Kokoomus vahvoilla Someron kaupunginhallituksen johtoon – perussuomalaiset jälleen tauon jälkeen hallitukseen

0
Someron nykyinen kaupunginvaltuusto piti viimeisen kokouksensa viime maanantaina. Uusien valtuustojen toimikausi alkaa elokuun alussa. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Someron suurimmat valtuustoryhmät lähtevät vaalien jälkeisiin paikkaneuvotteluihin maltilla. Puolueissa vannotaan oikeudenmukaisen paikkajaon nimiin keskustan vaalitappion jälkeen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikkaa povataan laajalla rintamalla kokoomukselle, jonka paikkamäärä pysyi vaaleissa ennallaan eli seitsemässä.
– Totta kai kaupunginhallituksen puheenjohtajuus kiinnostaa ja sitä myös lähdemme hakemaan, Someron Kokoomuksen puheenjohtaja Totti Nuoritalo sanoo.

Samanlainen viesti tulee SDP:ltä, jolla on valtuustossa kuusi edustajaa.
– Lähtökohtaisesti kaupunginhallituksen puheenjohtajuus on kokoomuksen paikka, Someron Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Antti Kotti toteaa.

Keskusta pitää tällä hetkellä hallussaan niin kaupunginvaltuuston kuin kaupunginhallituksen ykköspaikkoja.
– Toinen puheenjohtajuus menee nyt muille, mutta toinen kuuluu edelleen meille, Someron Keskustan puheenjohtaja Tero Pirttilä huomauttaa.

Keskusta on vaalitappiosta huolimatta säilyttämässä muuten asemansa kaupunginhallituksessa. Keskustan kaksitoista paikkaa riittää edelleen siihen, että puolue saa yhdeksänjäseniseen kaupunginhallitukseen neljä paikkaa. Myös SDP pitää nykyiset kaksi paikkaansa.

Kokoomuksella on pian toimintansa päättävässä kaupunginhallituksessa kolme paikkaa, mutta niistä yksi on nyt menossa vaalivoittaja perussuomalaisille.
– Emme voi tavoitella puheenjohtajuutta ja kolmea paikkaa, joten kaksi paikkaa on realistinen ajatus, Nuoritalo toteaa.

Someron perussuomalaisten puheenjohtaja Matias Mäkinen allekirjoittaa muiden laskelmat.
– Kuudella valtuutetulla meille kuuluu kaupunginhallitukseen yksi paikka. Lisäksi lähdemme tavoittelemaan yhtä tai kahta paikkaa per lautakunta.

Kokoomus sai viime vaalien jälkeen kaupunginhallitukseen kolmannen paikan puolueiden välisellä sopimuksella. Puhtaasti vaalimatematiikan mukaan 17 valtuustopaikkaa vaaleissa saaneelle keskustalle olisi kuulunut viisi paikkaa. Se olisi kuitenkin tuonut puolueelle hallitukseen yksinään ehdottoman enemmistön, mikä taas ei ollut muiden ryhmien mieleen.
– Jollekin se yksi paikka piti sitten antaa, Pirttilä kuittaa runsaan neljän vuoden takaiset neuvottelut.

Someron lautakunnista keskusta johtaa tällä hetkellä teknistä lautakuntaa ja ympäristölautakuntaa. Molemmissa on yhdeksän jäsentä. Perusturvalautakunnan puheenjohtajuus on SDP:llä ja sivistyslautakunnan kokoomuksella. Näihin lautakuntiin kuuluu yksitoista jäsentä.
– Sivistys on perinteisesti kokoomusta lähellä, joten sivistyslautakunnan puheenjohtajuus kiinnostaa meitä edelleen, Totti Nuoritalo toteaa.

SDP:n hakee jommankumman superlautakunnan ykköspaikkaa.
– Se on joko perusturva tai sivistys, Antti Kotti sanoo.
SDP:llä on tällä hetkellä myös lakisääteisen tarkastuslautakunnan puheenjohtajuus.

Neljä valtuustopaikkaa voittanut perussuomalaiset ilmoittautuu myös kisaan lautakuntien ykköspaikoista.
– Teknisen lautakunnan puheenjohtajuus olisi ehkä mieluisin, mutta tuskin se on meille saatavissa, Matias Mäkinen huomauttaa.

Ryhmät aloittavat viralliset paikkaneuvottelut juhannuksen jälkeen.

Päättäjät: Kuluneella kaudella liikaa tempoilua ja säätämistä

Luottamuspaikkaneuvottelujen myötä kunnallisten päättäjien katse on suunnattu jo tulevaan. Tero Pirttilällä, Totti Nuoritalolla, Antti Kotilla ja Matias Mäkisellä on omia toiveita tulevalle valtuustokaudelle.

Keskustan Pirttilä peräänkuuluttaa esittelijöiden työn arvostamista.
– Toivon, että virkamiesten osaamiseen luotettaisiin nykyistä paremmin. Google ei ole aina viisaampi kuin virkamies.

Keskustan Tero Pirttilä toivoo muutosta siihen, miten esittelijöitä eli virkamiehiä kohdellaan. Vieressä keskustan Riitta Ryhtä. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Kokoomuksen Nuoritalo toivoo, että syksyllä työnsä aloittava valtuusto olisi nykyistä kykenevämpi ja halukkaampi yhteistyöhön ja kompromisseihin.
– Nyt on neljän vuoden jäljiltä keskeneräisiä asioita, kun asioita on säädetty, varavaltuutettuna asioita katseleva Nuoritalo sanoo.

SDP:n Kotin toive on, että uudella kaudella asioita käytäisiin yhdessä lävitse aiempaa enemmän ja hankkeita pohjustettaisiin entistä paremmin.
– Näin asioita voitaisiin viedä yhdessä paremmin eteenpäin. Kuluneella kaudella toiminta on ollut tempoilevaa, ja erityisesti kokoomukselta on tullut viime hetken ehdotuksia. Tehtyihin linjauksiin pitäisi pystyä sitoutumaan aiempaa paremmin.

Myös perussuomalaisten Mäkinen odottaa muutosta toimintatapaan.
– Isoissa asioissa on tullut käsittämättömiä loppumetrien yllätyksiä ja viime hetken muutoksia. Kokoomus ja SDP saivat varsinkin loppukaudella asiat sekaisin niin urheilukentän kuin palvelutalon osalta. Tuollaiset äkkinäiset liikkeet ja mielenmuutokset pitää saada pois.