Miljoonavahingot liiketalon raivoisasta tulipalosta Kemiönsaarella

0
Suurpalon sammutus- ja raivaustöissä oli enimmillään ainakin kolmekymmentä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen yksikköä.

Savupatsas näkyi Särkisaloon saakka, kun raivoisa tulipalo tuhosi liiketalon Kemiön keskustassa tiistaina iltapäivällä. Vahingot noussevat miljooniin euroihin.

– Tärkeintä on se, ettei kukaan henkilökunnasta loukkaantunut. Siitä pitää olla onnellinen. Irtaimisto ja raha ovat toissijaisia, tavaratalo Hurrikaanin yrittäjä Lasse Salomaa totesi.

Voimalla edennyt tulipalo syöksi sakeaa savua, jota tuuli kuljetti Kemiön keskustan suuntaan. Pelastuslaitos antoi vaaratiedotteen: ”Terveydelle vaarallista savua ilmassa”.

– Savu levisi äkkiä. Yritin saada konttorin puolelta vielä mappeja ulos, mutta ei siellä pystynyt enää olemaan, Kemiönsaaren Venekeskuksen yrittäjä Ben Lindström kertoi.

Sekä Hurrikaanin että Venekeskuksen tilat Wuorionkujalla tuhoutuivat. Yksi ihminen sai lieviä oireita hengitettyään savukaasuja.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos sai hälytyksen suuresta rakennuspalosta kello 13.40. Sammutus- ja raivaustöissä oli enimmillään ainakin kolmekymmentä pelastuslaitoksen yksikköä.

– Olemme isolla porukalla. Jos tänne alueelle on jostain syystä pakko tulla, täytyy huomioida pelastuslaitoksen toiminta, pelastuspäällikkö Mika Viljanen korosti.

Tulipalo houkutteli paikalle yleisöä, ja pelastuslaitos katsoi parhaaksi julkaista Twitterissä videon, jossa Viljanen pyysi pelastustoimelle työrauhaa.

– Savu ei ole missään nimessä terveellistä Viljanen muistutti videolla.

Palopaikan jälkiraivaus ja palopesäkkeiden sammutus jatkuu yön yli keskiviiikkoon.
Syttymissyytä tiedetään toistaiseksi se, että palo lähti liikkeelle ilmeisesti tavaratalon puolelta. Pelastuslaitos aloittaa palontutkinnan, kun sammutustyöt on saatu päätökseen. Siinä selvitetään palon syttymiseen ja leviämiseen vaikuttaneet tekijät.

Noin 4 000 neliön liikerakennuksen omistaa Konewuorio Maskin Oy Ab, joka on nykyään Astrum Vene Oy:n tytäryhtiö. Astrum Veneen toimitusjohtaja Henri Jokinen näki omin silmin, miten pelti- ja puurakenteinen kiinteistö tuhoutui.

– Eniten minua kosketti se, kun henkilökunta kysyi, minne he menevät huomenna töihin. Siitä tuli surullinen olo, Jokinen sanoi.

”Pahalta tuntuu. Tämä oli hankalin mahdollinen hetki.”

Tavaratalo Hurrikaani on riippumaton tavarataloketju, jonka forssalaiset veljekset Juha-Pekka Iso-oja ja Lasse Salomaa perustivat vuonna 2007. Hurrikaanilla on myymälät Forssassa, Kemiönsaarella, Nokialla, Ylöjärvellä ja verkossa.
Kemiön myymälä avattiin kuusi vuotta sitten.

– Pahalta tuntuu. Tämä oli hankalin mahdollinen hetki. Varasto oli äärimmillään täynnä ja tavaramäärä suurin mahdollinen, Salomaa kertoi.

Hurrikaanin myymälöissä on tarjolla noin 60 000 eri nimikettä.

– Kemiön myymälä oli pieni, mutta olemme päässeet tekemään siellä kauppaa melkein koko valikoimalla. Olemme olleet täällä aika iso toimija, ja asiakkaat ovat ottaneet meidät hyvin vastaan. Pitää nyt miettiä keinoja, että voisimme olla Kemiössä tulevaisuudessakin.

Moottoriveneisiin keskittynyt Kemiönsaaren Venekeskus teki ison remontin muuttaessaan kiinteistöön pari vuotta sitten.

– Synkkä fiilis. Isoista vahingoista puhutaan, vaikka ehdimmekin repiä kaikki veneet ulos. Huoltoverstaan vehkeet ja varaosat jäivät ainakin sisälle. Tilanteen rauhoituttua voimme vasta miettiä, mitä meiltä meni ja mitä jäi, Lindström totesi.

Tulipalosta ehdittiin Lindströmin mukaan pelastaa parikymmentä venettä, mutta joku saattoi vielä jäädä sisällekin. Lindströmin oli ensimmäiseksi ratkaistava, minne pihalle kiskotut veneet saadaan vietyä. Yrityksellä on veneille säilytystiloja myös muualla Kemiönsaarella. Lindström pohti myös sitä, haisevatko esimerkiksi hyttiveneiden sisustat savulta.

– Uhriksi joutuivat hyvät liikkeet. Korvaavat tilat tarvitaan, Henri Jokinen mietti.

Liikekiinteistö oli Jokisen mukaan vakuutettu.