Laadukasta tuomarityöskentelyä – erotuomarit tulkitsevat edelleen tiettyjä tilanteita, vaikka VAR on mukana kuvioissa

0
Ranskan keskikenttätähdellä Paul Pogballa oli asiaa espanjalaiselle avustavalle erotuomarille Juan Carlos Yuste Jimenezille. Kuva: Lehtikuva/AFP/Matthias Hangst

Jalkapallon EM-lopputurnauksessa tulee viikko täyteen ja ainakin tähän asti tuomarikohuilta on vältytty. Erotuomarit avustajineen ovat siis suoriutuneet toistaiseksi korkealla tasolla.

– Mitään yksittäisiä asioita ei ole noussut esiin, mitkä olisivat jälkeenpäin puhuttaneet. Tuomarit ovat pärjänneet erittäin hyvin, Salon Erotuomarikerhon puheenjohtaja ja futsalissa FIFA-tuomarina toimiva Arttu Kyynäräinen vahvistaa näkemyksen.

VAR eli videotuomari-järjestelmä on käytössä nyt ensimmäistä kertaa EM-tasolla. Toki VAR on tuttu apuväline jo vuoden 2018 Venäjän MM-kisoista sekä eurooppalaisista huippuliigoista.

VAR:n avulla voidaan tarkistaa, onko maali tehty sääntöjen mukaisesti, jäikö selkeä rangaistuspotku viheltämättä (tai vastaavasti, oliko tuomittu pilkku todella rangaistuspotkun arvoinen) ja oliko pelaajan tekemä rike mahdollisesti suoran ulosajon arvoinen. Suora punainen kortti voidaan myös kumota videotuomarin avulla.

– VAR:sta huolimatta tuomarin työssä on edelleen mukana tulkintaa rankkari- ja ulosajotilanteissa. Toki tuomarin on varmasti mukava nähdä muutaman kerran tilanne videolta kuin että näkee sen livenä kerran huonosta kulmasta pitkän spurtin jälkeen. VAR:n avulla päätökset menevät todennäköisimmin oikein, Kyynäräinen kiteyttää.

VAR on hylännyt kisojen aikana jo muutamia maaleja, joita ei välttämättä olisi muuten hylätty. Esimerkiksi Joel Pohjanpalo oli hiuksenhienossa paitsiossa puskiessaan pallon Venäjän verkkoon.
– Jos tuomari ei ole tuhatprosenttisen varma paitsiosta, ei hän nosta lippua. Väärä liputus selkeässä maalintekotilanteessa on huonompi vaihtoehto kuin se, että tilanne katsotaan jälkikäteen videolta, Kyynäräinen tähdentää.

 

Ranskalainen Stephanie Frappart on ensimmäinen naistuomari miesten EM-lopputurnauksessa. Kuva: Lehtikuva/AFP/LEHTIKUVA / AFP / Filippo Monteforte

Kyynäräinen muistuttaa sohvakriitikkoja siitä, että paitsiotilanteissa marginaalit ovat äärettömän pienet.

– Televisiokuva korostaa eroa vielä isommaksi. Kentän reunalle voi mennä jokainen seisomaan ja kokemaan, miten nopeasti pelaajat juoksevat kahteen suuntaan.

VAR vei osuman myös Italian konkaritoppari Giorgio Chielliniltä keskiviikon myöhäisillan Sveitsi-ottelussa.

– Se ei periaatteessa ollut käsivirhe, mutta kun pallo osuu käteen ja menee siitä suoraan maaliin, osuma hylätään. Jos pallo olisi mennyt Chiellinin kädestä jollekin toiselle pelaajalle, ja hän olisi tehnyt maalin, oli se osuma hyväksytty, Kyynäräinen kertaa.

Kyynäräinen kuvailee tuomaroinnin olevan lähtökohtaisesti ihmisten johtamista.
– Hyvät tuomarit osaavat käsitellä ihmisiä, hyvin vaikeita ihmisiä yleensä, kun tällaisista huipputähdistä on kysymys. Kun panokset kasvavat, myös yksittäisten päätösten merkitys kasvaa.

Näissä EM-kisoissa mukana on ensi kertaa naistuomari, ranskalainen Stéphanie Frappart. Hän toimii kentän laidalla neljännen erotuomarin tehtävissä.

Frappart on viheltänyt miesten tasolla Ranskan liigaa, ja hänestä tuli viime joulukuussa ensimmäinen naistuomari, joka on viheltänyt miesten Mestarien liigan ottelun.

– Sukupuolella ei ole väliä tuomaroinnissa. Ihmettelen, jos seuraavissa MM-kisoissa naistuomari ei ole vihellystehtävissä, Kyynäräinen arvioi.

Suomalaistuomarit ovat olleet harvassa miesten arvokisoissa kautta historian. Viimeisin oli raumalainen Tapio Yli-Karro, joka liputti avustavana erotuomarina neljä ottelua vuoden 1994 MM-turnauksessa.

– Kilpailu on äärettömän kovaa ja arvokisoihin pääsy vaatii useamman vuoden työn. Kyllähän siinä rutiinitasossa on eroa, jos toinen tuomari viheltää joka viikko Valioliigaa tai Bundesliigaa ja toinen Veikkausliigaa.

Kyynäräinen itse seuraa EM-kisoja luonnollisesti tuomarin silmin.
– Kyllä silläkin tavalla pystyy peleistä nauttimaan. Muilla silmin en ole jalkapalloa seurannut 20 vuoteen, hän naurahtaa.