Kosonen on takuu sateesta – Formuloita seuraavalla Esan suurlupauksella ei ole olosuhdeonnea

0
Someron Esan Silja Kosonen heitti Turun Paavo Nurmi Gamesissa viidenneksi kovassa seurassa. Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Jos haluat tietää, milloin sataa, tarkista se Silja Kososen kilpailukalenterista.

18-vuotiaalla Someron Esan suurlupauksella ei nimittäin ole olosuhdeonni myötä.

Pari viikkoa sitten Somerolla rankkasade keskeytti lupaavasti alkaneen kisan ja tiistaina Turussa taivas aukesi vain 10 minuuttia ennen kisan alkua. Moukarihäkistä tuli hetkessä ylisuuri kahluuallas, eivätkä heittäjät pystyneet pitämään itseään lämpimänä ja kuivana.

– Jos olisin yrittänyt pitää itseni lämpimänä ja lähtenyt katoksen alta, olisin kastunut heti, Kosonen harmitteli.

Olosuhteisiin nähden viides sija kovassa seurassa tuloksella 69,50 oli Kososelta hyvä suoritus. Vaikkakin olympiaraja jäi tasan kolmen metrin päähän.

Kosonen heitti Suomen ennätyksen 72,44 ja kuuden sentin päähän olympiarajasta kolme kuukautta sitten Kaustisella. Tuolloin taivaalta satoi lunta.

– Itse asiassa lumisade on kivempi kuin vesisade. Lumi ei kastele niin paljon ja pystyn pitämään itseni paremmin lämpimänä, Kosonen mietti.

Vieressä Kososen veden olomuotoanalyysille nauranut kilpasisko Krista Tervo jäi Kososesta viisi senttiä ja oli kisan kuudes.

Tiistain kilpailun voitti Puolan Malwina Kopron, joka heitti ensimmäisellään 75,40. Sen jälkeen niin Kopronin kuin muiden heittäjien taso laski, kun sade jatkui ja jopa yltyi.

Moninkertainen arvokisavoittaja ja maailmanennätysnainen Puolan Anita Wlodarczyk oli kolmas tuloksella 72,42. Wlodarczykin kommentteja ei valitettavasti saatu ylitsepääsemättömän kielimuurin vuoksi.

Kosonen myönsi, että kilpaileminen maailmantähtien kanssa saattoi jopa vähän jännittää.

– Ihastelin muiden heittoja jo lämmittelyssä. Olin fiiliksissä jo pelkästään siitä, kun he kävelivät mun ohi, Kosonen naurahti.

Samalla takavasemmalta tilanteeseen puuttui suomalaisten yleisurheilukisojen vip-tiloja jo vuosikymmenien ajan kolunnut Ilkka Kanerva (kok.), joka kopautti Kososta sateenvarjollaan ja tokaisi:

– Kuule Silja. Parin vuoden päästä ne ihailevat sua.

Kosonen sai Paavo Nurmi Gamesista ison kasan arvokkaita rankingpisteitä, joilla hän kohentaa nykyistä listasijoitustaan (53.).

Olympialaisiin pääsee ylittämällä 72,50 tai olemalla rankingissa 32 parhaan joukossa. Kosonen jatkaa olympiapaikan jahtaamista ensi viikolla Orimattilassa.

Vaikka olympiapaikkaa ei tällä kertaa tulisi, Kososella on terveenä pysyessään edessä vielä pivollinen aikuisten arvokisoja.

Seuraavan vuoden Kosonen keskittyy pelkästään urheiluun, sillä hän ei saanut opiskelupaikkaa Turun yliopistosta. Kosonen haki luokanopettajaksi.

– Ei se ollut yllätys, koska valmistautumiseni oli huono ja olosuhteet epäreilut. Osa meistä joutui tekemään pääsykokeen ulkona teltassa kovassa tuulessa, Kosonen ihmetteli.

– Olen oikeastaan iloinen, että voin pitää välivuoden ja keskittyä urheiluun ja muuhun elämään.

Yksi osa ”muuta elämää” on formula ykköset, josta Kosonen kiinnostui alkuvuonna katsottuaan Netflixin realitysarjan ”Taistelu paalupaikasta”.

– Sen jälkeen olen katsonut jokaisen gp:n, Kosonen paljasti.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments