden 2017 vaalitulokseen nähden.

Someron neljästä äänestysalueesta keskustan kannatus laski eniten Somerniemellä. Viime vaaleissa keskusta keräsi Somerniemen äänestysalueen äänistä 58,5 prosenttia. Näissä vaaleissa keskustan osuus romahti 38,9 prosenttiin.

Keskustan tappio satoi suoraan perussuomalaisten laariin. Perussuomalaiset sai edellisissä vaaleissa 3,6 prosenttia Somerniemen alueen äänistä, mikä oli vähemmän kuin Someron muilla äänestysalueilla. Nyt perussuomalaisten osuus äänistä oli Somerniemellä 24,8 prosenttia. Perussuomalaisten kannatus oli korkeinta juuri Somerniemellä.

Toiseksi eniten keskustan kannatus laski Pitkäjärvellä, jossa sen osuus äänistä väheni 65,6 prosentista 52,4 prosenttiin. Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja vaalien ääniharavan Jani Kurvisen kulmakunta on tuolla lukemalla edelleen selkeästi Someron keskustalaisin alue.

Someron keskustataajaman äänestysalueilla keskustan kannatuksen lasku oli pienempää kuin kylillä. Joensuun äänestysalueella keskusta sai 30,6 prosenttia äänistä, kun vuonna 2017 sen osuus oli 38,5 prosenttia. Kirkon alueella keskusta päätyi vuoden 2017 vaalien 42,1 prosentista nyt 31,4 prosentin kannatukseen.

Perussuomalaiset kasvatti kannatustaan kaikilla kolmella alueella tasaisesti. Puolue keräsi 16–19 prosenttia äänistä edellisvaalien 5–6 prosentin sijasta.

Someron kaupunginhallituksessa istuva keskustan Hannu Kesäniemi löytää syyn keskustan Somerniemen romahdukseen vaalien alla käydystä koulukeskustelusta. Kesäniemi asuu itse Somerniemellä, jossa sijaitsee toinen Someron kyläkouluista. Toinen on Pitkäjärvellä.
– Koulukeskustelu lähti väärille raiteille ja hämmensi kovasti väkeä. Sain itsekin ihmetteleviä kyselyitä ja kipakkaa palautetta asiasta, Kesäniemi sanoo.

Kesäniemi huomauttaa, että keskusta vei itse osaltaan koulukeskustelua harhaan:

– Keskustan vaalien alla julkaisemista vaaliohjelmista sai sen kuvan, että keskusta olisi valmis siirtämään 3–6-luokat pois kyläkouluista. Tällaista ei ole kuitenkaan päätetty missään keskustan porukoissa. Se on vain yksi vaihtoehto, joka on nostettu esille muiden joukossa. Esimerkiksi itse en tuota vaihtoehtoa kannata.

Kesäniemi toteaa korona-ajan vaikuttaneen osaltaan siihen, että ehdokkaiden omia kantoja on ollut vaikeampi tuoda esiin.
– Äänestäjiä ei voinut tavata henkilökohtaisesti. Sama koskee omaa ryhmää, sillä myös ryhmäkokoukset on pidetty sähköisesti. Sähköiset kokoukset eivät korvaa ihmisten tapaamista.

Valtuustopaikkansa 95 äänellä uusinut Kesäniemi korostaa, että kouluasian käsittely on Somerolla vielä kesken.
– Odotamme edelleen selvityksiä, jotta asiasta päästään keskustelemaan. Mitään päätöksiä ei ole tehty. Eri päättäjillä on erilaisia mielipiteitä varmasti myös ryhmien sisällä.