Kristillisdemokraattien Sari Essayah tyytyväisenä Varsinais-Suomen kiertueella – ”Olemme olleet haluttu vaaliliittokumppani”

0
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah teki maanantaina kampanjakiertueen, joka kulki Raisiosta Turun, Kaarinan ja Paimion kautta Halikkoon. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah on erittäin tyytyväinen puolueensa vaaliasetelmiin Varsinais-Suomessa. Essayah teki maanantaina maakunnassa kampanjakiertueen, joka alkoi iltapäivällä Raisiosta ja päättyi illalla Halikon Prismalle.

– Meillä on Varsinais-Suomessa hyvä tilanne: meillä on vaaliliittoja, joiden uskon tuottavan hyviä tuloksia. Niin kuin esimerkiksi täällä Salossa. Olemme olleet näissä vaaleissa haluttuja vaaliliittokumppaneita, hän summasi.

Varsinais-Suomessa KD on vaaliliitossa kahdessatoista kunnassa, muun muassa Salossa, Somerolla, Sauvossa ja Kemiönsaaressa. Salossa kristillisdemokraatit ovat vaaliliitossa keskustan ja RKP:n kanssa. Vaaliliitossa on yhteensä 64 ehdokasta, joista kymmenen on KD:n ehdokkaita.

Essayah näkee, että vaaliliitot voivat olla kristillisdemokraateille keino menestyä. Tavoitteena on saada mahdollisimman paljon puolueen edustajia läpi valtuustoihin.

– Meillä on vahvoja listoja ja vahvoja asetelmia. Ja meillä on myös ehdokkaita aivan uusissa kunnissa. Esimerkiksi Mynämäellä, missä meillä ei aiemmin ole ollut ainuttakaan ehdokasta, on nyt seitsemän ehdokasta. Ja Nousiaisissa on kaksi ja Kemiönsaaressa kaksi, Essayah iloitsee.

Essayah on hyvillään myös siitä, että ehdokkaissa on tapahtunut uusiutumista.

– Joukossa on paljon ensikertalaisia ja kohtalaisesti myös nuoria. Mutta ehdokashankinnassa nähtiin tämän päivän henki, että työelämä imee ihmisistä kaiken. Työikäisiä on vaikeampi saada ehdokkaiksi kuin eläkeläisiä.

Vaalikampanjointi turuilla ja toreilla on tullut näissä vaaleissa mahdolliseksi koronarajoitusten vuoksi vasta viime metreillä. Halikon Prisman luona Essayah kohtasi paikallisia KD-ehdokkaita ja lisäksi muutamia häntä tervehtimään tulleita äänestäjiä.

Essayah ei näe, että menetetyillä kampanjointiviikoilla olisi suurta merkitystä puolueen vaalitulokselle, varsinkaan pienemmillä paikkakunnilla.

– Ihmiset tuntevat täällä toisensa ja tietävät myös sen, mitä ehdokkaat ovat tehneet vaalien välillä. Salossakin meillä on ehdokkaita, jotka ovat tehneet vuosien varrella paljon työtä.

Kristillisdemokraattien vaalilause on Koko maa mukana. Yhtenä tärkeimpänä tavoitteena puolueella onkin taata kuntien peruspalvelut koko Suomessa, ettei maa jakaantuisi eriarvoisesti – ei maantieteellisesti, eikä sosiaalisesti.

Saman periaatteen kautta Essayah näkee myös esimerkiksi Saloa koskettavan Tunnin juna -hankkeen.

– Tunnin junalla on tietynlainen etumatka. Se on päässyt ratahankkeista parhaiten taloudellisesti ja suunnittelullisesti eteenpäin. Mutta Suomen rataverkon parantaminen on koko maan etu, ja maan kaikkia ratahankkeita pitäisi viedä eteenpäin, hän painottaa.

Koska suurin osa kuljetuksista tapahtuu Suomessa teitä pitkin, Essayah ei unohtaisi myöskään tieverkoston ja autoteknologian kehittämistä.

– Liikenteeseen pitäisi olla monipuolinen lähestymistapa. Uskon, että sähköautot ovat välivaihe. Vasta vetyautojen kautta päästään liikenteen päästöttömyyteen. Sähköautoja enemmän laittaisin satsausta biokaasuun ja kaasuautoihin ja pitäisin tässä välivaiheessa huolta, että on biopohjaisia polttoaineita. Sähköautojen teknologian vuoksi joudutaan aika paljon verottamaan luontoa, minkä takia en liputtaisi niin vahvasti sähköautoilun puolesta.