Kohti vapaampaa kesää

0
Koronarajoituksia on purettu, ja yleisötilaisuuksia voi järjestää vapaammin. Salossa iltatorit on tarkoitus aloittaa heinäkuussa.

Varsinais-Suomi palasi keskiviikkona koronapandemian perustasolle. Tämä tarkoittaa rajoitusten merkittävää höllennystä, mikä helpottaa erityisesti tapahtuma- ja teatterialan toimijoita.

Erilaisten rajoitusten kanssa on jouduttu elämään jo yli vuosi. Korona tuli Suomeen ja Saloon ryminällä viime vuoden kevättalvella ja löi ihmisten vapaan liikkumisen ja elinkeinoelämän polvilleen.

Virus rauhoittui viime kesällä, jolloin tartuntoja ei juuri havaittu. Tiukat rajoitukset pidettiin kuitenkin voimassa, eikä suuria yleisötapahtumia järjestetty. Salossa suositut iltatorit peruttiin koko kesältä.

Toinen aalto iski syksyllä ja muistutti, että pandemia on yhä voimissaan. Vuodenvaihteen tienoilla tartunnat taas laskivat, ja tilanne näytti rauhoittuneen. Ärhäköiden virusmuunnosten vauhdittama kolmas aalto vyöryi kuitenkin uudestaan päälle, ja tartunnat lähtivät jyrkkään nousuun. Salossa koronan pahin jakso koettiin juuri keväällä.

Kesän lähestyminen ja tasaisesti etenevät rokotukset taittoivat koronan kolmannen aallon. Tällä hetkellä näyttää hyvältä, ja tartunnat laskevat lähes koko Euroopassa.

Suomessa tilannetta voidaan pitää oikein hyvänä. Koko maassa ilmaantuvuusluku oli keskiviikkona jo alle 23.

Varsinais-Suomi on ollut koronakartalla pahimpien maakuntien joukossa, mutta tilanne on helpottunut merkittävästi. Ilmaantuvuusluku on alle 20, ja maakunnassa on kirjattu myös nollapäiviä. Salossa on raportoitu viime viikkoina vain yksittäisiä tartuntoja, ja nollapäiviä on ollut useita.

Kaikki mittarit osoittivat, että Varsinais-Suomi voi palata koronapandemian perustasolle. Perusteita tiukoille varotoimille ei maakunnassa ollut, ja aluehallintoviraston päätöksellä osallistujamääriä ei enää rajoiteta sisä- ja ulkotapahtumissa. Maskien käyttöä suositellaan edelleen julkisissa tiloissa ja joukkoliikenteessä.

Jos suunta jatkuu, olemme matkalla kohti vapaampaa kesää. Salon perinteiset iltatoritkin on tarkoitus avata heinäkuussa.

On syytä muistaa, että koronaa ei ole vielä kokonaan nujerrettu. Koronaa on Euroopassa ja maailmalla vielä paljon. Myös uusia virusmuunnoksia voi tulla ulkomailta Suomeen. Harkittu varovaisuus väkijoukoissa ja tapaamisissa on edelleen paikallaan.