”Kosos-kiintiö” on täytetty – TikTok-aktiivi Jessica Kosonen tulee pommittamaan hyppysyöttöjä Salohalliin

0
Jessica Kosonen on mestaruusliigatasolle laadukas lentopalloilija jokseenkin jokaisella osa-alueella - oiva yleispelaaja siis. (kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

LP Viestin vaihtuvuus tulevalle lentopallon naisten mestaruusliigakaudelle on jopa poikkeuksellisen pieni. Viime kauden liigaryhmästä jatkaa yhdeksän pelaajaa, ja yhdessä muutoksessakin sukunimi ja pelipaikka säilyvät samoina.

Salolaisryhmässä on ehditty tottua kahdeksana kautena laatu-Kososeen. Viime kauden kapteeni ja yleispelaaja Noora pohtii vielä peliuransa jatkoa, mutta niin sanottu Kosos-kiintiö säilyy silti. Jessica Kosonen on helppoa nähdä suorana korvaajana sukunimikaimalleen.

Jessica Kosonen on lukeutunut Mestaruusliigan kärkipään yleispelaajiin jo useamman vuoden ajan. Viime kaudella oli lähellä, että kanssapelaajat olisivat äänestäneet hänet sarjan tähdistöseitsikkoon. Ne paikat menivät lopulta kotimaassaan Hollannissa uraansa jatkavalle LP Viestin Anniek Siebringille sekä LP Kangasalan salolaiskasvatille Ronja Heikkiniemelle.

Kauden 2018–2019 Sveitsissä pelannut 24-vuotias Kosonen on hakenut enemmän tai vähemmän aktiivisesti pelipaikkaa ulkomailta. Niitä haluja on vähentänyt tuttuakin tutumpi asia, koronavirustilanne.

– Mietin kyllä ulkomaita nytkin, mutta ei tullut mitään sellaista tarjousta, mikä olisi ollut merkittävästi tätä parempi. Ehkä sitten ensi vuonna tilanne on toinen, kun ihmisiä on rokotettu enemmän muuallakin Euroopassa, Kosonen puntaroi.

– LP Viestin pelaaminen Mestarien liigassa oli puolestaan varsin tärkeä syy siihen, miksi tulin juuri Saloon. Varsinkin kun muut suomalaisjoukkueet eivät kansainvälisiä pelejä ensi kaudella pelaa, hän lisää.

Kevät oli useammallakin tavalla ikimuistoinen. Ylöjärven Ryhdin kasvatti pääsi ensimmäistä kertaa juhlimaan aikuisten arvokisapaikkaa. Sitä ennen hänen edustamansa Pölkky Kuusamo pelasi LP Viestiä vastaan liigafinaaleja, kun välierävastustaja LP Kangasalan kausi päättyi yhtäkkiä.

– Oli tosi hienoa, kun EM-kisapaikka varmistui. Erityisen kivaa siitä teki se, että pääsin itsekin pelaamaan siinä ratkaisseessa ottelussa.

Mieleen jäävät taatusti myös tätä saavutusta seuranneet ajat. Maajoukkue vietti takuulla pitkältä tuntuneet karanteeniviikot slovakialaisessa majapaikassa.

– Se karanteeni oli melkoista selviytymistaistelua. Hotelli ei ollut ihan parhaassa kunnossakaan – minulla kun on allergiaoireita, niin koko hotellissa ollut vanha kokolattiamatto ei niissä auttanut.

Kosonen on sinällään nuoresta iästä ja yhdestä Sveitsin kaudesta huolimatta pelannut jo lähes 200 liigaottelua. Silti hän toi viime kaudella peliinsä uuden elementin eli viime kesästä alkaen harjoitellun hyppysyötön.

Tämä johti osaltaan naisen sijoittumiseen toiseksi Mestaruusliigan runkosarjan ässäsyöttötilastossa.

– ”Hypäri” lähti sujumaan ihan hyvin. Varmaan sitä voi lähtökohtaisesti pitää jatkossakin pääsyöttönäni, vaikka harjoittelen kyllä esimerkiksi hyppyleijaa ja hybridiäkin. Ja saattaa valmennuksellakin olla näihin sanansa sanottavana, Kosonen hymähtää.

