Liikelaitos Salon Veden uusi toimitusjohtaja muutti jo toukokuussa Saloon

0
Pekka Rouhiainen on tykännyt uuden kotikaupunkinsa maisemista.

Liikelaitos Salon Veden uusi toimitusjohtaja Pekka Rouhiainen, 52, aloitti työnsä kesäkuun ensimmäisenä päivänä.
Salolainen hänestä tuli jo aikaisemmin. Mies muutti Saloon toukokuussa, ja hän on ehtinyt tutustua kaupunkiin muun muassa moottoripyörän selässä.
– Minulla on aikuiset tyttäret, jotka asuvat Espoossa. Olin vapaa muuttamaan, ja ajattelin tulla viettämään tänne vähän lomaa, Rouhiainen kertoo.
Ensimmäisten viikkojen aikana mies on käynyt muun muassa Teijon kansallispuistossa ja Mathildedalissa.
– Salo on hieno paikka. Hyvät harrastusmahdollisuudet, luonto ympärillä, elävä tori… Olen tykännyt! Työmatkaakin on vain pari kilometriä, sen voi tehdä kävellen tai pyörällä.
Seuraavaksi suunnitelmissa on tutustua Saloon vesitse.
– Meloin paljon Lapin-vuosinani, ja toin kajakin tänne. Tarkoitus on lähteä melomaan jokia ja merellekin, Rouhiainen suunnittelee.

Aurassa syntynyt ja Naantalissa varttunut Pekka Rouhiainen on ehtinyt työurallaan kiertää Suomea ja maailmaakin.
Hän opiskeli vesi- ja ympäristötekniikkaa Oulussa ja valmistui diplomi-insinööriksi. Ensimmäiset työpaikat olivat konsultointia tekevässä SCC Viatekissa ja mittalaitteita ja -järjestelmiä valmistavassa Vaisalassa.
Projektitöiden jälkeen Rouhiainen toimi Sodankylässä teknisenä johtajana ja Rovaniemen kaupungin kiinteistöyhtiön toimitusjohtajana. Loimaan teknisenä johtajana hän ehti työskennellä puolitoista vuotta, kunnes mielenkiintoinen paikka Salossa aukesi.
– Olen aloittanut vesihuollosta, ja nyt ympyrä tavallaan sulkeutuu. Salossa on pykälää suuremman kaupungin resurssit. Toisaalta alue on laaja, pieniä vedenottamoita on paljon, ja jätevesipuolella on omat haasteensa puhdistamojen kanssa.
Rouhiainen sanoo ottavansa uutta aluetta haltuun kesän aikana. Ensivaikutelma on, että Salossa asiat ovat hyvällä mallilla.
– Perusasiat ovat joka puolella samat. Kuntien palvelut voivat muuttua, mutta infra säilyy, ja sen pitää toimia. Se, mikä on maan alla, ei ole kovin mediaseksikästä. Siksi alalla puhutaan aina rahasta ja sen riittävyydestä, hän miettii.

Loimaalla ja Salolla on yhtäläisyyksiä. Alastaro ja Mellilä liitettiin Loimaaseen vuonna 2009, ja Salossa tehtiin samana vuonna Suomen suurin kymmenen kunnan liitos.
Kummassakin kaupungissa on puhuttu vesihuollon yhtiöittämisestä, mutta se on jäänyt toteuttamatta.
Pekka Rouhiainen on ollut mukana keskustelussa Loimaalla. Hänellä on kokemusta myös Rovaniemen kiinteistöyhtiöstä.
– En ota kantaa, pitäisikö vesihuolto yhtiöittää Salossa vai ei. Sillä on omat etunsa, mutta omistajan tahtotilasta on kiinni, mitä tehdään.
Rouhiainen sanoo, että haluaa jatkaa Salossa pitkäjänteistä kehittämistyötä. Hän kokee olevansa yksi lenkki ketjussa, joka rakentaa infraa alueen asukkaille.
– Kadut, vesi ja viemäri eivät poistu koskaan. Niiden rakentaminen ja korjaaminen ovat investointi tulevaisuuteen.