Mansikkasesonki erityisen aikaisessa – satokausi pari viikkoa tavanomaista edellä

0
Ukrainalainen Orysya Danchuk on yksi Rannikon Puutarhan mansikanpoimijoista. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Mansikan satokausi on alkanut ja on keskimääräistä aiemmassa vaiheessa.
– Kausi on täyttä häkää päällä, noin kaksi viikkoa etuajassa, kertoo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.
Olosuhteet ovat hänen mukaansa olleet hyvät mansikan kasvulle: helteet ovat vauhdittaneet satoa, mutta myös vettä on tullut sopivasti.
Mansikkasadon päähuippu ajoittuu yleensä heinäkuun alkupuolelle, mutta tänä kesänä huippu lähestyy Ilomäen mukaan jo juhannuksen tienoilla.
– Pääsatokauden isoimmat erät saadaan jo kesäkuun puolella, hän kertoo.

Halikkolaisen Rannikon Puutarhan mansikkakausi käynnistyi kunnolla kesäkuun alussa. Satokauden mansikoiden määrä on ollut yrittäjä Esa Rannikon mukaan poikkeuksellinen.
– Koskaan ei ole tullut kerralla näin paljoa mansikkaa. Heinäkuun puolenvälin marjat tulee jo nyt juhannuksen maissa, hän kertoo.
Myös Meisalan Marjan tilalla satokausi on alkanut: kasvihuoneissa toukokuussa ja pelloilla reilu viikko sitten. Yrittäjä Janne Saarion mukaan kausi on lähtenyt hyvin liikkeelle.
– Tuntuu, että mansikan satokausi aikaistuu vuosi vuodelta. Tämä kesä ei ole poikkeus.
Rannikon mukaan juhannus on ollut usein mansikkakaudella vedenjakaja.
– Aiemmin juhannuksena mansikasta on voinut olla pulaa, mutta nyt ennemminkin runsaudenpulaa. Tänä juhannuksena ei tule kukaan jäämään ilman mansikoita, hän toteaa.

Halikkolaisen Rannikon Puutarhan mansikkaviljelmillä riittää poimittavaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Vaikka mansikka kypsyy nyt nopeasti, viljelijöiden mukaan se ei kuitenkaan ole loppumassa. Rannikko kuitenkin painottaa, että kesän myöhäisemmät erät tulevat luultavasti olemaan pienempiä.
– Paras satokausi on meneillään, ja myös isommat pakastemarjaerät kannattaa hankkia tänä kesänä jo hyvissä ajoin, Rannikko kertoo.
– Pakastusmarjaa on tänä kesänä aikaisin tarjolla. Siihen kannattaa myös asiakkaiden varautua, Saario komppaa.
Saarion mukaan marjaa tulee tällä hetkellä paljon, mutta on mahdotonta ennustaa, millainen loppusato tulee olemaan. Hän kertoo, että sadonajoitusmansikat tasaavat satoa, eli mansikka ei tule loppumaan yllättäen kesken. Satoa riittäneekin hänen mukaansa syys–lokakuulle.
Rannikko kertoo, että mansikoiden runsas määrä on myös alentanut niiden hintoja. Hän toteaa, että tällä hetkellä heidän mansikkansa ovat huomattavasti edullisempia kuin normaalisti tähän aikaan.
– Tästä kesästä tulee luultavasti kuluttajille mainio, sillä hinnat ovat alhaalla ja marjakin on tähän asti ollut kuivaa.

Mansikkasesongin huippu sijoittuu Salossa juhannuksen tienoille. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Korona on aiheuttanut viljelijöille lisätyötä

Korona on vaikeuttanut ulkomaalaisten mansikanpoimijoiden töihintuloa jo kahtena kesänä. Salolaiset mansikanviljelijät Esa Rannikko ja Janne Saario kertovat, että ovat saaneet marjanpoimijoita Suomeen, joskin se on vaatinut normaalia enemmän työtä.
Niin Rannikon Puutarhalla kuin Meisalan Marjassakin suurin osa mansikanpoimijoista on ukrainalaisia.
– Poimijoiden suhteen on parempi tilanne kuin viime vuonna ja tilanne on onneksi tasoittunut, Rannikko kertoo.

Työntekijöiden saaminen Suomeen on kuitenkin vaatinut enemmän töitä viranomaisten kanssa. Saario kertoo, että viljelijät toimivat samoilla tiukoilla säännöillä kuten viime vuonnakin.
Poimijoille on pitänyt järjestää muun muassa karanteenitilat. Rannikon mukaan viime vuoden perusteella on opittu onneksi paljon.
– Korona tuo meille viljelijöille huomattavasti lisää töitä. Koetamme pitää väen terveenä, maksoi mitä maksoi.
Poimijoita on kuitenkin molemmilla tiloilla riittävästi, ainakin tällä hetkellä.
– Meillä on poimijoita juuri ja juuri tarpeeksi, ja lisää tulee onneksi lähipäivinä, Saario toteaa.
Rannikon mukaan heilläkään ei ole huutavaa pulaa poimijoista, mutta jokainen käsipari on silti tarpeellinen.