Kilpelän vanha kauppatalo puretaan Somerolla – valtuusto myönsi kahden vanhan talon purkamiseen 80 000 euroa

0
Someron kaupunki etsii nyt purkajaa Kilpelän vanhalle kauppatalolle. Kuvat: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Someron kaupunki purkaa Kilpelän entisen kauppatalon sekä vanhan rivitalon Kuivamaidon kiinteistön tuntumasta. Someron kaupunginvaltuusto myönsi äänestyksen jälkeen 80 000 euron lisämäärärahan talojen purkutöille.

SDP:n Riitta Lehtinen esitti asian palauttamista valmisteluun siten, että taloille yritettäisiin ensin löytää ostajat. Lehtisen ehdotus hävisi äänestyksessä luvuin 25–10. Lehtisen esitystä tukivat SDP:n edustajien lisäksi keskustan Maija Tuomola, vihreiden Katariina Kauriinoja sekä vasemmistoliiton Heikki Lehtinen ja Jukka Lehtilä.

Riitta Lehtinen teki vastaavan esityksen kiinteistöjen laittamisesta myyntiin myös kaupunginhallituksessa, mutta siellä esitys kaatui äänin 7–2.

Kaupunginvaltuusto kävi asiasta maanantaina pitkän keskustelun. Purkamista kannattaneet huomauttivat talojen sijaitsevan keskellä yritysaluetta, jolloin niiden myynti hankaloittaisi kaupallisen toiminnan laajentamista. Talot kuuluvat myös samaan viemäri- ja vesijohtoverkkoon Kuivamaidon alueen muiden kiinteistöjen kanssa.

Kaksikerroksinen Kilpelän pienkerrostalo sijaitsee K-raudan takapihan tuntumassa. Talossa toimi Paul Kilpelän Uusi Ruokatavarakauppa vuosina 1935–1960. Talossa on neljä asuntoa. Purettavassa vuonna 1957 rakennetussa rivitalossa on niin ikään neljä asuntoa.

Kuivamaidon tuntumasta purettavassa riivitalossa on neljä asuntoa.

Kaupunginvaltuusto myönsi kaupungin työntekijöiden työhyvinvointiin 71 000 euron lisämäärärahan.

Kaupunki korottaa työyksikköjen yhteiseen työhyvinvointitoimintaan käytettävissä olevan rahan 30 eurosta 100 euroon työntekijää kohden. SamallaePassin saldo nostetaan 55 eurosta 100 euroon ja kaikille tarjotaan viisi uimahallilippua. Lisäksi henkilökunnan yhteiseen tilaisuuteen varataan 10 000 euroa. Ylimääräisten etujen arvo on 160 euroa työntekijää kohden ja kokonaiskustannukset 81 000 euroa.

Riitta Lehtinen esitti, että osa asiasta olisi palautettu uuteen valmisteluun. Lehtinen kaipasi työntekijöille taloudellisten etujen lisäksi yhtä vapaapäivää.

Ehdotus kaatui äänin 23–12, joten valtuusto totesi SDP:n koronabonuksesta tekemän valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi. Vapaapäivää koskevan uuden valmistelun kannalla olivat SDP:n lisäksi vasemmistoliitto, perussuomalaiset, vihreät ja kristillisdemokraatit.