Valmennuksella on sanottavana ainakin se, että LP Viesti pyrkii olemaan pelote syöttöviivan takaa.

– Vaikka olemme pelanneet jatkuvasti finaaleissa ja voittaneet usein mestaruudenkin, olemme lopulta harvoin olleet paras syöttöjoukkue. Nyt uusien pelaajien (Kosonen ja Jenni Jantunen) myötä syöttöön odotetaan parannusta, ja lisäksi Iina Andrikopoulou sekä Arita Ternava ainakin harjoittelevat hypäriä, kertoo päävalmentaja Tomi Lemminkäinen.

Lentopallokenttien lisäksi ahkeruutta on riittänyt Kososella muuallakin. Tampereen yliopistossa alkaa kolmas lukuvuosi hallintotieteiden tutkinto-ohjelmassa.

– Tämä korona-aika on vauhdittanut asioita, ja etenemistahti on ollut sen takia paljon nopeampi kuin olisin odottanut, aiemmin suurlähettilään tai diplomaatin urahaaveistaan kertonut Kosonen miettii.

Jonkinlaiseksi harrastukseksi voinee laskea mobiilisovellus TikTokin. Videopalvelutilille on kertynyt lähes viisituhatta seuraajaa.

– Se on erittäin hauska sovellus, ja tykkään siitä tavasta, jolla sen avulla voi tavoittaa enemmän ihmisiä kuin vaikka Instagramissa. Olen aiemmin voimistellut ja tanssinut, ja niistä on kivaa tehdä videoita, hän kuvailee.

Kososelta puuttuu vielä Suomen mestaruus. Daniel Kososelta löytyy puolestaan kolme korkeushypyn halli-SM-kultaa. Jää nähtäväksi, kumpi tapahtuu ensin: isosiskon SM-kultamitali vai pikkuveljen voitto Kalevan kisoissa.

Jenni Jantunen, Satakunnasta Saloon.

Suurkaupunki Salo, kun silmin katsotaan

Jenni Jantusella on edessä mielenkiintoinen haaste. Hänen pitäisi syrjäyttää peliaikaa saadakseen jompikumpi maajoukkueen keskitorjujista.

Parikymppinen Jantunen lähtee uusiin liigatuuliin neljän LP-Vampulassa vietetyn kauden jälkeen. Kun jonkinlaisin silmin katsotaan, voi Salosta puhua suurkaupunkina. Onhan Jantunen kotoisin Kiukaisista (ennen kuntaliitosta noin 3 300 asukasta) sekä pelannut lentopalloa Eurassa (noin 11 000) ja Huittisissa (noin 10 000).

– Onhan tämä hieman jännittävää, Jantunen luonnehtii hymyillen uutta aluevaltaustaan.

Hän on panostanut opiskeluihin, mikä johti ylioppilaskirjoituksissa useampaan parhaaseen arvosanaan eli laudaturiin. Lentopallouran rinnalla kulkee myös toinen ura.

– Pääsin sisään Turun yliopistoon ja aloitan syksyllä oikeustieteellisessä tiedekunnassa. ”Oikiksesta” on monta suuntaa jatkaa eteenpäin, ja akateeminen ura on kiinnostanut kyllä jo pidempään, tosi kovaksi koiraihmiseksi tunnustautuva pelaaja kertoo.

Jantunen oli viime kauden runkosarjassa ässäsyöttötilaston viides. Torjuntapisteitä kertyi 35 – vertailun vuoksi niitä oli uudella joukkuekaverilla Nea Haataisella 37.

Hyökkäyksistä päättyi Jantusella pisteeseen 35, Haataisella 50 prosenttia. Varsinkin tässä kategoriassa vertailu on tosin jo epäreilua esimerkiksi joukkueiden ja passarien yleisen tason takia.

Kosonen vaihtuu Kososeen, ja Jantunen saapuu – lähes koko mestarijoukkueen runko jatkaa LP Viestissä

Iloinen Czakan-yllätys Salohallin tropiikissa – LP Viestille mittaamattoman tärkeää on myös Tuchashvilin jatko