Kiskon kivimakasiinissa tuhti paikallisstartti – Kiskon kuuma kesä esittelee liki 80 taideteosta

0
Näyttelytilan kolmannen kerroksen teema on meri. Lasitaiteilija Hanna Virtomaa (vas) ja valokuvaaja Marjut Koskinen ovat koostaneet merellisiä tunnelmia koko salin täydeltä.

Kiskon kivimakasiinin näyttelykesä saa torstaina monipuolisen ja paikallisen avauksen. Kiskon kuuma kesä -niminen näyttely kokoaa peräti kahdeksan paikallisen harraste- ja ammattitaiteilijan töitä kivimakasiinin kolmeen kerrokseen. Teoksia on nähtävillä kaikkiaan liki 80, ja näyttelyn järjestävän Kisko-Seura ry:n puheenjohtaja Paula Rauman uskoo, että tapahtumaköyhän koronavuoden jälkeen ihmisillä riittää kulttuurinnälkää tuleville kuukausille.

– Kyllä sen aistii, että kulttuurinnälkää on. Myös taiteilijoista huokuu halu päästä esittelemään pitkästä aikaa töitään. Esimerkiksi tämä kesän avajaisnäyttely kasattiin alle kuukaudessa, idea syntyi reilusti toukokuun puolella. Ei mennyt kauaa, kun mukana oli kaikki kahdeksan taiteilijaa, Rauman iloitsee.

Leena Liétzenin rauhalliset muotokuvat ovat esillä kivimakasiinin toisessa kerroksessa.

Rauman on hakenut korona-aikana inspiraatioita maalauksiinsa sellaisesta, mikä ei ole ollut sallittua. Siispä Raumanin kivimakasiinin ensimmäisen kerroksen töissä onkin laaja kirjo kirkkaita värejä ja ihmisjoukko esimerkiksi omenankorjuutalkoissa, vappujuhlissa tai vauhdikkaassa ravintolaillassa.

– Todellisuudessa korona-aikana on ollut paljon yksinäisyyttä ja erillään oloa, joten halusin tehdä taidetta aivan päinvastaisesta. Siitä kaikesta, mistä ihmiset ovat runsaan vuoden aikana haaveilleet, Rauman taustoittaa.

Raumanin kanssa ensimmäisessä kerroksessa tuoreita töitään esittelevät myös Rafael Saifulin, Mika Rajaniemi ja Sonja Ihalainen. Yhteinen teema ensimmäiselle kerrokselle ovat ilo ja kirkkaat värit, jotka puolestaan vaihtuvat kerrosta ylempänä seesteiseen harmaaseen, vaaleisiin värisävyihin ja mustaan. Siellä Eila Kymäläisen hillityn tyylikkäät maisemat soljuvat yhteen Leena Liétzenin herkkien muotokuvien kanssa.

– Kukaan ei ainakaan pääse sanomaan, että kivimakasiinin näyttely oli sitä yhtä ja samaa alusta loppuun. Voi sanoa, että joka kerros vie katsojan aivan eri maailmaan ja tunnelmiin, Kymäläinen hymyilee ja kuvailee toista kerrosta rauhoittumisen tilaksi ensimmäisen kerroksen riemun ja railakkuuden jälkeen.

Näyttelytilan kolmannen kerroksen teema on meri. Lasitaiteilija Hanna Virtomaa (vas) ja valokuvaaja Marjut Koskinen ovat koostaneet merellisiä tunnelmia koko salin täydeltä.
Paula Raumanin korona-ajan töissä esiintyvät ne asiat, joista ihmiset ovat kuluneen vuoden aikana haaveilleet. Yhdessä teoksessa kuvataan tunnelmia sillä hetkellä, kun ravintoloiden aukiolorajoitukset viimein raukeavat.

Kolmannessa kerroksessa seesteisyys ja rauha saa jatkoa, mutta maisema vaihtuu. Nyt ollaan merellä ja näihin tunnelmiin katsojan vievät Marjut Koskisen Jussarön saarelta ottamat valokuvat ja Hanna Virtomaan mystistä tunnelmaa hohtavat lasiteokset. Kaiuttimista kantautuva meren pauhu ja laineiden liplatus ovat omiaan siirtämään ajatukset mantereelta saaristoon.

– Valokuvat on otettu viime kesän loppupuolella Jussarössä, johon ihastuin paikkana heti. Saariston kauneus ja meri olivat sellaisia elementtejä, jotka tarjosivat paljon inspiraatiota koostaessani mystiikkaa valokuviin, Koskinen kertoo.

Virtomaan lasityöt puolestaan leikkivät valolla ja varjolla. Inspiraationa ovat olleet esimerkiksi meduusat, joita hän kertoo ihailleen lapsesta asti.

– Niissä on jotain mystistä, jonka halusin vangita myös teokseeni.

Rafael Saifulin on kuvannut maalauksissaan Kiskoa eri kulmista. Näkemys kirkonkylästä on kirkkaine väreineen kaunista katseltavaa.

Kiskon kuuma kesä -näyttely on avoinna seuraavat kaksi viikkoa, ja heinäkuun alussa kivimakasiini täyttyy Helsingin Vapaan Taidekoulun opiskelijoiden teoksista. Elokuussa vuorossa on puolestaan Saara ja Maija Tinellin akryyli- ja akvarellitöitä. Kivimakasiini palaa näin ollen yhden hiljaisemman kesän jälkeen jälleen ”tavalliseen näyttelyrytmiin”.

– Viime kesänä meillä oli oikeastaan vain yksi näyttely, joten nyt voidaan sanoa, että palaamme jälleen vanhaan normaaliin. Toivotaan, että ihmiset lähtevät liikkeelle. Sen voi ainakin luvata, että elämyksiä ja nähtävää on pitkin kesää tarjolla, Rauman iloitsee.

Kiskon kuuma kesä -näyttely 10.–24.6. Kiskon kivimakasiinissa osoitteessa Toijantie 14. Avoinna ti–su kello 13–17, vapaa pääsy.